Podzimní výsadba cibulovin

Podzimní výsadba cibulovin

Tulipány nejrůznějších barev, sněhově bílé sněženky nebo žlutě zářící narcisy. Všechny tyto květiny patří neodmyslitelně k jaru, na jejich výsadbu však musíte myslet o mnoho dřív. Je nejvyšší čas!

NAČASOVÁNÍ JE DŮLEŽITÉ

Léto právě končí a další jaro je sice v nedohlednu, avšak pokud chcete, aby Vás po zimě uvítaly rané pučící výhonky, nenechávejte sázení cibulovin na poslední chvílI.

Obecně platí, že cibuloviny se dají sázet od konce srpna až do listopadu. Nejdříve bychom měli sázet rostliny, které jsou pro jaro typické a objevují se mezi posledními zbytky sněhu, jako například bledule, sněženky nebo narcisy. Během října pak pokračujte s okrasnými česneky, tulipány a krokusy a sadbu zakončete v první polovině listopadu sadbou modřenců nebo stračky.

PROČ TAK BRZY?

Společným znakem většiny cibulovin je to, že jejich fáze vegetace začíná hned z jara a poté, během léta, podzimu a zimy přetrvává fáze klidu. Nemusíte se bát, skoro většina z nich je mrazuvzdorných, najdou se však výjimky, které mráz zlikviduje, a proto je musíte při nižších teplotách schovat např. do zimní zahrady. Typickým příkladem rostliny, kterou musíte před mrazem uchránit je africká lilie.

Cibuloviny jsou tak zvláštním druhem trvalek. Při jejich sázení je nutné dbát na hloubku. Malým druhům stačí 5 až 10 cm, větší zasaďte zhruba 15-20 cm hluboko do země. Dobrou pomůckou je pravidlo, že hloubka jamky = 2,5x vellikost cibulky. Nezapomeňte na to, že cibulky sadíme vždy “špičkou” dolů. Jejich kořeny se tak lépe uchytí.

Pokud nechcete, aby Vaše narcisy nebo tulipány působily “osamoceným” dojmem a aby rostly v nádherných trsech, saďte jejich cibulky do menších hnízd. Menší cibulky vkládejte do jamky po 5 kusech, větší po 6 až 7 kusech.

Výsledek obrázku pro bledule

KVALITNÍ PŮDA? ZÁKLAD ÚSPĚCHU

Aby se cibulky ujaly, je důležité sázet do propustné a výživné půdy. Pokud taková není, nezoufejte. Stačí vyhloubit dostatečně velkou jamku, na jejíž dno vložíte štěrk nebo písek smíchaný se zeminou. Dobrým pomocníkem je také kravský hnůj který dodá půdě velké množství živin. Skvělým pomocníkem je hnůj Forestina, který na zahradách můžete používat po celý rok, ať už při výsadbě ve skleníku, nebo pro okrasné dřeviny.

MOŘENÍ CIBULOVIN

Klíčovým krokem před samotným nasazením je tzv. moření. Jedná se o proces, kdy cibulky namáčíme do speciálního roztoku, který očistí a ochrání rostliny před nebezpečnou šedou plísní, škůdci, nekróze kořenů nebo chorobám nadzemní části rostliny.  Než začneme cibulky mořit, přebereme je, viditelně poškozené či dokonce shnilé sadit vůbec nebudeme - neujaly by se. Ostatní namočíme na 20 až 30 minut do roztoku (čas se může u jednotlivých roztoků lišit). Můžete použít například fungicid FOLICUR SBM, který je vhodný pro všechny okrasné rostliny.

Takto ošetřené cibule vložíme do jamek, zasypeme půdou a další důležitý krok - musíme je zalít zálivkou, aby se aktivoval jejich kořenový systém. Hodit by se Vám mohl třeba Perlit, který půdu provzdušní, stabilizuje vlhkost a působí proti plísním a mikroorganismům.

Než začnou první mrazíky, zakryjeme stávající sadbu spadaným listím nebo suchou trávou.

KAM SÁZET?

Stanoviště můžete zvolit opravdu kdekoliv, nejčastěji se cibuloviny sadí kolem chodníků a zahradních cestiček, výjimkou není ani nepravidelná sadba v trávníku. Pokud zvolíte tuto možnost, doporučuje se vysázet pouze rostliny, které kvetou hned ze začátku jara - tedy před prvním sečením trávníku. Pokud byste totiž osekali jejich zelené listy, oslabíte je a další sezónu by již nemusely vykvést.