Pěstování řepy - půda s dostatkem živin, nesmí být kyselá, čerstvě pohnojená nebo suchá, zálivka pouze v suchém, teplém létě, slunné stanoviště
Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuPěstování řepy - půda s dostatkem živin, nesmí být kyselá, čerstvě pohnojená nebo suchá, zálivka pouze v suchém, teplém létě, slunné stanoviště
Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů, díky čemuž vám pomůže přemoct nachlazení a viry.
Řepa se dá konzumovat jak syrová, tak upravená, můžete ji vařit, péct i jinak zpracovávat.
Tato řepa se pěstovala jako první, teprve potom z ní byla vyšlechtěna řepa cukrová. Krmná řepa má méně listů než řepa cukrová, také její bulva se liší barvou i tvarem.
Je v ní obsaženo velké množství vitamínů, pro které je ceněna. Na pěstování není tak náročná jako cukrovka, ale potřebuje alespoň 600 mm srážek ročně. Daří se jí v středně hlinitých až písčitohlinitých půdách, ve kterých je nižší obsah vápníku a humusu, vyhovují ji chladnější, vyšší, vlhčí oblasti.
Krmná řepa má tři typy:
Objemový – má velkou výnosnost a obsahuje 12 až 13 % rozpustné sušiny
Obsahový – výnosnost je sice nižší, ale obsah rozpustné sušiny se pohybuje od 17 % a výše
Přechodný – střední výnosnost a obsah rozpustné sušiny je okolo 14 až 16 %
Jedná se o dvouletou zemědělskou plodinu, pro výrobu cukru se však pěstuje pouze jeden rok. Je velmi náročná na pěstování, protože je náchylná na déšť a ochranu, potřebuje správnou výživu i půdu.
Řepa cukrová obsahuje 15 až 20 % cukru.
Její domovinou je Středomoří, už za starých Římanů to byla nejen pochoutka, ale i lék na různé zdravotní potíže. Je v ní totiž obsažena spousta draslíku, hořčíku, železa, vitamínů a minerálů.
Řepa odstraňuje jedovaté látky ze střev a pomáhá nám při zácpě. Posiluje imunitu organismu, zpevňuje stěny vlásečnic, potlačuje špatnou náladu a snižuje krevní tlak. Pokud chcete mít pevné nehty, vlasy a pleť, pak řepu zařaďte na váš jídelníček.
Semínka řepy v e-zahradnictví
Autorem je Jana Páclová
16.08.2021