Mořské řasy - pochoutka i lék

Mořské řasy - pochoutka i lék

Mořské řasy jsou nejvíce využívány v japonské a čínské kuchyni, ovšem proč bychom si je nedopřáli i my?

Mořské řasy bychom měli zařadit na náš jídelníček obzvláště pro jejich obsah minerálních látek a vitamínů, který je řadí mezi nejvýživnější potraviny vůbec.

Nejvýznamější je vysoký obsah jodu, který je důležitý pro náš metabolismus a správnou funkci štítné žlázy. Tím však výčet důležitých látek ani zdaleka nekončí, řasy jsou také zdrojem vlákniny, hořčíku, vitaminu B, zinku, chlorofylu, vápníku, sodíku a spousty dalších. 

Mořské řasy bychom měli jíst pravidelně, ovšem v malém množství!

Díky obsahu těchto látek působí řasy protizánětlivě, podporují prevenci proti rakovině, mají antibakteriální účinky a působí proti virům a plísním. Dále účinkují také na alergie, astma, artiritidu, artrózu a jsou výbornými antioxidanty.

Některé druhy mořských řas

  • Agar

Je používán jako želírovací látka do pudinků, aspiků a podobně. Pro její příznivé účinky  na náš organismus,  je vhodnější ji použít místo klasické želatiny.

Agar můžeme koupit ve formě prášků, tyčinek, pruhů nebo vloček. Jde o čistě přírodní látku bez nadbytečného obsahu kalorií.

V Agaru je obsaženo velké množství jódu, vápníku,a železa, dále pak obsahuje například i hořčík a vlákninu. Pomáhá při zácpě, podporuje funkci jater a plic, redukuje váhu, pomáhá snižovat cholesterol v krvi a má protizánětlivé účinky.

  • Arame

Tyto řasy mají hnědou barvu, která se sušením přeměňuje na čenou. Manitol, který je v této rostlině obsažen má za příčinu její nasládlou chuť. 

Manitol je sacharid, který mohou užívat i diabetici.

Arame obsahuje  převážně taktéž jód, vápník a železo. Pravidelná konzumace této řasy vám pomůže při cévních a srdečních chorobách, dokáže totiž snižovat cholesterol a krevní tlak.

Japonci Arame běžně používají k léčbě gynegologických problémů a ke snížení krevního tlaku.

Pokud chcete zkusit mořské řasy v kuchyni, je vhodné použít právě Arame, protože nezapáchá po rybách a nemá výraznou chuť. Jelikož podporuje trávení, hodí se například k luštěninám či obylninám. Můžeme ji přidat do polévky (nevařte ji však déle než 10 minut), či do salátů, kterým přidá zajímavou chuť.

Pokud chcete použít tuto rostlinu jako koření, usušte ji v troubě. 

  • Dulse

Dalším "zázrakem" jsou mořské řasy s názvem Dulse, mají tenké vějířkovité listy. Jsou v nich obsaženy látky jako hořčík, fosfor, jód, železo, mangan a vápník. Je výborná například na posílení cév.

Můžete ji díky její měkkosti konzumovat přímo, pokud vám však vadí slaná chuť, použijte ji do salátů jako náhražku soli.

V prodeji je taktéž ve formě vloček, o její chuť můžete obohatit například polévky, zeleninové či masové směsi, pomazánky nebo omáčky.

  • Kombu (Kelp)

V Číně je díky velkému obsahu jódu po staletí využívána jako lék při problémech se štítnou žlázou. Pomáhá čistit střeva a detoxikuje organismus od zplodin, a to díky obsahu kyseliny algiánové, která je nestravitelná.

Kombu pomáhá také při myšlení, dodává vitalitu a snižuje tlak.

Využití této rostlinky v kuchyni je poměrně široké, sušenou ji můžeme přidávat například do salátů, polévek, či k dochucení omáček a masa. Vařenou je dobré ji konzumovat až je úplně měkká, což trvá o něco déle než u jiných řas (cca 1h).

  • Nori

Jde o nejznámější mořskou řasu, která se řadí mezi nejbohatší zdroje bílkovin. Co se týká vitamínů, najdeme v Nori například vitamin A, B a C. Podporuje mozkovou činnost a trávení, pomáhá snížit cholesterol a hojit rány.

Plátek Nori lze použít i místo náplasti na krvácející ránu, nahřejte jej nad ohněm, navlhčete a nechejte přiložený dokud sám neodpadne.

U nás se dá tato řasa koupit v podobě vloček, které stačí přidat do uvařeného pokrmu. V Asii ji nejdříve opraží nad plamenem, při tom můžeme sledovat jak se její barva mění. A poté se servíruje nejčastěji k jídlům, které jsou upravovány na oleji. Pokud si chcete práci usnadnit, existuje již opražená sushi-nori, tu můžete rovnou použít třeba na sushi rolky.

  • Hijiki

V Japonsku je to tradiční přísada do polévek či omáček a celkově je jednou z nejoblíbenějších mořských řas.

Povařenou Hijiki můžete použít do zeleninových směší, polévky, pomazánek nebo k masu.

Je vynikajícím zdrojem železa a vápníku, dále obsahuje neméně důležitý jód, hořčík, sodík, vlánkninu, zinek bílkoviny a vitamíny. 

  • Wakame

Je velmi příbuzná mořské řase Kombu, má mírné aroma, díky čemuž je velmi vhodnou přísadou do zeleninových polévek a salátů. Obsahuje značné množství bílkovin, vápníku, jódu, vlákniny, hořčíku, železa, vitaminu B a zinku. 

Můžeme ji použít opět také do omáček, pomazánek, obilovin či luštěnin.

Tato řasa nám pomáhá posílit páteř, játra a žlučník, dále upravuje  krevní tlak a pročišťuje krev. Díky posilujícím účinkům, je převážně v Japonsku, po generace podávána ženám po porodu, pro rychlejší zotavení.

Máte odzkoušený nějaký recept z mořských řas? Podělte se o něj vaším komentářem.

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej s přáteli na facebooku :)