Černý kořen

Černý kořen

Pěstování černého kořene - vlhká, hlinitopísčitá půda s přísunem hnojiva (nesmí být čerstvý chlévský),slunné stanoviště

Černý kořen, neboli hadí mord španělský se začal pěstovat někdy  v 16. století. Jde o kořenovou zeleninu, která se svým kořenem nápadně podobá petrželi nebo mrkvi. Má však černou barvu a bílou, křehkou dužinu. 

Obsahuje spoustu sacharidů, bílkovin, vlákniny a vody. Z vitaminů je to pak vitamin A, B, C, E a Z, dále pak minerální látky jako je fosfor, železo, draslík, sodík a vápník. 

Lepkavosti kořene po jeho oloupání se zbavíte spařením vařící vodou.

Černý kořen se díky malému obsahu kalorií doporučuje při redukčních dietách, je vhodný na poranění, které svými účinky rychleji zahojí. Je doporučován i diabetikům, protože obsahuje poměrně velké množství inulinu. Pomáhá také při těžších zánětech slinivky a při revmatu.

Proti hnědnutí oloupaného kořene použijte vodu s citronovou šťávou.

Tuto zeleninu můžete konzumovat jak syrovou, například v pomazánkách či salátech, tak smaženou, gratinovanou nebo dušenou. Nazbyt nepřijdou ani její listové výhonky, dají se upravit podobně jako špenát.

Černý kořen se podle listů rozděluje na:

  • Glastifolia - tento druh má podlouhlé, kopinaté listy
  • Latifolia - má listy široké s elipsovitým tvarem
  • Strictifolia - jeho listy jsou čárkovité