Jak správně pečovat o cibulovinový záhon?

Jak správně pečovat o cibulovinový záhon?

Podzim je tady a s tímto ročním obdobím jdou ruku v ruce zahradní činnosti jako je například shrabování listí, odplevelování záhonů po sklizni nebo poslední sečení trávníku.

Nezapomeňte také upravit bazén na další sezónu pomocí zazimovače. Nemocné stromy je potřeba vykopat, rostliny které nesnáší mráz uschovejte do bezpečí.

Především je to ale období sázení ovocných stromků, růží, bobulovin a cibulovin, které udělají jarní zahrádku ještě barevnější.

Jelikož jsou cibuloviny sezónním zbožím, bývají velmi rychle vyprodané. Nejstarším a nejčastěji pěstovaným druhem cibulovin jsou tulipány.

Pokud však toužíte po zvlášť barevných a zajímavých odrůdách, s jejich koupí dlouho neotálejte.

Hlíza nebo cibule?

Na začátek je vhodné oprášit si tyto pojmy. Základem úspěchu je totiž sázet “správným koncem nahoru”.

Narcisy, hyacinty, okrasné česneky, tulipány - všechny tyto rostliny mají pravé cibule, uvnitř které jsou uloženy listy, kořeny a květy rostliny, které chrání tzv. šupinky. Při výsadbě vrchol cibulky směřuje nahoru, spodní část s kořeny dolů do země.

Hlíza se od cibule viditelně liší svým podélným tvarem. Jestliže sázíme hlízy s očky (mají je například sasanky), musí směřovat vzhůru.

Hlízy s kořeny, které nalezneme třeba u jiřinek, sázíme taktéž kořenovým krčkem směrem vzhůru.

Výsledek obrázku pro sázení cibulovin

Hurá do práce!

Aby Vám  práce šla “od ruky”, doporučuji pořídit si vhodné vybavení. Práci usnadní sázecí lopatka a okopávačka, se kterou vytvoříte dostatečně velké jamky. Skvělým pomocníkem je také košík, ve kterém můžete cibule a hlízy skladovat, případně lze použít pro nepřezimující rostliny jako skvělou ochranu proti hlodavcům.

Před samotnou sadbou pečlivě zkontrolujte, zda jsou cibule zdravé, bez plísní, nebo zda nejsou mechanicky poškozené. Záhon si připravíme alespoň 14 dní předem, zryjeme jej do hloubky cca 20-30 cm.

Aby byla půda dostatečně vyživená, můžeme použít Zeminu pro květiny a zahradní rostliny, která obohacuje půdu o humus. Vhodný je také Kristalon Start, který dodá půdě dusík.

Nezapomínejte na moření

Poté přichází na řadu moření jednotlivých cibulek. Tím je chráníme před škůdci, šedé plísni a houbovým chorobám. Jako mořidlo můžeme použít například Sulku, který se hodí na ochranu česneku, nebo třeba Kuprikol, případně Merpan, které jednoduše rozpustíte ve správném poměru ve vodě a cibulky v ní necháte několik hodin namočených (dle návodu na jednotlivých přípravcích).

Následně cibule vložte do jamek nebo hnízd. Obecné pravidlo říká, že cibule by měla být tak hluboko pod povrchem, jako je dvaapůlkrát větší její průměr. Cibuloviny koření poměrně rychle, do konce podzimu by se měly ujmout.

Péči o rostliny nezanedbávejte ani na jaro.

Rostlinám můžete přilepšit oblíbeným Plagronem, což je kompletní hnojivo pro květovou fázi rostlin, případně jako zálivku můžete použít také Ledek vápenatý, který dodá vápník a minerály vašim okrasným rostlinám.

Konec září se blíží, tak neztrácejte čas a hurá do práce!