Monarda

Monarda

Monarda není jen obyčejná květina, je v ní skryta například i spousta blahodárných účinků pro naše tělo.

Jinak nazývaná také zavinutka původem pochází z prérií Severní Ameriky, kde ji už staří indiáni používali jako léčivku. Tato exotická rostlina má nejen dlouhou dobu květu, ale potěší také její nádherná vůně a jak už bylo řečeno i léčivé účinky, které má v sobě obsaženy. 

Patří do čeledi hluchavkovité, tvoří keře a nejčastěji dorůstá do výšky okolo 80 až 90 cm, ovšem i téměř dvoumetrové odrůdy nejsou vyjímkou.

Léčivé účinky

Monarda podporuje trávení, pomáhá při zánětech průdušek, nachlazení a horečce, tlumí menstruační bolesti a má celkové uklidňující účinky. Zavinutku můžeme používat také při bolestech hlavy, žaludku nebo kloubů. Tato rostlina má hojivé účinky při poranění a bodnutí hmyzem. 

Některé druhy

Crofrway Pink - má lolosově zbarvené květy a dorůstá do výšky 120 cm

Citriodora - purpurové květy a výška okolo 80 cm

Schneewittchen - čistě bílé květy, dorůstá do velikosti 1 až 1,2 m

Cambridge Scarlet - pyšní se šarlatově červenou barvou květů a 80 cm až 1 m vzrůstem

Didyma - tento druh je jedním z těch původních, má šarlatově zbarvené květy a dorůstá do výšky 60 až 100 cm

Pěstování

Zavinutkám vyhovují půdy bohaté na humus, mají rády teplo, a proto zvolte stanoviště nejlépe slunné či polostinné, nezbytná je i pravidelná zálivka. Celkově je to rostlinka nenáročná na pěstování a je vhodná například do trvalkových výsadeb s vyššími rostlinami.

Pokud si chcete zkrášlit a provonět dům, můžete tyto krásky použít i k řezu.

Semínka se sází v květnu a červnu, na záhonek se s výsadbou čeká až do července či srpna. Kultivary, které jsou nyní k dostání jsou již odolnější vůči choobám a dobře snáší i mrazy. Proto vám vydrží růst i tři roky, pak je vhodné rostlinu vyměnit za novou.

Díky šlechtitelskému umění si můžete v dnešní době vybírat z různých barevných variant od bílé, přes červenou, až po fialovou.