Proč pěstovat indoor aneb základní fakta o domácím pěstování

Proč pěstovat indoor aneb základní fakta o domácím pěstování

Indoor = pěstování po celý rok

Outdoor nebo indoor? To je oč tu běží. Pokud jste doposud o tomto druhu pěstování rostlin neslyšeli, v tomto článku se dozvíte (nejen) základní fakta o této technice.

Outdoor technika je známá všem, jelikož se jedná o klasické pěstování rostlin na zahradě. Indoor spočívá v tom, že si rostlinky vysázíte přímo doma, například ve speciálním pěstebním stanu.

Tato metoda je vhodná například pro milovníky rostlin, kteří však nemají možnost mít vlastní zahrádku za domem (pokud bydlíte v 10. patře panelového domu), nebo pro ty, kdo chtějí mít své speciální odrůdy v bezpečí domova. Avšak největší výhodou je fakt, že můžete pěstovat kdykoli, bez ohledu na roční období.

Co budete potřebovat?

Bohužel pokud se chcete věnovat indoor naplno, bude Vás to na začátku něco stát. Což je logické, protože musíte úrodě zajistit dostatek umělého světla, vodu a speciální nádobu.

Počítejte hlavně s velkou spotřebou elektřiny, jelikož rostliny ve fázi růstu potřebují 6 hodin tmy a 18 hodin světla. Pokud chcete aby rostlina kvetla, musíte následně zajistit 12 hodin tmy a 12 hodin světla.

Kde je nejlepší místo?

Musíte však také myslet na to, že ne každý volný prostor uvnitř Vašeho domu je vhodný. V místnosti by měla být stálá teplota mezi 20-30 stupni. Počítejte s tím, že jakmile zapnete světla na rostliny, teplota v místnosti dlouhodobým vlivem světla stoupne.

Vyhněte se také prostorům, ve kterých by se mohly vyskytovat plísně nebo spóry. Podkrovní místnost také nebude úplně to pravé, protože vlivem počasí zde teploty často kolísají. Vhodným místem je například garáž nebo koupelna.

Pokud chcete své úrodě zajistit ty nejlepší podmínky, pořiďte si dostatečně velký pěstební stan. Skvělou volbou v poměru cena - výkon je Probox 120, který kromě stabilní konstrukce a fólie Mylar Premium s odrazivostí 97% nabídne prostor víc jak metr čtvereční pro Vaše rostliny či keříky.

Posviťte si na to!

Další důležitá věc, bez které se neobejdete jsou světla. Konkrétně světla pro růst a speciální světla pro květ.

Světla pro růst mají modré spektrum, které u rostlin podporuje fotosyntézu. A jak víme - fotosyntéza = růst rostliny. Těmito světly musíte zajistit pravidelný režim 18 hodin světla a 6 hodin tmy. Ideální volbou je Výbojka Philips HPI-T, která se hodí pro mladé rostliny a jejich klony.

Na fázi květu se vybavte světlem se žlutým spektrem, kterým budete na rostliny svítit 12 hodin denně a 12 hodin jim dopřejete tmu. Nezapomínejte na to, že velikost květenství se odvíjí od výkonu výbojky - tedy od počtu wattů. Můžete sáhnout například po výbojce Philips Master SON-T  se speciální technologií PIA, nebo po sodíkové výbojce Osram Nav-T Super 4Y.

Vzduch

Dalším klíčovým elementem je vzduch a jeho ventilace, která zajistí neustále čerstvý vzduch rostlinám a zároveň cirkuluje vzduch tak, že se v místnosti nedrží aroma rostlin. Vhodný je potrubní ventilátor Ruck RK s dozadu zahnutými lopatkami a vysokou životností.

Pro eliminaci pachu použijte pachový filtr CAN Lite, který je plněný aktivním uhlím a napomáhá dobré cirkulaci čerstvého vzduchu.

Související obrázek

Hnojivo

Samozřejmě základem úspěchu je také kvalitní půda.

Před samotným vysázením rostlin doporučuji vícesložkové hnojivo Startup 0,5l, které obsahuje základní prvky výživy rostliny NPK včetně minerálů pro správný růst a tvorbu kořenů. Po zhruba měsíci od zasazení rostliny můžete začít používat Biobizz AllMix, což je biologický substrát s obsahem rašeliníku, worm - hummusu a perlitu.

Další možnou kombinací je používání Plagronu Cropmax, který následně vyměníte za B´cuzz Bloom Stimulator. Plagron Cropmax používejte od vysázení semen a po celou dobu fáze růstu. Jakmile tato fáze přejde ve fázi květu, začněte používat B´cuzz Bloom Stimulator, který podporuje květ v raném stádiu a napomáhá větší intenzitě období květu.

A pokud máte obavy ze škůdců a chcete své rostliny preventivně chránit, nabízíme přípravek Brimex Biobest ve spreji.

Indoor pěstování Vás bude stát nemalé peníze, avšak po první velké sklizni nebudete litovat. Nezapomínejte, že rostliny vyžadují čas a péči, výsledek ale stojí za to!