Zazimování růží

Zazimování růží

Je říjen, letní horka jsou dávno ta tam a v noci se už objevují první mrazíky. Podzim je ideálním obdobím pro zasazení růží, jelikož tyto rostliny velmi dobře snášejí nižší teploty. Velkou výhodou výsadby na podzim je ten, že další jaro se už budete moci těšit z jejich krásně rozkvetlých květů - pokud je správně zazimujete.

Růže jsou odolné rostliny, teploty kolem 0 stupňů zvládají bez problémů, nízké teploty navíc přispějí k opadu lístků. Dávejte si ale pozor na teploty kolem -10 stupňů, ty už mohou růže ohrozit, zmrzlá zemina by pak mohla zazimování růží zkomplikovat.

Pokud tedy víte, že teploty v nejbližších dnech klesnou pod nulu, pospěšte si se zazimováním. Vhodná ochrana před zimou navíc přispěje k jejich květení na jaro.

Stříhání 

Nejprve růže zbavte listů a zkraťte příliš dlouhé výhony. K tomu budete potřebovat pořádně ostré nůžky a rukavice. Zkracujte je zhruba o třetinu, zbavte se i na první pohled nemocných, uschlých nebo poškozených částí. Vlastní řez provádějte vždy až na jaře.

Kopčení 

Keříkové růže

Vyšší mrazy mohou růži vážně poškodit nebo dokonce spálit. Proto je velmi důležité ji co nejvíce izolovat.

Tomuto procesu se říká kopčení a budete k němu potřebovat zeminu, hnůj nebo kompost, kterým růže zahrnete zhruba do výšky 20 až 30 centimetrů. Skvělou volbou je mulč k přihrnování růžových keřů. Tento materiál zabrání promrzání půdy.

Pokud máte růže v řídké výsadbě, bohatě postačí přihrnutí okolní ornice. Rašelinovou drť můžete přisypat na vrchní část hromádek, nepoužívejte ji však jako materiál, který budete k růžím přisypávat ve velkém - rašelina zadržuje velké množství vody a pokud zmrzne, může v dolních částech výhonků potrhat jejich kůru.

Nakopčení provádějte zhruba v polovině listopadu, opět platí pravidlo - pro jistotu sledujte teploměr a předpověď počasí.

Kopčení lze takto provádět u keříkových, záhonových a popínavých růží, u stromkových musíte květ ohnout k zemi nebo jej obalit do textilie.

Související obrázek

Stromkové růže 

Ohněte korunu růže k zemi a stáhněte ji vázacím drátem. Poté ji připevníme k zemi např. dřevěnými tyčkami nebo kotvícím kolíkem. Jestliže je rostlina starší a již ohnout nejde, obalte její květ do světlé netkané textilie, nikde NE do folie, mohla by se zapařit!

Výsadba na podzim

Růže jde samozřejmě sadit i na podzim, výhodou je to, že již další jaro budou vaši zahradu zdobit krásné barevné květy. Pokud začnete s výsadbou až na jaro, budete si muset rok počkat.

Tato možnost se však doporučuje spíše zkušenějším zahrádkářům, protože nesprávné zazimování může rostlinu zlikvidovat. Pokud si tedy chcete být svým výsledkem jistí, doporučuje se počkat s výsadbou na jaro.