Jak připravit zahradu na zimu?

Jak připravit zahradu na zimu?

Zima se nezastavitelně blíží a na dokončení podzimních prací na zahradě nám již nezbývá mnoho času. Přetmelte skleníky, vyrobte krmítka pro ptáky, ukliďte zahradní nábytek. Nic neodkládejte na poslední chvíli, i první mrazíky mohou způsobit velké škody. Tak hurá do práce!

Péče o trávník

Podzimní péči o trávník rozhodně nepodceňujte. Pravidelné hrabání opadaného listí zamezí jeho postupnému rozkládání a tvorbě plísňových chorob. Kovové hrábě FISKARS se nejen pohodlně drží, ale jejich velká plocha si snadno poradí s veškerým mechem, listím a smetím, takže vám ušetří spoustu času. Nezapomínejte trávník také sekat, dokud tráva ještě roste (což většinou bývá zhruba do konce listopadu). Vhodná je sekačka se sběrným košem, který vám ušetří následné vyhrabávání zbytků.

Velmi důležité je také hnojit na podzim především hnojivem s vysokým obsahem draslíku, který pomáhá trávník chránit před mrazem. Na trhu je na výběr z mnoha produktů, ideální volbou je Forestina určená speciálně pro trávníky nebo hnojivo BOPON, které chrání trávník taktéž před vymrzáním a chorobami. Pokud tedy toužíte i na jaro mít krásně zdravý koberec na zahradě, na hnojení určitě nezapomínejte!

Kompostování

Shrabané listí nemusíte pálit nebo ho jen tak vyhazovat - je to přeci dokonalý biologický materiál, který díky kompostování můžete na jaro využít jako hnojivo. Některé listy (dub, kaštan, ořech) se rozkládají pomaleji, pomoct jim můžete tím, že je před vložením do kompostéru přejedete sekačkou na menší kusy. Nastartovat proces vám pomůže urychlovač kompostu. Vždy se snažte ze své zahrady vytěžit co nejvíce!

Které rostliny tedy zimu přežijí? Cibulnaté rostliny přežijí jen díky zásobním orgánům, letničky zimu nepřežijí, na jejich místo můžete na jaro vysadit nové květiny. Dvouletky zimu přečkají, pokud nebyly zasazeny pozdě a jejich růžice už zmohutněla a narostla.

Okrasné trávy

Jejich zazimování je velmi jednoduché - postačí pokud celý trs trávy svážete provazem dohromady, aby vznikl pomyslný snop. Na jaro pak stačí tento snop těsně nad zemí seříznout a vyhodit, nebo vložit do kompostu. Platí pravidlo - okrasné trávy nestříháme na podzim, ale vždy až na jaro!

Stromy a keře

Pozor si dejte především na mladé stromky a keře. Zazimovat je můžete tak, že k jejich kmenům přihrnete zeminu a spadené listy, nebo můžeme použít domácí kompost. Kmeny obalíme do juty, aby nepromrzly. Před zimou veškeré keře a stromy pořádně zalijte, aby nenamrzaly.

Živý plot

U plotů platí naopak pravidlo ostříhat již na podzim - pokud nejsou součástí vašeho kutilského kufříku ostré nůžky, nezapomeňte si nějaké pořídit. Poté plot pořádně zalijte, ještě předtím než začne mrznout. Rostliny také zahrňte zeminou, ideální je však mulčovací kůra.

Výsledek obrázku pro fall unkeep.jpg

Ovocné stromy a keře

Jako u všech předchozích, i u stromků zahrňte rostlinu lislím nebo půdou, případně kompostem. Kmen můžete natřít vápnem, které ochrání strom před mrazem. Druhou alternativou je obalit kmen do speciální folie. Pro dokonalou ochranu ještě přidejte lepové pásy, které chrání strom před škůdci.

Trvalky

Typickými trvalkami jsou například levandule, mateřídouška, šalvěj. Z rostlin odstraníme suché listy, odkvetlé květy a poškozené části rostliny. Trvalky, které jsou více citlivé na mráz zabalte do juty a přihrňte zeminou nebo listím. Větší rostliny svažte, pokud máte mezi záhony mulčovací kůru, doplňte ji - poslouží dobře proti mrazu. Poté trvalky zalévejte zhruba 2x do měsíce, ale pouze pokud je venku nad nulou, nejlépe kolem 5 stupňů Celsia.

Rostliny v květináčích

Na výběr máte ze dvou možností - jednodušší varianta je ta, že květináče přeneseme do místnosti, kde je není teplo, ale ani mráz (ideální je garáž nebo zimní zahrada). Druhou možností je rostliny přesadit na zimu do záhonu jednu za druhou, například po letničkách. Pohnojit je můžete třeba Ceretitem s guánem, který rostliny na zimu skvěle připraví.

Růže

Podrobný návod na zazimování různých druhů růží se dočtete v předchozím článku Zazimování růží