Klíčky na 5 způsobů aneb jak klíčit doma?

Klíčky na 5 způsobů aneb jak klíčit doma?

Tak a schválně - zavzpomínejte na začátky svých školních let, základní škola, 3. nebo 4. třída - určitě jste si také zkoušeli “pokus” s plastovým kelímkem od jogurtu, do kterého jste položili kousek vaty, na to rozmístili fazole nebo hrášek, zalili jste trochou vody a pak čekali a soutěžili, komu se jako prvnímu objeví první zelená hlavička. Už si vzpomínáte? Pak jistě uznáte, že nakličování semen není jen trendem posledních pár let, tuto techniku známe už dlouhá desetiletí. Zálibu jsme si v ní však našli až poměrně nedávno.

Klíčky

Nemyslete si, že záliba v klíčcích je pouze záležitostí vegetariánů, naopak! Nejenže obsahují obrovské množství vitamínů, antioxidantů, minerálů a enzymů, mají i detoxikační účinky a narozdíl od luštěnin nenadýmají. Děti je mohou konzumovat již od 1 roku.

Skvěle se hodí do nejrůznějších pokrmů - několik tipů naleznete i v tomto článku.

Jedinou nevýhodou je, že klíčení trvá několik dnů a pak se musí rychle spotřebovat.

My tě správně vybavíme!

Co všechno budete potřebovat? Základem je pořídit si kvalitní nakličovací misku. Ta naše je třípatrová se speciálním systémem dýchacího a zavlažovacího kanálku. Nedílnou součástí Vaší výbavy musejí být i semena - nejoblíbenější jsou: řeřicha, brokolice, čočka nebo o něco exotičtější semena alfalfa s osvěžující trpkou chutí. Naklíčit si však můžete téměř cokoliv, záleží jen na vaší chuti.

Nakličování

Jak tedy postupovat? Semínka propláchneme pod čistou vodou, rozprostřeme do misky a následně musíme jednotlivá semínka “aktivovat” - nalijeme na ně vodu, na misku umístíme víčko a postavíme na okno a pravidelně kontrolujeme. Semínka proléváme pravidelně vodou do vrchní misky. Nejchutnější jsou klíčky čerstvě naklíčené - poznáme je tak, že ze sememe raší malý kořínek. Uchovávat můžeme naklíčené semínka v lednici 1-2 týdny, před použitím je však propláchněte vodou.

Pár receptů do kuchyně

V neposlední řadě jsme si pro Vás také připravili 5 jednoduchých triků do kuchyně, kterými se můžete inspirovat. Dejte průchod fantazii, klíčky se skvěle hodí jako příloha k masu, rybě, nebo na toast - záleží, na co zrovna máte chuť, případně co všechno máte momentálně v lednici.

Tip 1:

Z klíčků snadno připravíte skvělý lehký salát. Nakrájejte v libovolném poměru na drobné kousky rajčata, okurek, cibuli, pórek, zakápněte citronovou šťávou, přidejte výhonky a poté zalijte olivovým olejem. Podávat můžete třeba s toastem.

Tip 2:

Omeleta trochu jinak - na másle nechejte zesklovatět cibulku, poté přidejte klíčky, které následně zalijete směsí z několika vajec spolu s nadrobno nakrájenou šunkou. Osolte, opepřete.

Související obrázek

Tip 3:

Oblíbený jogurtový dip může být ještě chutnější - stačí když klíčky v jogurtu rozmixujete, následně zakápnete limetkou, přidáte sůl, pepř, nebo dle chuti med. Podávat můžete například k masu nebo opékaným bramborám.

Tip 4:

Tortilla s kuřecím masem opět trochu jinak - tortillu nahřejte (na pánvi/ v mikrovlnce), následně na ni naneste oblíbený dip nebo omáčku, přidejte opečené kousky masa, kukuřici, rajčata, nastrouhaný sýr a na to vše pak přidejte ještě klíčky. Řádně zabalte, dobrou chuť!

Související obrázek

Tip 5:

Není nic jednoduššího, než klíčky posypat na čerstvý chleba s máslem a dopřát si vitamínovou bombu na snídani. V jednoduchosti je krása!

Výsledek obrázku pro jimmy johns bean sprouts