Domácí bylinky? Pěstování zvládne i úplný začátečník

Domácí bylinky? Pěstování zvládne i úplný začátečník

Jedna z mála zahrad, kterou mráz nezničí, je ta domácí za oknem. Květiny na parapetu příjemně zútulní domov, jsou téměř nenáročné na údržbu a jsou ideální i pro ty z vás, kteří nedisponují zahradou a přesto touží mít kousek přírody doma. Už nemusíte kupovat sušené koření, to nejčerstvější Vám poroste přímo pod nosem!

Bylinky patří neodmyslitelně k vaření a jídlu vždy dodají ten správný šmrnc. Ovšem rozdíl mezi kupovaným a domácím kořením poznáte vždy. Přitom na pěstování bylinek není vůbec nic těžkého. Velkou výhodou těchto rostlin je, že při správné péči rostou opravdu rychle.

Otázkou tedy zůstává - koupit bylinky  v květináči v supermarketu a nebo vypěstovat bylinky ze semínka?

Nákup bylinek v květináči

Naleznete je v téměř každém supermarketu - květináče s živýma bylinkama. Z dálky vypadají krásně, při bližším prozkoumání to už taková sláva nebude. Rostliny bývají často povadlé, chybí jim vláha a nebo naopak jsou nasáklé vodou jako houba. Výhodou je však příznivá cena, často kolem 30 Kč.

Pokud se tedy rozhodnete jakoukoliv  rostlinu pořídit právě v supermarketu, pořádně si ji prohlédněte. Neměla by být přerostlá, prohlédněte si listy, jestli na nich nenaleznete škůdce. Rostlinu přeneste opatrně domů, nevystavujte ji zbytečně mrazu.

Důležitá je následná péče. Rostlinu doma přesaďte do květináče s kvalitním substrátem a umístěte na dobře osvětlené místo - ideálně na parapet. Skvělý substrát speciálně pro bylinky je Substrát PROFÍK, který naleznete v naší nabídce. Přilepšit jim můžete také hnojivými tyčinkami. S univerzálním gelovým hnojivem také nešlápnete vedle. Pokud preferujete kapalné hnojivo, sáhněte po BIO  hnojivu NATURA. Pokud nechcete vystavovat za oknem klasický černý plastový květináč, pořiďte si hezčí a bytelnější obal na květník, který slaďte s barvami interiéru.

Důležité je pravidelné zavlažování. Pokud patříte k těm, kdo na pravidelné zalévání většinou zapomene a následně se snaží zachránit téměř mtrvou rostlinu, doporučujeme pořídit samozavlažovací květináč. Použít můžete i tlakový rozprašovač, ale dávejte pozor, abyste bylinky nepřelili.

Pro pěstování bylinek je také důležitá stálá domácí teplota, nejlépe mezi 15 - 25 stupni.

Pěstování ze semínek

Pokud se chcete chlubit opravdu domácími  bylinkami bez předchozího chemického ošetření z obchodu, vypěstujte si je přímo ze semínek. Bude to chtít trochu trpělivosti než vyrostou a vy je budete moci použít, ale výsledek bude stát za to.

Zde opět platí - kvalitní substrát a hnojivo, ale hlavně kvalitní osivo. Miniskleník s ventilací vám tuto činnost hodně usnadní a navíc budete mít všechny rostlinky pohromadě na jednom místě.

Kopr, saturejka, dobromysl nebo libeček - tak co si přes zimu vypěstujete vy?

Výsledek obrázku pro herbs in kitchen



Bylinky na míru

Až doteď jsme se nezmínili o žádném konkrétním druhu bylinky. Sami nejlépe víte, které bylinky používáte v kuchyni nejvíce, které Vám chutnají nebo které naopak moc nemusíte. Přinášíme alespoň pár tipů, kterými byste se mohli při výběru bylinek inspirovat.

Pažitka

Nejznámější bylinka ze všech, naprosto univerzální na použití. Skvěle chutná v polévkách, dochutí maso, nebo v kombinaci s čerstvým chlebem získáte chutnou snídani. Pažitku  rovnoměrně zastříhávejte ostrýma nůžkama.

Bazalka

Pěstováním bazalky také nešlápnete vedle. Bazalka se dá použít na přípravu omáček, pomazánek, k přípravě masa, salátů, ryb. Zkrátka přidáním bazalky do pokrmu nikdy nic nezkazíte.

Máta

Tuto bylinku využijete při přípravě  nápojů. V létě je na osvěžení skvělá čerstvě natrhaná máta s vodou, citronem a ledem, v zimě si z máty můžete připravit peprmintový čaj.

Majoránka

Je základem středomořské kuchyně, zvyšuje chuť k jídlu, má dezinfekční účinky a také pomáhá proti nachlazení. Majoránka nesmí chybět v čočkové polévce nebo v  tradičním maďarském guláši. Nemusíte ji však pouze přidávat do jídla - připravíte s ní dokonalou aromaterapeutickou koupel.

Oslaďte si život stévií

Přeci jen málo známější je tato tropická bylina. Velmi oblíbenou se stala díky tomu, že má nasládlou chuť a můžete ji používat jako přírodní sladidlo místo klasického cukru.

Estragon

Tuto bylinku možná znáte pod jiným názvem - pelyněk. Je základem francouzské kuchyně, skvěle dochutí maso a ryby. Navíc je zdraví prospěšný - napomáhá trávení a má tonizující účinky.

Jste připraveni na Vánoce?

Vánoce jsou skoro za dveřmi a my pro vás máme tipy na dárek!

Pro vyznávače zdravého životního stylu máme klíčící misku se sadou semínek.

A pokud máte doma malou zahradnici, pořiďte ji vlastní domácí zahrádku v růžovém provedení