Jarní výsevy opět trochu jinak

Jarní výsevy opět trochu jinak

Je tu přelom ledna a února a to znamená jediné - je nejvyšší čas na předpěstování sazeniček!

Jak na to?

Ze všeho nejdříve si promyslete, co chcete sadit. Letničky (měsíček, astra, fuchsie, petunie) potřebují delší vývin, proto s jejich výsevem začínáme nejdříve (leden nebo únor). Průběžně můžete vysévat až do konce dubna - ten je nejvhodnější pro výsev rostlin s rychlým vývojem, jako jsou čínské astry nebo cínie.

Pro předpěstování rostlin budete potřebovat: kvalitní semínka rostlin, čisté a dezinfikované nádoby do kterých budeme sadit a substrát nebo hnojivo vhodné na jarní výsevy.

Vemte to za správný konec

Jak již bylo řečeno, kreativitě se meze nekladou a tak si můžete na stávající sezónu předchystat spoustu rostlin. Myslete i na kvalitu - tím, že sáhnete po kvalitnějším osivu si často ušetříte spoustu práce, protože zneškodnění plísně nebo mšic u méně odolných odrůd je často běh na dlouhou trať.

Pěstík pro vás vybral ten nejkvalitnější materiál - semena papriky Pinokkio, okurky Midios F1, keříčkové fazole a rajče Philovita. Semena pažitky, které dodáváme včetně roztomilého truhlíku, je jako stvořený pro ty nejmenší zahradnice.

Inovativní vychytávkou se v posledních letech staly výsevné disky, které jsou vyrobeny z vodorozpustné fólie, která se časem rozloží a přitom neobsahuje žádné škodlivé látky. Osivo na pásce je rovnoměrně rozprostřeno, nemusíte je tedy následně protrhávat nebo jednotit. Disk jednoduše vložíte do předem připravené půdy, zhruba 1-2 cm hluboko a máte hotovo.

Ušetřete si práci diskem s mixem semem tří druhů papriky, nebo s mixem bylinek (majoránka, máta, rozmarýn). Vybrat si můžete z mnoha variant, stačí si projít celou sekci Výsevné pásky.

Semínka máme, nezbytný je také vhodný substrát. Sáhněte po takovém, který je tvořen hrubšími částmi - pomohou lépe odvádět vlhkost od semen. Substrát PROFÍK je tvořen tou nejkvalitnější směsí tmavé a světlé rašeliny, s upraveným pH a perlitem. Zároveň potlačuje houbové onemocnění a jedno balení obsahuje 15 l této zázračné směsi. Alternativou v menším, deseti litrovém balení je Substrát pro výsev a množení.

S hnojivem to půjde ještě líp a navíc - můžete ho využít celoročně, kdykoli budete chtít rostliny ještě víc rozmazlovat. Král hnojiv Plagron, gel na bylinky nebo speciální hnojivo pro surfinie - to jsou tekutá hnojiva, které dělají doslova zázraky. A určitě vás potěší, že se kvůli nim nemusíte ani plácnout přes kapsu - všechny u nás seženete do 200 korun.

A jak hluboko semena sázet? Doporučuje se hloubka výsevu osiva by měla odpovídat asi dvojnásobku velikosti semene.

Související obrázek

Vsaďte na čistotu

Velmi důležité je semena umístit i se substrátem do čistých a dezinfikovaných nádob - zabráníte tak plísním nebo chorobám, které se na neomytých květinináčích mohly zabydlet.

Dostupné jsou plastové sadbovače v menší nebo větší velikosti, nebo rašelinové květináče. Ty jsou sice o něco dražší, ale usnadňují práci s odstraněním plevelů a škůdců. Dalším výhodou je to, že při přesazování z jednoho místa na druhé, rostliny neutrpí takový šok. Oblíbíte si víc kulaté nebo hranaté?

Pro opravdové fajnšmekry máme rašelinové tablety - nejlepší řešení ze všech, které zde uvádíme. Tablety namočte na 5 minut do předem odstáté vody. Poté nasáklou tabletu umístěte do květináče, ve kterém chcete semena naklíčit. Dovnitř umístíme osivo a máme hotovo - ani se neušpiníte!

Kromě květináčů můžete použít i minipařeniště. Budete na něj potřebovat sice trochu více místa (zvolte nějaké slunné místo, třeba parapet), ale poskytuje ideální podmínky pro nakličování a předpěstovávání. Dbejte přitom na pravidelné odvětrávání - přes den nechejte pařeniště dýchat bez poklopu, na noc zavřete.



Také se už nemůžete dočkat příchodu jara? Až se objeví první hlavičky sněženek a barevné okvětní lístky tulipánů? Doufejme, že to bude brzy!




Váš Pěstík