S chutí do toho: Vytvořte si vlastní exotickou zahradu!

S chutí do toho: Vytvořte si vlastní exotickou zahradu!

Po zkonzumování atraktivního ovoce dováženého ze zahraničí, nám obvykle zůstanou semínka, které přímo lákají, abychom je vyseli. Pěstovat tropické rostliny doma je však náročnější. Příčinou neúspěchu je nedostatek světla, ale i rozměry nádob, protože obvykle nevytvářejí takový prostor pro kořeny, jaký rostliny vyžadují. Nic vám však nebrání v rozletu. Pokud se pro něco speciálně rozhodnete, můžete to i mít. Na pěstování exotických rostlin vám stačí dostatek elánu a informací. Pokud chceme doma pěstovat exotické rostliny, v první řadě si musíme zjistit, z jakých klimatických podmínek rostlin pocházejí a jaké mají nároky na světlo a teplo.

Základní tipy jak a proč pěstovat exotické rostliny:

Jiná chuť

Ti, kteří procestovali kus světa a jedli tropické ovoce v jeho mateřské zemi, jistě potvrdí, že chuť plodů vyzrálých pod horkým sluncem přímo na stromě je nesrovnatelná s nabídkou na pultech našich obchodů.

Světlo

Je nejdůležitější energetickou výživou rostlin. Neznamená to však, že každá potřebuje plné slunce. Mnohé z tropických rostlin totiž ve své domovině rostou v polostínu pod vyššími rostlinami a my musíme při jejich umístění v bytě zohlednit i to. Samozřejmě, naše letní slunce je přece jen trochu slabší než to "tropické".

Teplo

V přírodě se teplo váže na sluneční svit. V bytě ho můžeme i doplnit, což je v našich klimatických podmínkách v tomto případě určitou výhodou. Každá rostlina je svou domovinou naprogramována na jiný optimální průběh ročních teplot, při kterých jí enzymy produkují potřebné stavební a živné látky, případně teplot, při kterých má vegetační klid. Samozřejmě, letnění rostlin na balkoně, terase či v zahradě jim významně prospěje a nám zčásti usnadní letní ošetřování.

Půda

Kyselost (pH) půdy můžeme ovlivnit i tvrdostí závlahové vody nebo hnojivem. Třeba dbát i na strukturu půdy, tedy zda má být těžší – jílovější, nebo lehčí - písčitá. Podstatné je i to, zda je rostlina náročná na vyšší obsah humusu. Mnoha exotickým rostlinám však vyhovuje i klasický substrát, který používáme u většiny bytových rostlin. Před použitím je dobré ho vydezinfikovat teplem.

Zavlažování

Závlaha by měla být pravidelná a v optimální dávce. Přelití vytlačí vzduch z okolí kořenů, ty přestanou dýchat a doslova se utopí. Navíc se rychle  odplaví i živiny a rostliny hladoví. Závlahová voda může být měkká, například dešťová či sněhová, vodovodní (i převařená). V doporučených periodách můžeme závlahu zaměnit i za přihnojování velmi zředěnými roztoky speciálních hnojiv.

Rosení

Některé rostliny vyžadují vyšší vzdušnou vlhkost, proto budou vděčné za občasné orosení povrchu svých listů měkkou vlažnou vodou, někdy i s použitím hnojivých sprejů. Listy je nejlepší rosit ráno, když nejsou ještě osluněné, při citlivějších rostlinách nikdy nerosíme večer (dlouhodobá vlhkost listů totiž může podpořit rozvoj houbových chorob). Vodu nestříkáme ani do květů. Vlhkost ovzduší v místnosti můžeme zvýšit i různými technickými odpařovači či fontánkami.

Exotické ovoce

Ananas

Čerstvý je na trhu skoro celý rok, proto není obtížné získat sazenice. Jeho původním domovem jsou rovníkové plantáže, kde je suché a velmi horké podnebí. V našich podmínkách se ananasu bude nejlépe dařit ve skleníku. S pěstováním začneme co nejdřív po nákupu co nejčerstvějšího exempláře. Chochol zelených listů ukroutíme z vrcholu zdužnatělého plodenství a dáme do sklenice s vodou. Poté, co pustí kořínky, jej zasadíme do slabě kyselé půdy, kterou získáme smícháním substrátu pro azalky a rododendrony s běžnou zahradnickou zeminou v poměru 1:2. Sazenice vykvétají za rok až rok a půl a plody dozrávají čtyři měsíce po odkvětu.

Couper la touffe de feuilles, planter dans un mélange tourbe blonde sable, arroser et placer dans une mini serre : le bouturage de l'ananas, fruit exotique.

Kiwano

Kiwano lze vypěstovat všude tam, kde se daří skleníkovým okurkám. Vyžaduje kyprou půdu bohatou na živiny, dostatek vody a slunce. Můžeme použít semena ze zakoupených plodů, která vyséváme koncem února do květináčů nebo do truhlíků. Semenáčky po zesílení přepichujeme a vysazujeme je do skleníku koncem května. Do skleníků nebo teplých fóliovníků je lze i přímo vysít, ve stejných termínech jako okurky. Při výsadbě volíme široký spon, nejméně osmdesát centimetrů od sebe, poněvadž se rostliny bohatě rozrůstají a větví. Plody sklízíme probírkou od počátku září do příchodu mrazíků, které rychle ukončí život rostlin. K přímé konzumaci sbíráme pouze dobře vyzrálé plody. Rostliny ošetřujeme stejně jako okurky. Dbáme na prevenci plísňových chorob, v případě nutnosti je možné rostliny ošetřit fungicidními přípravky na okurky.

Výsledek obrázku pro kiwano jak pěstovat

Granátové jablko

Granátovníku vyhovuje středomořská klima, ale dá se vypěstovat i v teplejších oblastech Slovenska. Rostlina snese pokles teploty na -15 °c. Nejlépe se mu u nás daří v krytých sklenících či v zimní zahradě. Má v oblibě suché a teplé prostředí. Vlhké prostředí negativně ovlivňuje vývoj jeho plodů, které mohou vlivem velké vláhy praskat.

FRUITS Fruits market. Tangier. Morocco. No credit #fruit #market #orange #pomegranate #red #redorange #juicy #pulp #viteusfruit #agrume…

Dobrá rada

Chcete-li urychlit dozrávání nezralého ovoce, přidejte k němu do igelitového sáčku dobře zralý banán, ten zrání urychlí.

Strelície královská

Strelícii zasadíme do kvalitní, neutrální, písčitohlinité a dobře propustné zeminy. Na péči není až tak náročná. Květináč volíme velký a stabilní, dno opatříme drenáží, kořeny rostou do hloubky a tvoří velké baly. Zaléváme středně, v létě vydatně, v zimě omezeně. Můžeme rosit, zejména v suchých bytech a také v létě. Sazenice jsou háklivé na přesušení i přemokření. Po nasazení na květ není dobré s rostlinou hýbat, jinak květy opadají nebo zaschnou. Hnojíme v době vegetace dvakrát za měsíc hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny. Přesazujeme na jaře, když je květináč plně prorostlý kořeny a rostlina je vytlačována nad povrch zeminy.

Bird of Paradise | On Explore 11.24.06. create greeting card… | Flickr

Angínovník čínský

Angínovník vyžaduje dostatek světla, nevadí mu přímého slunce. Substrát udržujeme mírně vlhký, ale ne mokrý. Ideální je propustný substrát s drenáží na dně nádoby, který můžeme hojně zalévat bez obav. U rostlin pěstovaných pro konzumaci je vhodný například substrát pro bylinky nebo pěstování zeleniny, nejlépe v biokvalitě. Jako drenáž na dně nádoby poslouží jemný štěrk, písek nebo perlit, užitečná je i drť ze dřevěného uhlí. Ze stejného důvodu nehnojíme hnojivy určenými pro pokojové nebo okrasné rostliny, ale buď hnojivy na bylinky a zeleninu. Do substrátu můžeme při přesazování přimíchat trochu sušeného granulovaného hnoje, který rostliny „nespálí“, nebo rohoviny. Šikovné jsou i tekuté koncentráty organických hnojiv, které lze přidávat do zálivky. V zimě však hnojíme pouze v případě, že má rostlina dostatek světla, zvláště pokud jí dopřáváme umělé osvětlení.

Flower-macro of Blackberry-Lily [Belamcanda chinensis; Family: Iridaceae]

Guarana (Paullinia Cupana)

Domovem Paulinie jsou Uruguay, Venezuela a severní Brazílie. Pěstování v našich klimatických podmínkách tak vyžaduje vytvoření tropického klima s dostatkem vláhy a tepla. Jste-li majitelem zimní zahrady nebo tropického skleníku, pak máte vyhráno a do pěstování se můžete směle pustit. Na první plody si však budete muset pár let počkat, zvláště pokud budete rostlinu pěstovat ze semen. Koupí sazenice se vlastních plodů můžete dočkat mnohem dříve.

Věděli jste že guana má podobné účinky jako káva? ...K vašemu organismu je podstatně šetrnější, nedochází k vedlejším účinkům a záběr pozitivních účinků je mnohem širší, než je tomu u pití kávy. Navíc kofein se uvolňuje rovnoměrněji během 6-9 hodin. Guaranu proto užívejte ihned ráno.

Side Effects and Benefits of the Herb Guarana (Paullinia cupana) and the Uses of Its Seeds and Fruits for Weight Loss and Other Health Issues