Všestranná levandule, aneb chyba že už ji dávno nemáte

Všestranná levandule, aneb chyba že už ji dávno nemáte

Levandule zaslouženě patří mezi oblíbené kvetoucí rostliny. Pokud po ní toužíte a nemáte zahradu, pěstovat ji můžete i doma v květináči.
Levandule je rostlina která je všestranná a její využití je rozmanité.

10 důvodů proč pěstovat levanduli

Je ozdobou každé zahrady

Odpuzuje mšice

Nádherná dekorace

Sušené levandulové květy odpuzují moly

Levandulový čaj uklidňuje

Levandulová koupel zklidňuje pokožku

Levandulový olej zmírňuje migrénu

Čerstvými květy můžete zdobit dezerty

Sušené květy levandule se používají jako koření

Mladé lístky levandule se hodí k masu a k rybám

Kdy a jak pěstovat levanduli

Levandule je vhodná na pěstování jak v zahradě či v záhonu, tak i v květináči. Samozřejmě za předpokladu, že jí tam vytvoříte vhodné podmínky pro život. Levanduli můžete vypěstovat ze semen, což je trošku náročnější, a tak mnozí pěstitelé této rostlinky raději sahají po předpěstované levanduli v kontejneru či v květináči. My se však budeme věnovat oběma možnostem jak sázet levanduli.

Pokud se ptáte, kdy sázet levanduli, můžete tak učinit na jaře, ale i na podzim. Na podzim byste však měli do zahrady sázet jen starší rostlinky, při kterých budete mít větší jistotu, že jim zima a mráz neublíží.

   

Sázení ze semínek

Pěstování levandule od semínka je docela náročné, ale pokud patříte k vášnivým zahrádkářům, určitě vás to neodradí. Základem je vhodný substrát - levandule potřebuje propustnou a zároveň výživnou půdu, a tak se nemusíte obávat přidat do ní trochu písku. Nejsvrchnější část půdy by měla být tvořena substrátem určeným na výsev bylinek.

Po zasetí koupených semínek levandule buďte trpěliví, protože vyklíčení vyžaduje svůj čas, obvykle je to až několik týdnů a klidně se mohou první lístky objevit až po měsíci.Je třeba udržovat zeminu vlhkou a teplou - nejlepší je pokojová teplota.

Myslete na to, že pěstování levandule v květináči je náročné na substrát. Ten by měl být propustný, ale nikdy ne suchý.

Sázení z odřezků

Pokud patříte k pohodlnějším pěstitelům, určitě se vám zalíbí možnost vypěstovat si levanduli z odřezků, a to buď z bylinných nebo ze zdřevnatělých. Bylinné odřezky se začnou zakořeňovat v místě řezu, přičemž je vhodné použít stimulátor růstu a odstranit spodní listy.

Sázení už vypěstovaných rostlin

Samozřejmě, že úplně nejjednodušším způsobem, který zvládne každý zahrádkář-začátečník, je výsadba levandule přímo z květináče. Kvalitní sazenice levandule dnes není problém sehnat, no a vybrat je z květináčů a zasadit tam, kam chcete, bude hračka.

  

    

Pěstování v zahradě

Pěstování levandule v zahradě je velmi oblíbené, protože je vhodná i na různé dekorativní účely a využití najde například jako lem chodníku či na vytvoření malého kvetoucího plůtku. Případně si můžete vytvořit bylinkový záhon, ve kterém by levandule rozhodně neměla chybět. Tento aromatický polokeř, který kvete začátkem léta, ale díky pěkným stříbřitým listem vypadá pěkně i nerozkvetlých. Ozvláštní každý exteriér.

Pěstování v květináčích

Pokud se rozhodnete pěstovat levanduli v květináči, zvolte velikost, která bude odpovídat velikosti vaší sazenice. Při pěstování levandule v květináči myslete na to, aby měla dostatek vláhy. Ve srovnání s pěstováním v záhonu je třeba levanduli v květináči zavlažovat častěji. S poléváním to však netřeba přehánět a je vhodné počkat, dokud půda trošku proschne. V opačném případě by hrozily odehnívání kořínků a nakonec i celé rostliny. A to byste zřejmě nechtěli.

Stříhání

Pravidelný řez je důležitý a během sezóny byste měli stříhat květní stonky tak, aby byl řez co nejdelší. To znamená, že byste ho měli udělat v té části, kde na větvičce vyrůstají lístky. Koncem léta byste měli takto ostříhat všechny květiny. Po zimě se doporučuje dopřát levanduli hlubší řez. To znamená, že byste měli udělat radikální řez a vaši levanduli pořádně ostříhat. Díky tomu se vytvoří květy na dlouhých stoncích a levandulový keříček bude působit pěkně a uhlazeně. Klidně můžete zaříznout do zdřevnatělých částí rostliny, díky čemuž rostlinku omládne.

Zazimování

Otázka toho, jak zazimovat levanduli má trošku jinou odpověď pro levanduli v květináči a jinou pro levanduli v zahradě. Pokud jste si zasadili levanduli do květináče a měli jste ji venku celé léto, měli byste ji obalit igelitem a dát na místo, kde bude chráněna před sněhem a větrem. Nedoporučujeme přenést ji do vytopených prostor, protože při teplotě kolem 15 stupňů může začít probouzet. V případě, že nemrzne, můžete takto zazimované levanduli občas polít.

Co se týče zazimování levandule zasazení v zahradě, můžete ji před mrazy chránit tak, že ji trošku přikryjete slámou a kolem nahrnete zem, aby byla stonek v bezpečí. Před zazimováním byste ji měli seříznout.

         

Nemoci

Usychající Levandule - Tento častý problém je většinou způsoben nesprávnou péčí o květ. Může to být nevhodným typem půdy, taktéž mohlo dojít k přelití levandule, což je více pravděpodobné.

Skvrny na listech - Nejčastěji vyskytujícím se problémem jsou právě skvrny na listech. Projevují se  suchými skvrnami na listech, které postupně odumírají. Aplikujte na rostliny chemické prostředky jako jsou Ortiva, Talent, Rovral Flo, ktere vám s houbou pomozte bojovat.

Hnijící odřezky a kořeny - V případě střední až vyšší vlhkosti a teploty může dojít k hnilobě odřezků a kořenů. Onemocnění se projevuje ostře ohraničenými rezavohnědými až černými skvrnami.

Skvrny na stonku - Jestliže je rostlina infikována houbou Phoma levandule, na stonku se objeví malé šedo-hnědé až černé zasychající skvrny.