Odzimujte zahradu a připravte ji na jaro

Odzimujte zahradu a připravte ji na jaro

Dny se postupně prodlužují, a proto si třeba naplánovat přípravu zahrady na jaře. Po roztátí sněhové pokrývky, která byla letos bohatá, se můžete pustit do odzimování zahrady. Přinášíme vám 13 rad, pomocí kterých bude vaše zahrada připravena na novou sezónu.

1. Úpravy zatravněných ploch

Tyto úpravy doporučujeme provádět v době dlouhotrvajícího sucha. Vějířovými hráběmi můžete odstranit mech.

2. Hrabání listí

Pokud jste listí nestihli shrabat na podzim, musíte tak učinit na jaře. Je to potřebný úkon před přípravou trávníku a navíc tak omezíte šíření některých chorob, hlavně strupovitosti jabloně (Venturia inaequalis) a strupovitosti hrušek.

3. Zimní řez ovocných stromů

Řezy doporučujeme provádět od února do března nebo v době, kdy nepanují příliš velké mrazy. Pokud klesne teplota pod -10 ° C, je lepší s řezem počkat, případně jej přerušit. Dřeviny ořízněte správně tak, že odstraníte boční výhonky. Stopy po řezu by měly být co nejmenší.

4. Kácení stromů

V zimě, během vegetačního klidu, můžete ze své zahrady odstranit staré a nemocné stromky. Pokud se rozhodnete odstranit starý ořech nebo jabloň, jejich pařezy neodstraňujte. Můžete je naočkovat sadbou hlívy ústřičné.

5. Kontrola hlíznatých a cibulových rostlin

V zahradě je neustále třeba kontrolovat, zda rostliny nejsou napadeny houbovou chorobou nebo plísněmi. V případě, že objevíte napadené kusy rostlin, je třeba je neprodleně zlikvidovat.

6. Kontrola předčasného klíčení

Stejně jako kontrolujeme kvalitu a zdraví rostlin, je třeba zaměřit svou pozornost i na to, zda některé z vysazených rostlin předčasně neklíčí. Pokud v zahradě objevíte pučící zelený výhonek cibulovin, jde o následek vyšší teploty. Hlízy a cibule proto raději přestěhujte na sušší místo.

7. Chraňte rostliny před mrazem

Jarní slunce bývá zubaté a mrazy se mohou kdykoli na pár dní vrátit. Proto je nesmírně důležité chránit slabé rostlinky před jejich poškozením. Toto doporučení platí zejména pro mladé rostlinky česneku, jahody a bylinky. Ochranu provedete dostatečnou vrstvou chvojím. 

8. Rytí zahrady

Ve chvílích, kdy není půda zmrzlá na kus ledu, můžete vzít rýč a zrýt záhony, které jste nestihli zrýt na podzim. Můžete také zrýt další dosud neosázenou plochu a zvětšit tak současnou zahrádku.

9. Posypávání záhonů popelem

Možná jedna z méně obvyklých aktivit, přesto však nesmírně důležitá. Dřevěný popel obsahuje větší množství draslíku a vápníku, což jsou dvě nezbytné živiny, které rostliny potřebují ke zdravému růstu.

10. Výsadba nových stromů

Vysazovat nové stromy můžete nejen na podzim, ale i během vegetačního klidu. Než ale k samotné výsadbě přistoupíte, měli byste znát místní půdní a klimatické podmínky na zahradě. Počítejte s tím, že nejnáročnější jsou meruňky a broskve, potom jabloně, hrušky a švestky. Nejméně náročné jsou třešně, drobné ovoce, červená a černá jeřabina.

11. Výsadba letniček

Pokud se na vaší zahradě nachází skleník, již v únoru můžete začít s výsevem prvních kvetoucích rostlin. Vyberte si především ty, které potřebují k pěstování delší dobu. Jde například o petúnie nebo begónie. Velkým pomocníkem mohou být pěstitelské květináče z rašeliny, které zaručují rychlý růst výsadby. 

12. Výsadba paprik a rajčat

Možná se vám zdá, že na výsadbu je ještě příliš brzy. Pokud ale není zima tuhá, už v únoru nebo v březnu můžete začít s výsadbou rajčat a paprik. Počítejte s tím, že tyto dvě plodiny mají velmi dlouhou vegetační dobu a bez včasného předpěstování by vám plně vyvinuty. Proto si je můžete předpěstovat doma.

13. Před jarní postřik proti přezimujícím škůdcům

V době vegetačního klidu proveďte postřik proti přezimujícím škůdcům. Tímto krokem zničíte celou plejádu nejen dospělých jedinců, ale i jejich vajíček. S postřikem nešetřete, protože škůdci přezimují většinou za starší kůrou a je třeba, aby postřik zatékal i tam.