Přesazování pokojových rostlin: Nezapomínejte na důležité kroky

Přesazování pokojových rostlin: Nezapomínejte na důležité kroky

S příchodem prvních teplých dní je namístě zamyslet se, zda je třeba přesadit rostliny. Kdy je nejlepší čas, jaké jsou první "symptomy" nutnosti přesazení, jak vlastně rostliny přesadit a jaké jsou další specifikace přesazování rostlin - to vše se dozvíte v našem článku.

Co se týče intenzity, jinak se přesazují mladé rostliny, a jinak už ty odrostlé, starší. Častěji se přesazují malé a mladé rostliny. V takovém případě rostlinu vybereme opatrně z původního květináče a na vysazení použijeme o 2-3 čísla větší. Při přesazování odstraníme starý vyžilý a často znečištěný substrát a použijeme čerstvý, abychom tak doplnili rostlině vhodné minerály. Čím jsou však rostliny větší a starší, tím méně často je přesazujeme, resp. přesazujeme je ve větších časových intervalech - řádově 2-3 roky. V tomto případě, abychom nenarušili kořenový bal, půdu (tedy pouze její vrchní část) pouze vyměníme. V takovém případě se při přesazování rostliny odstraní vrchní vrstva (asi 2cm), rostlina se vloží do květináče a zasype se čerstvým substrátem.

Jak tedy postupovat?

1. Samotná příprava rostliny před přesazením spočívá v důkladné zálivce. Obvykle tak činíme den, dva před přesazováním. Dostatečně rostlinu zalijeme nebo ji postavíme do větší nádoby s vodou. Přebytečnou vodu necháme stéci. Takto napitý substrát způsobí, že se bude dát kořenový bal snadněji vybrat z květináče.

2. Dalším úkolem je kontrola kořenů. Pokud je na první pohled zřejmé, že kořen hnije (tmavší, měkké kořeny z nichž při jemném stlačení vytéká šťáva), neobávejte se ho seříznout po zdravou část. Kořenový bal zbytečně nerozbije - neuvolňuje jednotlivé kořeny. Odstraníme pouze vrchní vrstvu, abychom se zbavili naplavených solí a vápníku z nevyhovující vody z vodovodu.

3. Než začnete s vlastním přesazováním rostliny, připravte všechny potřeby.

  • vhodný květináč (který jak jsme uvedli v předchozí části) o 2-3 velikosti větší

  • nový substrát

  • další potřeby, v závislosti na rostliny, kterou se chystáte prosadit (např . pokud přesazujete táhlý druh - vhodná je mechová tyč, nebo mřížka pro truhlíky).

Někdo při přesazení aplikuje pomalu rozpustné hnojivo. Už samotné přesazování se provádí za účelem udržet kořenovou soustavu zdravou a zejména poskytnout kořenům dostatek místa pro potřebné živiny. Když rostlině poskytnete i živiny navíc, nic nezkazíte.

4. Další záležitostí, na kterou je třeba před přesazováním myslet, je volba typu a tvaru nádoby.

Tip: pokud se chystáte přesadit košaté, rozvětvující se rostliny, případně chcete pro rostlinu zajistit stabilitu - volte nádoby více širší než hlubší.

Postup

Vezeme si nový květináč. Každý květináč, pokud chcete, aby rostlina dále bez problémů rostla, by měl mít na spodku odtokový otvor, kterým vytéká přebytečná voda. Kvůli tomu, aby měla přesazená rostlina dostatek vody a aby hned nevytekla otvorem ven z květináče.Na na dno vysypte malou vrstvu nové zeminy. Následně vložte do květináče už na prosazení připravenou rostlinu. Pokud se vám zdá, že takto položená rostlina bude hluboko posazená, doplňte ještě zeminu. Zde platí pravidlo, že rostlina by měla být přesazena tak hluboko jako předtím.

5. Pokud jste nyní rostlinu úspěšně přesadily do vhodného květináče, je třeba myslet i na úkony potřebné po přesazení. Rostlinu po přesazení hned nezaléváme. Tím, že rostlinu nezalijeme, povzbudíme u ní tvorbu nových kořenů a následnému překořeňování. Rostlinu nedáváme hned na slunné místo, nebo na jiné místo s extrémními vlivy. Také rostlinu chraňte vlivem případného chladu. Přesazené rostliny se NIKDY HNED nehnojíme! S tím počkejte 3-4 týdny, dokud bude zjevné, že rostlina úspěšně překonala fázi zakořenění.