Je lepší koupit substrát nebo hnojivo?

Je lepší koupit substrát nebo hnojivo?

Pokud tuto otázku řešíte ještě před sezónou, věřte, že budete potřebovat oba dva produkty. Substrát se postará o dobré zakořenění a hnojivo dodá rostlince potřebné živiny pro bohatou úrodu nebo květenu.

Co je to substrát?

Pojmem substrát se označuje "zemina", která je však průmyslově připravená a namíchaná. Na zahradnickém trhu je najdete celou řadu od substrátu na muškáty, pro orchideje, substrát na jahody, borůvky přes substráty na rajčata až po substráty na okrasné dřeviny.

Dobrá rada: Ujasněte si, co chcete pěstovat a podle toho zvolte nejlepší substrát.

Co je to hnojivo?

Hnojivo je to, co vyživuje rostliny. Obsahuje různé chemické prvky, které se k rostlině dostávají buď přes listy nebo z půdy pomocí kořenů. Chemické prvky, které rostliny k životu nezbytně potřebují, jsou:

 - dusík (N)

 - fosfor (P)

 - draslík (K)

 - vápník (Ca)

 - síra (S)

 - hořčík (Mg)

Dále obsahuje hnojivo stopové prvky dalších látek, které jsou v něm obsaženy jen v malém množství, ale pro rostlinku jsou velmi důležitá. Jedná se o chrom, železo, molybden a další.

Proč rostliny potřebují dusík

Hnojivo, které obsahuje dusík, můžeme v uvozovkách nazvat "potravou rostlin". Jeho použití je vhodné především na jaře a v létě, kdy potřebujete, aby rostliny začaly růst (stromem naroste listí, trávník zhoustne, balkonovky naroste hmota, která začne později kvést). S dusíkem se to však nesmí přehánět. Jinak by rostliny byly křehké a méně odolné proti škůdcům. Třeba na podzim a v zimě nepoužíváme hnojivo s dusíkem vůbec, protože není potřeba, aby rostliny rostly. Zbytečně by se vysilovaly.

Proč rostliny potřebují fosfor

Fosfor je pro rostlinu něco podobného, ​​jako je pro člověka vitamín C. Udržuje rostlinku v dobré kondici. Podporuje kvetení a plození. Používá se po celou vegetační doby (vegetační doba začíná výsevem a končí kvetením nebo sběrem), ale nejvíce se používá v létě, aby květy rozkvetlé a plody dobře zrály.

Proč rostliny potřebují draslík

Draslík rostlinu zpevňuje a stará se o to, aby byla fit. Intenzita hnojení se zvětšuje od konce srpna. V tomto období se rostliny připravují na zimu a mrazy a draslík jim pomůže se zpevněním pletiv.

Jak na správné hnojení? 

Správný postup hnojení je následující:

Jaro: Hnojte převážně dusíkatými hnojivy (měla by v nich být převaha dusíku).

Léto: Rostlinám dopřejte hnojivo obohacené o fosfor a draslík pro květiny.

Podzim: Přestaňte hnojit dusíkem a dopřejte rostlinkám draslík, díky kterému dobře překonají zimní období.

Pokud se setkáte s pojmem jednosložkové hnojivo, znamená to, že obsahuje pouze jeden prvek, vícesložkové jejich obsahuje více, komplexní nebo plná hnojiva obsahují všechny prvky, včetně těch stopových.

Každý prvek je ve hnojivu obsažen v určitém poměru k ostatním. Každá rostlina také vyžaduje jiné množství těchto prvků podle ročního období. Proto jsou hnojiva, které jsou určeny na jaro, léto a podzim.

Druhy a typy hnojiva

Živiny, které jsou obsaženy v substrátu, rostliny po několika týdnech vyčerpají a aby i nadále pěkně kvetly nebo plodili, je důležité jim živiny doplňovat ve formě hnojiva. Pro způsob hnojení se rozhodněte už při vysazování.

Obecně můžeme říci, že pro pěstování uvnitř nebo na pěstování v nádobách do 7 litrů je lepší zvolit tekutá hnojiva. Pokud zahradničíte na zahradě nebo ve velkých květináčích, je lepší zvolit dlouho působící hnojiva.

Za plná hnojiva se označují ty, které kombinují 3 základní prvky, které jsou potřebné k růstu. Jedná se o dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). Tyto hnojiva nejčastěji najdete pod označením NPK hnojivo. Používají se pro základní hnojení půdy ještě před tím, než rostliny vysadíte do půdy. Poměr základních prvků se liší pro hnojení v každém ročním období, proto je důležité se dívat, pro jaké období hnojivo kupujete a chcete používat. NPK hnojiva se příliš nehodí na hnojení plodové zeleniny a květin, jedná se o rostliny, které jsou citlivé na chlór. Tímto hnojivem by měla ideálně hnojit zelenina, sady, polní plodiny, okrasné rostliny a vinice.

Tekuté hnojiva 

Tekuté hnojiva ocení ti zahradníci, kteří nechtějí s hnojením ztrácet mnoho času. Stačí je jen rozpustit ve vodě, zalitím pak rostlinky hnojíte. Dávkovač hnojiva je většinou součástí balení, takže je podle návodu snadné namíchat správnou koncentraci.

Rozpustná hnojiva 

Patří mezi nejlevnější, ale jejich příprava je o něco složitější. První dávku je dobré odvážit a zapamatovat si, kolik hnojiva do konve patří. Pokud vám nějaké hnojivo v balení zůstane, dobře ho zavřete a využít jej můžete zase následující rok.

Dlouho působící hnojiva

Většinou se s nimi setkáte ve formě tablet nebo granulí. Do květináčů se mohou dávat už v době, kdy sazenice sázíte. Působí zhruba 4 měsíce, takže se jedná o hnojivo, které můžete dát klidně do květináčů nebo jej použít na okrasné trávníky. Cena těchto hnojiv je sice o něco vyšší, než u dvou výše zmíněných typů, ale zase s ním ušetříte spoustu času a práce.

Organické a minerální hnojivo 

Organické hnojivo může mít rostlinný nebo živočišný původ. Mohou se označovat také jako bio hnojiva. Jsou ideální pro pěstování rostlin venku a pro ruční zalévání.

Minerální hnojiva vznikají tak, že se smíchají různé sloučeniny, takže obsahují ideální poměr biogenních a stopových prvků. Tyto hnojiva mají delší životnost a přesné složení. Často se používají pro hydroponické pěstování rostlin.

Druhy a typy substrátu

Pokud si chcete na zahradě nebo doma vypěstovat kvalitní plody nebo krásné květiny, musíte vědět, jaký substrát použít.

Typy substrátu

Mnoho začínajících zahradníky dělá chybu v tom, že semínka zasadí do klasického zahradnického substrátu. Ten však má až příliš mnoho živin, které semínko "vyženou" do rostliny zbytečně brzy, takže se sice spíše dočkáte výsledku, ale za cenu toho, že květina nebo plodina bude příliš křehká a bude pozdě nasazovat na květ. Je proto nezbytné, abyste věděli, jaké nároky na živiny rostlina má a podle toho zvolit nejvhodnější substrát.

Organický substrát 

Za běžný organický substrát se považuje třeba kompost. Pokud ho zvolíte za výsevní substrát, pamatujte na to, že by neměl mít příliš mnoho živin. Proto se často odlehčuje třeba rašelinou, která je na živiny chudá, je lehká a jemná. Ekologičtí zahradníci se však substrátu s rašelinou vyhýbají, protože se jedná o neobnovitelný zdroj a její zásoby se kvůli těžbě zmenšují. Pro odlehčení se tedy mohou používat i kokosová vlákna (vznikají zpracováním kokosových ořechů), v tomto případě se jedná o kokosový substrát.

Minerální substrát

Minerální substráty si můžete představit jako drobné kamínky, které neobsahují žádné živiny a běžně se používají i při hydroponii. Jejich největší výhodou je, že dobře sají vodu a udržují mezi sebou dostatek vzduchu. Kvůli své sypké konzistenci a dalším vlastnostem jsou minerální substráty vhodné pro zakořenění semínek. Dejte si však pozor na příliš drobná semínka, které by kvůli Mezírka mohla propadnout příliš hluboko a nevzejít. Malá semínka by měla být v substrátu co nejvýše.

Náš tip: Pokud chcete minerální substrát použít pro příliš malá semínka, nasypte do nádoby vrstvu tohoto substrátu na dno a na něj nasypte jemný organický substrát, do kterého malá semínka zasadíte.

Druhy substrátu

Druhy substrátu lze obecně rozdělit na substráty:

pro rostliny kvetoucí - nejrůznější balkonovky a další květiny,

pro rostliny plodící - citrusy,

pro zeleň - okrasné dřeviny, palmy, bylinky, bonsaje,

univerzální - rašelina, substrát pro výsev a množení, pro vzrůst, zahradnický substrát.

Substráty pro výsev a množení

Výsevní substrát se používá tehdy, když rostlinky sázíte. Tento typ obsahuje draslík, který pomáhá při rozvoji a zakládání kořenů a také písek, který kořenem zajistí dostatečný přívod vzduchu.

Víte, že: Kvůli písku substrát pro výsev a množení rychleji vysychá, takže je nutné rostliny více zalévat.

Poté, co rostliny v substrátu pro výsev povyrostou, potřebují pro svůj další vývoj nový substrát. Ten vybírejte podle toho, co pěstujete. Může jít o klasický substrát pro pokojové rostliny nebo univerzální substrát, ale existují také substráty pro konkrétní rostliny. Nejčastěji se setkáte se substrátem pro pelargónie, hortenzie, substrátem na zeleninu a podobně. Každý z nich má specifické vlastnosti, které odpovídají vybrané rostlině.

Speciálně zaměřené substráty (na konkrétní rostlinu) oceníte zejména tehdy, pokud je pěstujete velké množství. Pokud máte jen tři květináče, bezpečně si vystačíte s běžným zahradnickým substrátem.

Zahradnický substrát 

Jeho základní charakteristikou je to, že dobře absorbuje vodu a zaručuje dostatečný přísun vzduchu. Hodí se jak pro pěstování květin, tak zeleniny, a to jak na záhonech i ve sklenících. Využijete ho i pro pěstování balkonovek. Není vhodný pro rostliny, které jsou citlivé na obsah solí (například rododendrony).

Substrát pro balkonové rostliny 

Pokud vás zajímá, pro které rostliny je balkonový substrát, uspokojí vás odpověď, že pro balkónové. Ideálně se hodí pro africké fialky, mini růže a fuchsie. Substrát se skládá z tmavé a světlé rašeliny a je obohacen o základní živiny. pH je upraveno vápencem.

Substrát pro orchideje

Nejlepší substrát pro orchideje je ten, který je pro ně přímo určený. Jeho speciální složení se stará o provzdušnění kořenů, má vysoký podíl vláknité rašeliny, vápence, piniové kůry a dřevitého uhlí. Pro orchideje je vhodný i Korova substrát, který navíc obsahuje i molitan.

Substrát pro citrusy

Skládá se z jemného kůrového humusu, rašeliny, písku a přídavku železa, který zabraňuje žloutnutí listů.

Substrát por vodní rostliny

Je ideální pro vodní a bahenní rostliny, které se pěstují v okrasných nádržích a jezírkách. Je charakteristický zvýšeným obsahem jílovitých prvků, které rostlinám dodávají potřebné živiny.

Substrát pro kaktusy

Je vhodný pro rostliny, které potřebují sucho. Obsahuje rašelinu, křemičitý písek, živiny, jílovité a stopové prvky. Díky poréznímu materiálu se snižuje riziko hnití kořenů.

Substrát pro okrasné dřeviny

Je vhodný pro pěstování okrasných dřevin a keřů, mezi které se řadí smrk, tis, borovice, túje a tak podobně. Stará se o zdravý vývoj kořenů a celkový růst rostlin.

Hnojiva podle našich babiček

Pokud si nechcete kupovat hnojiva z obchodů, ale nemáte ani možnost kompostování na vlastní zahradě, můžete se řídit babským radami, díky kterým uděláte hnojivo z běžně dostupných materiálů, které máte doma.

Hnojivo z banánových slupek

Banány doma mívá většina z nás, ale málo kdo ví, že banánové slupky jsou dobrým hnojivem jak pro plodiny, tak květiny.

Jak na to?

Banánové slupky nakrájejte na drobné kousky a položte na pečící papír. Upečte je v troubě nastavené na nejnižší teplotu a po upečení kousky skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Před použitím kousky semelte na prášek a ke každé sazeničce přidejte 3 čajové lžičky prášku.

Mnoho milovníků turecké kávy často trápí problém, kam s sedimentem. Při vylévání do odpadu hrozí jeho ucpání, v koši zase začne usazenina časem zapáchat. Pokud však kávovou sedlinu necháte proschnout, můžete ji použít jako hnojivo ke květinám. Obsahuje totiž hodně dusíku, který se uvolňuje postupně a dlouhodobě půdu vyživuje. Mezi další živiny obsažené v této kávě patří hořčík, draslík, fosfor a měď. Velkou výhodou je, že odér odpuzuje slimáky a mravenci, ale přitahuje žížaly, které půdu provzdušňují. Usazenina tedy nasypte kolem rostlin nebo jej přidejte do kompostu.

Skořápky jako hnojivo

Také skořápky se dají dobře zužitkovat jako hnojivo. Stačí, když je před použitím upečete v troubě, abyste zlikvidovali bakterie a salmonelu (v mikrovlnné troubě je stačí nahřívat 2 minuty). Jsou bohaté na vápník, takže jimi můžete přihnojovat rajčata, papriky i lilek. U kvetoucích rostlin se postarají o to, aby květiny neuhnila. Pokud je nasypete kolem rostlin, znemožníte tak slimákům a šnekům, aby se k ní přiblížili a hodovali na jejich plodech nebo květech.

Hnojivo na muškáty z droždí

Pokud chcete, aby vaše muškáty měli krásné květiny, stačí, když do 1 l teplé vody nadrobíme kostku droždí. Směs pak nechte 14 dní kvasit, ale ničím ji nezakrývejte, mohlo by dojít k explozi. Mějte na paměti, že tento "lektvar" příliš vábně nevoní, takže je lepší jej skladovat venku.

Po 14 dnech směs rozmíchejte v 3l čisté vody a můžete začít hnojit. Tato směs není vhodná jen pro muškáty, ale i pro všechny další květiny. "Lektvar" však nepoužívejte namísto klasické zálivky.