Nejprodávanější Mrkev r.NANTES 2 +

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Mrkev karotka raná Nantes 2

Raná až poloraná odrůda. Má válcovité, pěkně vybarvené a jemné kořeny s výbornou chutí, vhodné pro přímý konzum a tepelnou úpravu v kuchyni. Balení obsahuje 1600 semen. Více informací

23 Kč
21 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Daucus carota - Nantes 2

Všichni ji známe, všem chutná a v kuchyni patří mezi nejvíce používanou kořenovou zeleninu. Ano, je řeč o mrkvi. Pochází z jižní Asie, oblasti dnešního Afghánistánu, Pákistánu a Íránu. Mrkev je dvouletá rostlina. Má zpeřené listy. Květní stvol může být až 1,5 m vysoký, květenství tvoří složený okolík a bělavé kvítky.

Mrkev můžeme rozdělit na dva základní druhy -mrkev obecná pravá (což je původní nešlechtěná forma s bílým kořenem) a mrkev obecná setá (sem patří všechny dnes pěstované odrůdy mrkve). Mrkev obecná setá má mohutnější kořen, jehož barva může být bílá, žlutá, oranžová, červená, fialová i vícebarevná (zvenku může být jiná než uvnitř).

Podle termínu výsevu rozlišujeme mrkve na - KAROTKU ( jemnější raná mrkev, kratší a má oblejší kořen), BABY KAROTKU (mladá raná karotka, vyznačuje se jemnou chutí a křehkou strukturu) a KLASICKÁ MRKEV (pozdní typ, má nasládlý hladký kořen polodlouhého tvaru, špičatý konec).

To ovšem není konec. Oblíbenou mrkev můžeme také rozdělit podle tvaru kořene, pro který ji pěstujeme. Například typ Berlikum má větší válcovité kořeny s tupým koncem. Mrkve tohoto typu jsou vhodné pro přímou konzumaci, dlouhodobé skladování, sušení i další zpracování. Flakee se vyznačuje velmi dlouhými zúženými kořeny s širokým a plochým koncem. Hodí se pro přímou konzumaci, dlouhodobé skladování, sušení a další druhy zpracování. Parisian má malé kořeny ředkvičkového tvaru. Typ je vhodný pro přímou konzumaci i zpracování. Nantes je klasická karotka, se kterou se setkáváme v obchodech. A nakonec typ Chantenay je mrkev s kratšími, spíše kónickými kořeny. Hodí se pro přímou konzumaci, sušení i jiné druhy zpracování.

Mrkev má vysoký obsah minerálních látek. Také má vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu, ale i chlóru. Obsahuje také četné stopové látky - bór, vanad, železo, jód, kobalt, měď, mangan, zinek.Zvyšuje celkovou odolnost organismu, je doporučována při zácpě, při onemocnění jater, ledvin i cév. Jak známo, mrkev má vliv na kvalitu zraku! Je zdrojem provitaminu A – betakarotenu. Je v ní také obsaženo trochu vitaminu C nebo vitaminů ze skupiny B.

Výhodou mrkve je i to, že patří mezi velmi nenáročnou zeleninu. Pěstovat si ji můžete také v nádobách, třeba na terase!

Jak pěstovat mrkev

  • Vyžaduje slunné stanoviště. Záhony pravidelně kypříme a zaléváme. Rozhodně nepřeléváme, mohli bychom způsobit zkázu celému výsevu. Mrkev patří mezi chladnomilné rostliny, nejlépe se jí daří při teplotách kolem 16 °C. Zelenání hlavy kořenů zabráníme přihrnováním zeminy k rostlinám.

  • Nevhodná pro výsadbu je čerstvě vyhnojená půda. Semena vyséváme na záhon, když pominou mrazíky.Denní teplota by měla být v průměru alespoň 7 °C (ideální pěstování mrkve je při denních teplotách asi 16 °C). Vyséváme do 1 až 2cm hloubky ve vzdálenosti asi 15 cm. Vzcházející rostlinky je nutné protrhat asi na 5 cm vzdálenost. Pozdní odrůdy mrkve vyséváme stejným způsobem od konce jara do začátku léta.

  • Mrkev vyžaduje důkladně zpracovanou půdu s dostatkem živin a vláhy. Půda by měla být lehká a úrodná. Optimální pH je neutrální až slabě zásadité. Půda by neměla obsahovat hroudy a kameny.

  • Před kypřením půdy je vhodné místo výsevu obohatit o dobře uleželý kompost. Před výsevem do půdy zapravíme 70g N, 30g P a 150g K. Ve fázi 3-5 lístků aplikujeme 20g N v ledku Během vegetace hnojíme NPK hnojivem s nižším obsahem dusíku, a vyšším podílem draslíku. Nepoužívámej hnůj. Mrkev na tento typ hnojení reaguje praskáním.

  • Černá hniloba mrkve se projevuje na klíčících rostlinách ztmavnutím, ztenčením a hnilobou kořenového krčku a zasycháním listů. Během vegatace se na kořenech tato choroba příliš neprojevuje. Na napadených kořenech vznikají tmavé , suché vpadlé skvrny. Ochranu provádíme přípravkem Dithane DG Neotec.

    Suchá skvrnitost listů mrkve se projevuje v průběhu vegetace se mezi rostlinami rozšiřuje pomocí větru a deště konidiemi, které vznikají na napadených listech. Na nejstarších listech vznikají jeden až dva milimetry veliké žlutohnědé skvrny se světlejším lemem. Skvrny se postupně zvětšují, splývají a tmavnou. V pozdější fázi jsou listy zcela tmavé a odumřelé. ochranu provádíme přípravkem Ortiva.

    Pochmurnatka mrkvová se ukazuje na mladších rostlinách. ty žloutnou a odumírají. Na povrchu kořene, především v jeho horní třetině, jsou zvenčí patrné chodbičkovité požerky s mušími larvami.Poškozené rostliny zahnívají při skladování. Nyní ochrana není možná. Dříve se prováděla přípravkem Dursban 10 G.

    Měkká hniloba mrkve je způsobena nesprávným skladováním kořenové zeleniny ve vlhkém prostředí. Mrkev se mění na kašovitou zapáchající hmotu. Před uskladnění mrkev prohlédneme a očistíme od zbytků půdy.

    Sáním háďátek jsou kořeny mrkve znetvořeny a vytvářejí nadměrné množství postranních kořínků. Výsev afrikánů může výskyt háďátek v půdě silně snížit. Dodržujeme také osevní postupy.

    Padlí se projevuje Na všech nadzemních částech (listech, řapících, lodyhách, květenstvích i semenech) vznikají bělavé moučnaté povlaky. Ochranu proti padlí miříkovitých provádíme přípravkem Ortiva.

  • Rané odrůdy sklízíme od 8. týdne po vysazení. Pozdní odrůdy potřebují někdy až 11 týdnů. Sběr provádíme ručně vytrháváním nebo si můžeme opatrně pomoci vidlemi tak, abychom nepoškodily kořen rostlin.

Parametry a specifikace

Druhmrkev
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.5 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-