Passiflora cae/mučenka/or =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Mučenka pnoucí (Passiflora caerulea) 25 semen

Mučenka pnoucí je statná stálezelená dřevitá popínavá rostlina, liána určená ke chráněným stěnám či do květníků pro vnitřní dekoraci. Rostliny kvetou celé léto až do podzimu. Balení obsahuje 25 semen. Více informací

39 Kč
35 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 29.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Passiflora caerulea

Tropická liána pocházející z Jižní Ameriky. Květy mučenky mají složitou stavbu a jsou velice neobvyklé. Kvete od jara do podzimu. Rostliny plodí plody, kterým se říká maracuja. Existuje celkem přes 400 druhů mučenek. Řadu druhů lze úspěšně pěstovat na okně, např. Passiflora caerulea. Mnoho z nich může být přes léto ve větší nádobě na balkonu, nebo zahradě. Mučenky se uplatňují i ve farmacii - mají analgetické a sedativní účinky.

Jedlé plody mají druhy Passiflora edulis, která má plody známé jako maracuja, dále Passiflora alata, Passiflora caerulea, Passiflora quadrangularis, Passiflora naviculata, Passiflora ligularis, Passiflora mollissima (mučenku banánovou) a další. Mučenky plodí během celého léta a na podzim.

Mučenka modrá (Passiflora caerulea) je jedna z neotužilejších mučenek. květy má podle kultivaru modrobílé, asi 10 cm velké, plody oranžové s červeným arilem (dužninou), chuť je sladká. Je to vhodným opylovačem pro některé další druhy mučenek.

Jak pěstovat mučenku

  • Vyžaduje co nejvíce slunné stanoviště. Nedostatek světla způsobuje, že rostlina nekvete. Pro pěstování veškerých teplomilných druhů rostlin je zajisté nejvhodnější vytápěná zimní zahrada, nebo skleník. V období růstu mučenky potřebují dostatek vláhy. Voda by však neměla stát v kořenech. Vhodné je rostliny rosit. V zimě je vhodné omezit zálivku a umístit rostlinu do prostoru s teplotou 5 - 10 stupňů Celsia. Nižší teploty mohou způsobit opadání listů. Vhodné je rostliny koncem února seříznout na šest oček. O měsíc později přesadit. Starší rostliny se přesazují jednou za dva roky.

  • Před výsevem semena namočíme na 48 hodin do teplé vody. Mírně nabobtnalá semena vyséváme do zhruba půlcentimetrové hloubky. Na výsev se hodí výsevní substráty nebo sadbovací tablety Jiffy. Velmi důležitá je dobrá drenáž v nádobě, kam semena vyséváme. Teplota, při které klíčí semena mučenek nejrychleji, se pohybuje od 22 do 26 °C (výsev tedy lze ponechat při pokojové teplotě). Semena klíčí světlém stanovišti trvá klíčení 4 až 6 týdnů.

  • Rostliny vyžadují mírně kyselý substrát (pH přibližně 6). V těžší, jílovité půdě více kvetou a plodí. V lehkém, dusíkem vyhnojeném, kupovaném substrátu, kde mučenky dobře rostou, ale méně kvetou a plodí.

  • Přihnojujeme pravidelně, každých 14 dní v době vegetace, hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu, opatrně hnojíme dusíkem.

  • Při nedostatku živin rostliny žloutnou a shazují listy. Při přílišném hnojení mučenky sice bujně roustou, ale nekvetou.

    Při příliš teplém přezimování hrozí vyskyt červců, vlnatek nebo mšic.

Parametry a specifikace

Druhmučenka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-