Okurka nakl.ALOE F1 hr = 64011

pošli přes

Moravo Seed zahradní potřeby

Okurka nakládačka Aloe F1

Raná až poloraná výnosná odrůda. Plody jsou dlouhé, štíhlé, tmavě zelené barvy a nejsou hořké. Balení obsahuje 40 semen. Více informací

minimální množství je 10 množství tohoto výrobku

44 Kč
39 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 31.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Cucumis sativus - Aloe F1

Okurky bezesporu patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Okurky nakládačky nebo okurky salátovky jsou zřejmě nejčastěji pěstovaným druhem zeleniny. Dlouhé hadovky zná každý. Plody měří přes třicet centimetrů, jsou hladké, nehořknou a hodí se pro pěstování ve skleníku i fóliovníkovém krytu. Okurky pochází z Indie, kde se pěstuje již 3000 let. Rostlina až 2 metry dlouhá, popínavá. Charakteristicky má velké hluboce vykrajované, střídavě rostoucí listy. Okurky tvoří velké žluté jednopohlavní květy samčí a samičí, které opyluje hmyz. Plodem jsou okurky - bobule.

Okurky hojí spáleniny od slunce. Obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie a parazitující červy. A k tomu ještě navíc umí čistit střeva. Vitamin E chrání buňky před volnými radikály. Hořké látky, které nám v okurkách nechutnají, údajně působí na růst nádorů. Kromě toho podobně působí i kukurbitacin typu C, který má navíc i protizánětlivé účinky. Při konzumaci okurek se brzy dostavuje pocit sytosti, což pomáhá při odtučňovacích dietách.

Kromě základních kuchyňských úprav okurek, jako jsou saláty či na zavařování lze z okurek dělat i různé krémové saláty, ale také koktejly a různé smoothies.

Jak pěstovat okurky

  • Není vhodné vysazovat okurky tam, kde předtím byly pěstovány brambory nebo jahody. Naopak vhodné jsou záhony po hrachu, cibuli, řepě nebo fazolích. Okurky vyžadují světlé, teplé stanoviště, které je v závětří. Půdu kolem vzešlých sazenic udržujeme kyprou a čistou. Okurky jsou mělce kořenící, neokopáváme hluboko. Rostliny ve fázi šesti listů zaštipujeme za pátým listem a později i postranní výhony za nasazenými plody. Zaštipováním urychlíme sklizeň nejméně o čtrnáct dní. Zalévání za slunečního úpalu není vhodné, trpí spálou a perenosporou. Listy musí být na noc suché, a proto je odpolední zálivka zcela nevhodná a zaléváme pouze ráno. K pěstování okurek je vhodné používat PVC fólii která ochrání sazenice před případnými poklesy teplot. Nejvhodnější je černá netkaná textilie.

  • Semena okurek lze vysévat přímo do záhonu, a to kolem 20. května. Okurky jsou poměrně náchylné na teplotní šoky, proto by neměly teploty padat pod 8°C.

    Další možností je předpěstování, kdy se vyhneme plísni okurkové. Výsev je možno provádět již od poloviny dubna. Semena vyséváme do výsevného substrátu po jednom semenu přímo do květináčků nebo sadbovačů. Můžeme předpěstovat za oknem v interiéru či skleníku. Sazenice se předpěstují po dobu 12 – 16 dní a vhodná teplota pro klíčení semen je 15 – 18 °C. Přemokření semenům ani mladým sazeničkám moc nesvědčí, mohly by snadno uhynout. Sazeničky opět umisťujeme na cílové stanoviště až po 20. květnu.

  • Vyžadují kvalitní, vyhnojenou, hluboko zpracovanou zem.

  • Stanoviště je dobré před výsadbou vyhnojit dobře uleželým hnojem, případně proleženým kompostem. Ten se nechá takto připravený ještě 2 až 3 týdny slehnout. Během vegetace lze přihnojovat zředěným kravincem s vykvašeným slepičím trusem. Použít lze také umělé hnojivo Cucumin, určené speciálně pro okurky. Aplikovat můžeme také Cererit nebo Floran.

  • Saví škůdci jako jsou např. mšice, molice nebo svilušky mohou při silném napadení výrazně oslabit námi pěstované rostliny. Z houbových chorob převážně plísně jako je plíseň okurková, černá hniloba plodů, padlí .Vhodné je jako prevenci, nejen proti savým škůdcům, ale i proti houbovým chorobám použít přípravek ROCK EFFECT. K ošetření proti houbovým onemocněním můžeme použít přípravky Acrobat MZ WG, Aliette 80 WG, dále Dithane DG Neotec, Champion 50 WP, Kuprikol 50, Ortiva , Previcur Energy, Ridomil Gold MZ Pepite a Plíseň STOP.

    Příznaky virové mozaiky okurek můžeme pozorovat zhruba u měsíc a půl starých rostlin. Na listech se začínají vytvářet zelenější nepravidelné skvrny, které po čase žloutnou. Listy se vrásčí a deformují. Přenášejí škůdci jako např. mšice, nebo molice. Ochranou je likvidace savých škůdců, které nemoc přenášejí a likvidace rostlin v případě napadení.

  • Okurky sbíráme nejméně dvakrát až třikrát týdně. Při sběru dáváme pozor, abychom okurkové sazenice nepotrhali a výhony nepoškodili. Sbíráme vyzrálé plody.

Parametry a specifikace

Vytrvalostjednoletá
Druhokurka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.5 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-