Oreláník barvířský (Bixa orellana) 5 semen

Oreláník barvířský je exotická rostlina, která je známá především díky svým semenům, která obsahují oranžovočervené barvivo. Toto barvivo se tradičně používá při vaření a zpracování potravin jako přírodní barvivo pro zvýraznění barvy potravin, jako jsou sýry, omáčky nebo rýže. Více informací

41 Kč
37 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Oreláník barvířský - Bixa orellana - 5 semen

Oreláník barvířský je strom pocházející z tropických oblastí Ameriky, zejména z Amazonie a Karibiku. Je známý především díky svým semenům, která obsahují oranžovočervené barvivo zvané také bixin. Toto barvivo se tradičně používá při vaření a zpracování potravin jako přírodní barvivo pro zvýraznění barvy potravin, jako jsou sýry, omáčky nebo rýže. Tato rostlina má také historické a léčebné využití v lidovém léčitelství různých kultur. 

Oreláník barvířský

Oreláník barvířský: Popis vzhledu rostliny 

Oreláník barvířský je strom s charakteristickým vzhledem, který je typický pro rostliny rostoucí v tropickém prostředí. Výška stromu může být různá, ale obvykle se pohybuje mezi 3 a 10 metry. Listy oreláníku barvířského jsou střídavé, kožovité a obvykle srdčitého nebo široce eliptického tvaru. Květy jsou malé, zbarvené do bíla nebo růžova a tvoří květenství. Plody jsou tobolky, které jsou obvykle pokryté ostny nebo trny. Uvnitř těchto tobolek jsou semena, která jsou zdrojem barviva bixin. Semena jsou charakteristicky velká a zbarvená do oranžovočervena. Celkově má oreláník barvířský typický vzhled tropických rostlin s velkými listy a nápadnými květy a plody. Nejpozoruhodnější jsou však její oranžovočervená semena, která mají praktické i estetické využití.

Oreláník barvířský

Jak pěstovat oreláník barvířský?

1. Příprava semen: pro zvýšení klíčivosti namočte semena na několik hodin do vody. Tím se změkčí tvrdá vnější vrstva semen a urychlí se jejich klíčení.

2. Příprava půdy: oreláník barvířský roste nejlépe v dobře propustné půdě s dostatkem vláhy. Měla by být bohatá na živiny. Můžete použít směs substrátu a kompostu.

3. Výsev semen: půdu mírně navlhčete a udělejte do ní malé jamky, do kterých vložíte semena. Přikryjte je tenkou vrstvou zeminy.

4. Klíčení: nádoby se semeny umístěte na teplé a světlé místo, nejlépe do skleníku nebo pod fólii. Půdu udržujte vlhkou, ale nezaplavujte ji. Klíčení by mělo začít během několika týdnů.

5. Péče o sazenice: jakmile se objeví první listy, můžete rostliny přesadit do větších květináčů. Poté je uchovávejte na světlém místě, pokud možno na přímém slunci, ale chraňte je před přímým poledním sluncem. Půdu udržujte stále vlhkou.

6. Přesazení ven: jakmile rostliny dosáhnou výšky několika centimetrů a venkovní teploty jsou dostatečně vysoké, můžete je přesadit na trvalé venkovní stanoviště. Oreláník barvířský preferuje teplé klima bez mrazů. Pamatujte, že sazenice mohou být citlivé na přímé sluneční světlo, proto je před ním zpočátku chraňte.

7. Péče o dospělé rostliny: dospělé rostliny mohou být relativně nenáročné na pěstování. Zajistěte jim dostatek vody, zejména v období sucha. Pokud chcete docílit bujnějšího kvetení a plodnosti, pravidelně je přihnojujte hnojivem bohatým na fosfor a draslík.

8. Sklizeň a zpracování: plody s oranžovými semeny dozrávají po několika měsících. Až dozrají, můžete je sesbírat a použít k barvení jídla.

Parametry a specifikace

DruhOrelálník
Druh exotických rostlinBylinky a léčivky, Listnaté stromy, Okrasné, Teplomilné, Užitkové
Výška vzrůstuKeře, Malé stromy
PěstováníVe stínu, Venku
Od A do ZO

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-