Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuPěstování plodové zeleniny nebylo nikdy jednodušší. S našimi opravdu čerstvými semeny a pěstíkovským průvodcem pěstování to bude brnkačka. Poradí vám, kdy zasadit, provede vás celým pěstitelským procesem, jak hnojit, jaký substrát, jakou ochranu i květináč. V neposlední řadě vám poradí se sklizní vaší hojné úrody. Lilek nebo cuketa, jak tuto zeleninu pěstovat?
Řadíme zde například cuketu, lilek, tykev a další druhy. Pro nejsnadnější pěstování vyzkoušejte naši sadu pro pěstování zeleniny nebo vám detailně poradíme přes našeho průvodce. Pojďme se tedy detailně podívat, jak jednotlivou zeleninu pěstovat.
Lilek je v naší zemi čím dál více populárnější. Lilek se dá pěstovat nejenom na záhoně ale i na balkoně v truhlíku. Lilek ala baklažán vysazujte až po opadnutí mrazíků. Teploty pod 10 stupňů může být pro rostlinky smrtelná. Pokud je ve vašem kraji studenější klima, vsaďte na fóliovník nebo skleník. Tam se lilku bude opravdu dařit. Půda by měla být vyživená, spíše středně těžká. Semena si nejprve necháme doma v teple vyklíčit a do skleníkových záhonů sadíme nejdříve v půli dubna, do venkovních o měsíc později. Sazeničky sadíme ve vzdálenosti padesát centimetrů. Pokud chceme, aby byly plody opravdu zdravé a sklizeň byla co nejdříve, použijeme mulčovací fólii, ta rostliny zahřeje a ochrání. Lilky mají rády vodu, takže dbáme na časté zalévání a dostatek vláhy. Plody sklízíme v měsících červenec a srpen
Pěstování cukety je podobný procesu pěstování lilku. Avšak rozdíl je u sklizně, u té si musíme dát pozor na cuketu, která má ostrý povrch, lepší je tedy použít rukavice. Plody cukety můžeme sklízet až do podzimu. Pokud klesne teplota pod 4 stupně, plodům se může začít snižovat kvalita slupky a chuť. Abychom cuketě prodloužily trvanlivost při skladování, necháme ji cca 10 cm dlouhou stopku. Skladujte je na chladnějším místě. Vydrží pak i několik týdnů.
Živiny obsažené v lilku:
Lilek je zelenina které se konzumuje i se slupkou, takže je vhodné ji před samotným přípravou omýt ve vodě a tepelně opracovat. Lilek v syrovém stavu může způsobit žaludeční a střevní potíže. Lilek můžete uvařit na pánvi i na grilu a v troubě. Vyzkoušejte třeba plněný lilek s mletým masem nebo smažený lilek jako vegetariánský řízek.
Źivina | Hodnota | Źivina | Hodnota |
Bílkoviny | 1,2 g | Vitamín A | 7 mg |
Tuky | 0,2 g | Vitamín C | 5 mg |
Sacharidy | 2,5 g | Vitamín E | 0,03 mg |
Draslík | 224 mg | Vitamín B1 | 0,04 mg |
Hořčík | 11 mg | Vitamín B6 | 0,08 mg |
Vápník | 13 mg | Vitamín B3 | 0,6 mg |
Energie | 17 kcal | Železo | 0,4 mg |
Živiny obsažené v cuketě:
Na rozdíl od lilku cukety můžeme konzumovat syrové. Ale vhodná je i teplená úprava. Výborná je zapečená cuketa s mletým masem, plněná cuketa i grilovaná cuketa a další recepty. Kdy je cuketa jedovatá? Dávejte si pozor na chuť cukety. Pokud má hořkou chuť, může být toxická a vyvolat vám střevní obtíže.
Źivina | Hodnota | Źivina | Hodnota |
Bílkoviny | 1,6 g | Vitamín A | 37 mg |
Tuky | 0,4 g | Vitamín C | 16 mg |
Sacharidy | 2,2 g | Vitamín B2 | 0,09 mg |
Vláknina | 1,1 g | Vitamín B1 | 0,2 mg |
Hořčík | 18 mg | Vitamín B6 | 0,12 mg |
Vápník | 30 mg | Vitamín B3 | 0,4 mg |
Energie | 19 kcal | Železo | 1,5 mg |