Ostropestřec mariánský/L/

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Ostropestřec Medicinal herbs

Nádherná rostlina, která je nejen léčivá, ale také okrasná. Léčebným účinkem ostropestřce je schopnost regenerace poškozených jater po těžkých nemocech nebo ozařování. Balení obsahuje 40 semen. Více informací

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.05

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Silybum marianum

Známá jednoletá či dvouletá bylina. Pěstuje se jako letnička a plodí až v druhém roce. Pochází z čeledi hvězdicovité. Dorůstá výšky až 2 m. Ve druhém roce od výsadby se objevují bodlinaté listy s bílými žilkami. Na konci měsíce června ostropestřec purpurově vykvete. Na první pohled je velmi podobný obyčejnému bodláku. Na konci léta se z květů stávají plody, které se následně sklízí, suší a zužitkují.

Léčivou složkou jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), souhrně označované jako silymarin. Tyto látky se váží na membrány jaterních buněk a zabraňují tak vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Vedle toho i podporují regeneraci poškozených jaterních buněk, posilují imunitní systém a působí jako dosti silné antioxidanty. Jeho semena jsou význačným zdrojem látky silymarin, která je nejdůležitějším a nejúčinnějším rostlinným lékem jaterních problémů. Dnes se kromě semen samotných užívají čaje, oleje, tinktury, masti, tablety a kapsle.

Najde své použití jako okrasná solitérní rostlina. Nejlépe vynikne jeho mohutnost a barevnost. Pěstovat se dá i na záhonech samostatně a nebo ve smíšených výsadbách. Květy navíc vypadají krásně i ve váze.

Jak pěstovat ostropestřec

  • Vyžaduje místo, kde je dostatek světla, ne však příliš sucho a místo je chráněno před větrem. Během vegetace v záhoně zbavujeme ostropestřec plevele a pravidelně zaléváme a přihnojujeme.

  • Semena vyséváme přímo na stanoviště. Nejvhodnější je vysévat semena od dubna do května.Před samotným výsevem osivo máčíme v teplé vodě. Vyséváme do hloubky 2 až 3 cm v řádcích, které jsou od sebe vzdáleny 40 - 50 cm. Semena klíčí asi 20 dní. V řádcích vyjednotíme rostliny na vzdálenost 20 cm, tedy do sponu 40 x 20 cm.

  • Půda by měla být kvalitní, hlinitá s neutrální reakcí, bohatá na vápník.

  • Základním hnojením je zapravení dobře uleželého kompostu na podzim na záhon, kde bude ostropestřec pěstován. Během vegetace lze přihnojovat ve formě zálivky tekutým hnojivem rozpustným ve vodě, např. Cererit, Kristalon.

  • Zdravotním problémem, zejména podhorských oblastí je plíseň šedá. Prevencí proti této chorobě je včasný výsev. V teplých regionech škodí houby rodu Fusarium. Čas od času je zaznamenán výskyt padlí čekankového a v poslední době i skvrnitosti způsobené druhy rodu Alternaria a Septoria. Vyplatí se osivo mořit např. Fundazolem a používat biologicky vhodné osivo. Z živočišných škůdců škodí mšice, housenky polyfágních škůdců a babočky bodlákové.

  • Sklízí se celé úbory ještě před dozráním. Pak se nechají dozrát a usušit na teplém, vzdušném a tmavém místě a poté zbaví chmýří a vytřídí.

Parametry a specifikace

Druhostropestřec
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.5 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-