Consolida am/ostrožka znam/sm =

pošli přes

Ostrožka mix (Delphinium consolida) 160 semen

Letnička vhodná na záhony a k řezu květů. Dorůstá výšky až 150 cm. Uplatní se báječně jako solitéra. Květy jsou vonné. Balení obsahuje 160 semen. Více informací

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 22.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Delphinium consolida

Ostrožky pocházejí z Asie, Evropy. Rostliny mají vzpřímené, střídavě olistěné stonky. Květenství je v hroznech nebo latách. Květy mohou být jednouché, plné, souměrné, s ostruhou. Kvetou barvou modrou, fialovou, růžovou či bílou barvou v červnu až červenci. Rostlina dorůstá výšky 80 - 100 cm. Planě rostoucí druhy straček se vyskytují s výjimkou polárních oblastí a Austrálie prakticky po celém světě. Rostou většinou v horských lokalitách. Jsou to mírně jedovaté rostliny, jejichž požití může způsobit vážné komplikace.

Vzájemným křížením vzniklo mnoho velmi pěkných odrůd, které se podle vzrůstu a typu květu rozdělují do několika skupin.
Nízká hyacintokvětáskupina je 50 – 60 cm vysoká, hrozen květů je hustý, jednotlivé kvítky jsou poměrně velké. Rozkvétá velmi brzy a zahrnuje nejranější odrůdy.
Obří hyacintokvětá je 110 cm vysoká, má husté hrozny velkých jednotlivých kvítků a je raná.
Vysoká plnokvětá je 110 – 130 cm vysoká, jednotlivé kvítky jsou středně velké, hrozen květů je řidší. Kvete později než předchozí skupina.
Exquisit skupina je 100 – 120 cm vysoká, bohatě rozvětvená. Jednotlivé kvítky jsou středně velké nebo velké. Hrozny květů jsou velmi husté a dlouhé. Je to nejpozdnější skupina.

Ostrožky lze také dělit podle vytrvalosti. Některé se pěstují jako letničky, jiné zase jako trvalky. Skupina Belladonna a Elatum, jsou většinou trvalky vegetující několik let na jednom místě. Mezi letničky patří D. consolida, D. ajacis. Jsou to pacifické hybridy pěstované jako letničky, maximálně dvouleté rostliny.

Díky své velikosti je ostrožka předurčena pro pěstování jako solitéra. Vynikne nejen ve smíšených výsadbách, ale také samostatně v trávníku, u zídky či plotu. Používají se také na rabata, do pestrých květinových záhonů ve směsi i ve skupinách čistých barev. Vysoké odrůdy jsou velmi vhodné k řezu. Květy vydrží ve váze svěží 6 – 9 dnů.

Jak pěstovat ostrožku

  • Vyžaduje světlé stanoviště, které je chráněné před větrem. Nesnáší úpal. Pravidelná zálivka je nutností, zvláště v suchém období. Vysoké odrůdy bývají často v době květu silně poškozovány větrem a deštěm, proto je vhodné je vysazovat ke kolíkům. Po odkvětu je dobré je seříznout a přihnojit. Připravíme je tak na další kvetení, které je na konci léta, i když už slabší.

  • Semena vyséváme časně na jaře do teplého skleníku či pod sklo. Jednoleté odrůdy je vhodné vysévat už v lednu. Semena vyséváme do speciálního substrátu určeného pro výsev a množení. Jemně zasypeme. Udržujeme substrát stále vlhký a nutné je umístit semena na světlé stanoviště. Předpěstované rostliny vysazujeme na otevřený záhon v květnu po odeznění nočních přízemních mrazíků. Lze je také vysévat přímo na stanoviště, a to od druhé poloviny května. Po špetkách na vzdálenost 15 – 25 cm. Osivo vzejde během 2 – 3 týdnů.

  • Rostliny vyžadují do hloubky zrytou propustnou půdu, bohatě zásobenou humusem.

  • Během vegetace přihnojujeme 1x za 14 dní formou tekutého hnojiva. Vhodný je např. Cererit či Kristalon. Ideální je zkombinovat hnojení se zálivkou. Základním hnojením je důležité vyhnojení dobře uleželým kompostem či hnojem při přípravě půdy.

  • Rostliny může napadnou padlí či plíseň šedá. Napadené rostliny ošetřujeme fungicidem na bázi síry. Z živočísných škůdců je nebezpečná sviluška chmelová. Nejvhodnější obranou je použití insekticidu např. Karate ZEON či Omite.

Parametry a specifikace

DruhOstrožka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-