Vyznačuje se vysokým obsahem cukrů. Hodí se pro různé zeleninové saláty, polévky a mražení. Velmi chutný. Více
Pisum sativum
Pochází z východní Asie a při stěhování národů na západ se rozšířil do Malé Asie a Evropy. Tento hrášek patří do skupiny pěstovaných výhradně pro zelené lusky a nedozrálá šťavnatá semena. Lusky zelené barvy jsou drobné, cca 4–6 cm dlouhé, velmi křehké a šťavnaté. Semínka jsou velmi sladká a jemné chuti, stejně jako slupka. Lze jej zamrazovat. Lusky pojídáme nedozrálé a úplně celé na rozdíl od tradičního zeleného hrášku. Obsahuje především vitamin C, vitaminy skupiny B, fosfor, zinek a železo.
Jak pěstovat hrášek
-
Hrášek lze pěstovat společně třeba s ředkvičkami, salátem, kedlubnami, mrkví, cuketami nebo okurkami. Nehodí se pro něj cibuloviny, brambory a rajčata. Hrách je chladnomilná rostlina, nejlépe se jí daří při teplotách 13 – 18 °C. Vyžaduje slunné stanoviště. Nutná je pro hrášek opora. Půda by měla být stále aspoň vlhká. Pozemek udržujeme bez plevelů pravidelně okopáváme. Zavlažujeme jen v případě potřeby za extrémního sucha.
-
Semena vyséváme přímo na stanoviště od března do dubna, do hloubky 5–7 cm do sponu 20–25×4–6cm. Nejlepším termínem pro začátek pěstování je přelom měsíců března a dubna.
-
Vhodné jsou středně těžké půdy. Dostatečně vododržné. Optimální pH 6,5–7,5.
-
Půdu není třeba přihnojovat. Hrách příjmá i těžko dostupné živiny z půdního profilu.
-
Mezi nejčastější škůdce vyskytující se na hrachu patří kyjatka hrachová, zrnokaz hrachový či zrnokaz bobový. Proti těmto škůdcům můžeme použít například přípravky Pirimor 50 WG či Decis Mega.
-
Sklízíme celé lusky cca 3 týdny po odkvetení.
Druh | hrách |
---|
Druh | hrách |
---|