Libeček, víceletý, je bylina, jejíž listy a výhonky dodávají polévkám, omáčkám a dušeným pokrmům intenzivní aroma. Tato bylina je také skvělá k ochucení sýrů. Více
Víceletý libeček poskytuje od června do září bohatou úrodu jemných listů a výhonků. Pro ty, kdo chtějí dodat rustikálním pokrmům, jako jsou polévky, omáčky a dušené pokrmy, intenzivně aromatickou chuť, nabízí libeček dvě možnosti použití: jemně nasekané listy lze přidat přímo do jídla, zatímco celé výhonky se přidávají během vaření. Kombinace libečku se sýrem je také velmi oblíbená. Další možností je příprava čaje z libečku, který má křečové, trávicí a diuretické účinky.
Pro konzervaci libečku existuje několik metod: sušení, mražení nebo nakládání do oleje či octa. Výsev by měl proběhnout mezi březnem a červencem na slunném místě.
Detailní informace
- Botanické označení: Levisticum officinale
- Vzdálenost mezi řadami: 50 cm
- Hloubka výsevu: 0,5 - 1 cm
- Doba výsevu: březen, duben, květen, červen, červenec
- Doba sklizně: červen, červenec, srpen, září
- F1 hybrid: ne
- Barva plodu: zelená
- Pěstování v nádobách: ano
- Obsah balení stačí pro: 50 rostlin
- Doba klíčení: 14 - 21 dní
- Maximální teplota pro klíčení: 22°C
- Minimální teplota pro klíčení: 18°C
- Životnost: víceletá
- Vzdálenost mezi rostlinami: 50 cm
- Typ osiva: volné osivo
- Stanoviště: slunné
- Použití: pro vaření
- Mrazuvzdornost: ano