Aromatická bylinka, která nesmí chybět v žádné zahrádce! Její příjemná vůně osvěžuje a hodí se pro přípravu pomazánek, ovocných salátů či koktejlů. Na pěstování je nenáročná! Více
Mentha piperita
Máta peprná je trvalka, z čeledi hluchavkovitých. Lze ji pěstovat na zahrádce nebo balkónech. Máta má příjemnou mentolovou vůni, která osvěžuje. Proto se užívá do nápojů a ve formě léčivých čajů. Tlumí křeče zažívacího traktu, zmírňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje vylučování žluče. Ve formě obkladů je pak vhodná na drobná poranění kůže a kožní vyrážky. Zevně se používá na obklady čela při bolestech hlavy, odvar jako kloktadlo atd. Čerstvou mátu můžeme přidat do nádivek, smetanových sýrů, tvarohových pomazánek,koktejlů, jogurtu či k dušené zelenině.
Jak pěstovat mátu
-
Rostlině vyhovuje slunečné až polostinné stanoviště. Půda by měla být neustále vlhká. Chráníme ji před větrem. Rostlinu nepěstujeme nikdy vedle heřmánku. Naopak pěstování s okrasnými kopřivami vede ke zvýšené tvorbě silic.
-
Semena vyséváme do pařeniště v březnu až dubnu. V druhé polovině května přesazujeme na cílové stanoviště.
-
Máta není náročná na půdu. Vyhovuje jí stále vlhká, propustná půda. Dobře se jí daří také v humozní půdě. Pokud ji pěstujete v nádobě, dopřejte ji dobrý zahradnický substrát určený pro bylinky či univerzální.
-
Rostliny pěstované na záhonech hnojit nemusíme, přihnojujeme ty, které jsou pěstované v nádobách. Pro lepší růst je možné ji 1x měsíčně přihnojit vodorozpustným hnojivem ve formě zálivky. Vhodné hnojivo je např. Cererit.
-
Máta je náchylná na onemocnění rzí mátovou. Při výskytu této nemoci, celou rostlinu spálíme.
-
Lístky sklízíme podle potřeby. Mladé obsahují více silic a jsou aromatičtější.
Druh | máta |
---|
Druh | máta |
---|