Hojně využívaný salát by neměl chybět na žadné zahradě. Rukola vyníká svou velmí pikantní chutí. Jeho použití v kuchyni je široké, buď ke zpestření a doplnění chuti nebo k tvorbě salátů. Více
Eruca sativa - výsevný pásek
Rukola, listová zelenina používaná nejčastěji v syrovém stavu na salát a zeleninové oblohy. Jednoletá rostlina patřící do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), vysoká 10-60 cm. Vytváří růžžici listů se zubatým okrajem. Listy dorůstají délky až 10 cm. Květy jsou poměrně velké a je jich málo. Obsahuje hlavně nejrůznější antiseptické látky, hodně vitamínu C, A a E. Je doporučována k takzvaným jarním očistným kúrám (posiluje činnost jater, „čistí“ krev). Má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a pokožky, zrak, stav sliznic. Působí tedy na zlepšení zdravotního stavu a používá se na nachlazení.
Naproti tomu rostlina Diplotaxis tenuifolia je divokou formou rokety. Je mrazuvzdorná. Přidává se do salátů, pomazánek a obložených baget. Připomíná svojí chutí řeřichu nebo oříšky. Obsahuje vysoké množství vitamínu C. Díky jejé schopnosti rychle obrůstat se u nás pěstuje jako trvalkový salát k řezu.
Jak pěstovat rukolu
-
Rukola není náročná na pěstování. Vyžaduje slunné stanoviště, dostatečnou zálivku. Záhon, kde je pěstována pravidelně odplevelujeme.
-
Výsev provádíme ven, přímo na stanoviště či do skleníku. Nejvhodnější čas na vysetí je v březnu až do srpna. Souvislý pás semen vložte do žlábků o hloubce 1 cm, zalijte, zahrňte zeminou, stlačte a vydatně zalijte.
-
Vyžaduje dobře propustnou, s pH 6 – 6,8, dostatkem živin a odplevelenou.
-
Jedná se o rychlerostoucí plodinu. Nepřihnojujeme žádnými hnojivy. Pokud pěstujeme ve velmi chudé, písčité půdě. Můžeme 1x za 3 týdny přihnojit Cereritem spolu se zálivkou.
-
Vzhledem ke krátké vegetační době nejsou škůdci významní. Pokud pěstujeme salát na záhonech, mohou ho ohrožovat slimáci. Těch se zbavíme nejlépe ručním sběrem.
-
První sběr listů provádíme již po 14 dnech od zasazení.
Druh | rukola |
---|
Druh | rukola |
---|