Čerstvé listy se konzumují jako přísada k salátům, oblíbená je také šťovíková polévka. Zvyšuje obranyschopnost organismu, čistí krev a podporuje odstaňování škodlivin! Více
Rumex acetosa
Šťovík považujeme za plevel, jenomže ono tomu tak není, je to bylina a u Středozemí i velmi uznávaná zelenina. Roste především na lukách. Výška rostliny je kolem 40-70 cm. Jeho čerstvé listy se konzumují jako přísada do salátů, oblíbená je také šťovíková polévka. Díky poměrně vysokému obsahu kyseliny šťavelové, vitaminu C, třísloviny a draslíku je velmi příhodná pro lidský organismus. Šťovík pomáhá s imunitou, zvyšuje hladinu železa, pomáhá zvládnout onemocnění krvetvorby, podporuje trávení, osvěžuje a má mírně projímavé účinky. Šťovík se konzumuje čerstvý. V lednici vydrží až 14 dní.
Jak pěstovat šťovík
-
Vyžaduje stinné či polostinné stanoviště. Zálivku vyžaduje pravidelnou, půda nesmí nikdy vyschnout. V průběhu vegetace i růstu rostlinu odplevelujeme, pravidelně zaléváme a přihnojujeme.
-
Semena vyséváme v březnu až dubnu přímo na stanoviště. Sází se do půl centimetru hlubokých jamek, které se jemně zahrnou půdou. Mezery mezi semeny šťovíku by měly být cca 7 cm. Pozemek musí být před výsadbou dobře prokypřený a při předseťové přípravě i vyhnojený dobrým kompostem.
-
Vyžaduje půdu velmi těžkou bohatou na živiny.
-
Rostlinu přihnojujeme pravidelně během vegetace plným NPK hnojivem. Ještě vhodnější je organické hnojení. Přihnojujeme 1x za 3 týdny.
-
Rostlina netrpí chorobami ani škůdci.
-
Sklizeň provádíme za dva měsíce od výsevu. Sklízet pak můžete každý měsíc, a to cca od konce května až do listopadu.