Myslíš si, že chilli papričky jsou jednoletky? Omyl! Své oblíbené rostlinky můžeš udržet při životě i přes zimu a z úrody se radovat mnohem dřív, než když začneš na jaře znovu od semínek. Díky rozvinutějšímu kořenovému systému také v sezoně mnohem víc papriček sklidíš.
Sotva zahrada na podzim usnula a už se ti po ní stýská? Udělej si na zimu alespoň malou bylinkovou zahrádku doma na parapetu. Ze záhonu si můžeš před prvními mrazíky vyrýt pažitku, petrželku, rozmarýn, meduňku nebo třeba kerblík.
Zima na zahradě řádí o sto šest. Ty však nechceš zahálet a máš chuť zahradničit právě teď? Co si takhle doma vypěstovat vlastní nekonečné zásoby zázvoru? Tenhle malý exotický zázrak má nejen univerzální využití v kuchyni, ale také ověřené pozitivní účinky na zdraví a v zimě hezky zahřeje. Neboj, s radami od Pěstíka, to se zázvorem zaručeně nezvoráš!
O ženšenu se toho už namluvilo a napsalo opravdu mnoho, možná dokonce víš, že se takto nazývá hned několik rostlin s podobnými účinky. Ale kotvičník? Prý je to skoro zázrak a přitom o něm ví jen málokdo. Navíc si jej v létě můžeš vypěstovat venku na zahrádce nebo v truhlíku za oknem.
Chceš si pěstovat vlastní sadbu, prodloužit zahradní sezónu, ubytovat svou sbírku sukulentů nebo si zajistit bohatou úrodu plodin náročných na teplo? Pak potřebuješ skleník - neodmyslitelnou součást zahrady každého nadšeného zahrádkáře! Pěstík ti pomůže se v nabídce skleníků zorientovat.
Hlavní sezóna výsevu rajčat a paprik je už sice dávno ta tam, to však neznamená, že už tě tahle zelenina nebude potřebovat. Je totiž ideální doba na to, abys zasadil sazeničky do volné půdy a dopřál jim včasnou péči. Po správné péči, dočkáš se pořádné úrody!
Pěstování ovoce i zeleniny na minimálním prostoru může být docela výzva. Bohatá úroda z balkonu však není nesplnitelný sen. Pokud budou mít rostliny dostatečně velkou nádobu, je velká šance, že se i na balkoně bude dařit celé řadě běžných zahradních plodin.
Šlechtění rostlin, které vytvářejí nové odrůdy a zušlechťují staré, jsou koníčkem, do kterého se může zapojit téměř každý. Naučit se techniky křížení je snadné a je možné experimentovat s mnoha druhy rostlin.
Po zkonzumování atraktivního ovoce dováženého ze zahraničí, nám obvykle zůstanou semínka, které přímo lákají, abychom je vyseli. Pěstovat tropické rostliny doma je však náročnější. Příčinou neúspěchu je nedostatek světla, ale i rozměry nádob, protože obvykle nevytvářejí takový prostor pro kořeny, jaký rostliny vyžadují. Nic vám však nebrání v rozletu. Pokud se pro něco speciálně rozhodnete, můžete to i mít. Na pěstování exotických rostlin vám stačí dostatek elánu a informací. Pokud chceme doma pěstovat exotické rostliny, v první řadě si musíme zjistit, z jakých klimatických podmínek rostlin pocházejí a jaké mají nároky na světlo a teplo.
Levandule zaslouženě patří mezi oblíbené kvetoucí rostliny. Pokud po ní toužíte a nemáte zahradu, pěstovat ji můžete i doma v květináči.Levandule je rostlina která je všestranná a její využití je rozmanité.
Při zakládání trávníku je důležité správně vybrat. Ptáte se co? V první řadě travní semeno. Rozhodující je nejen složení půdy, ale i aktivity, které bude muset trávník snést - zahradní grilování, hru dětí, pobyt vašich domácích mazlíčků. Výběr ovlivňuje například i to, zda bude vystaven slunci nebo stínu.
Dny se postupně prodlužují, a proto si třeba naplánovat přípravu zahrady na jaře. Po roztátí sněhové pokrývky, která byla letos bohatá, se můžete pustit do odzimování zahrady. Přinášíme vám 13 rad, pomocí kterých bude vaše zahrada připravena na novou sezónu.
S příchodem prvních teplých dní je namístě zamyslet se, zda je třeba přesadit rostliny. Kdy je nejlepší čas, jaké jsou první "symptomy" nutnosti přesazení, jak vlastně rostliny přesadit a jaké jsou další specifikace přesazování rostlin - to vše se dozvíte v našem článku.
Ať už se chystáte zahradničit na zahradě nebo v bytě, měli byste svým rostlinkám dopřát dostatek všech živin. Jestli jsou vaše rostlinky povadlé, je možné, že jim chybí některé živiny, které po přečtení článku budete znát a umět doplnit.
Bylinky můžeme pěstovat přímo na záhoně, ale také v nejrozmanitějších nádobách v exteriéru i interiéru. Záleží tedy pouze na našich domácích podmínkách, zda jim nabídneme prosluněnou terasu, balkon nebo okenní parapet.
Krása kolem nás je vždy to, co člověk vnímá jako první svým zrakem. A pokus si chceme udělat krásnou zahradu, která by těšila nejen náš pohled, ale i sklízela obdiv ostatních, je třeba se o ni pečlivě starat a vědět, jak správně na to. Poskytneme vám pár jednoduchých rad, jak si u svého domova vykouzlit přenádhernou zahradu.
Rostliny můžeme rozdělit podle toho, odkud pocházejí na rostliny, které jsou pro danou geografickou lokalitu přirozené a rostliny pro danou lokalitu exotické – rostliny do dané lokality přivezené. V následující tabulce Vám ukážeme, původ některých pro nás známých, přesto však pro náše podnebí exotických rostlin
Bazalka pravá patří do čeledi hluchavkovité. Již před tisíciletími byla bazalka oblíbeným kořením v Indii. Odtud vedla její cesta přes Středozemí až do ostatních evropských zemí, kde se dnes pěstuje v řadě druhů a odrůd. Bazalka je jednoletá, bohatě větvená bylina a podle umístění a klimatu až 50 cm vysoká. Má hranatou lodyhu, na níž hustě vyrůstají podlouhlé oválné listy, bohaté na silice, což jsou éterické oleje. Pokud se průběžně nesklízí, vytváří se v létě na lodyze bělavá nebo růžová květenství.
Brusinka je nízký polokeřík, který dorůstá do výšky 10-30cm. Její listy jsou stálezelené, mají kožovitý charakter, na spodní straně listu se nacházejí drobné hnědé tečky, kterými se brusinka odlišuje od medvědice lékařské. Listy brusinky během zimy neopadávají, čímž se odlišuje od rostlinky borůvky obecné.
Fazole jsou luštěninou mnohými opovrhovanou i mnohými milovanou. Pokud jste se vrátili z dlouhodobějšího pobytu v Anglii a fazole v rajčatové omáčce nemůžete ani vidět, protože jste je jedli téměř každý den a skoro ke všemu, nepropadejte skepsi. Dobře upravené fazolky z vlastní zahrádky mají zcela jinou chuť, která jistě stojí za vyzkoušení. Nebojte se pěstování fazolí - je to docela jednoduché a výsledek vás určitě příjemně překvapí..
Chuť zelených kuliček hrášku zná téměř každý, jsou velmi lahodné a nejlepší jsou čerstvě utržené přímo ze zahrádky. Pěstování hrachu je nenáročné. Proč si tedy nedopřát ten požitek z vlastnoručně vypěstovaného hrášku. Udělejte radost svým dětem, hrášek jim určitě zachutná i v případě, že jinou zeleninu nemají v lásce..
Možná vám někdo vyprávěl o výborném salátu z čekanky či zapečených čekankových pucích a vy jste nemohli přijít na to, jak se z modře kvetoucí rostliny (čekanky) může dělat salát nebo jak ji lze zapékat. A co jsou to vlastně ty puky? Tajemství čekanky a čekankových puků vám odhalí tento článek..
Kopr vonný je na pěstování velmi nenáročnou rostlinou, často se množí i samovýsevem. Na záhonech se pěstuje jako koření i jako zelenina. Čerstvý kopr z vlastní zahrádky využijete při přípravě koprové omáčky a bez květenství kopru nepřipravíte dobrý nálev pro kyselé okurky a to by byla přece škoda..
Benedikt lékařský není jen nějaký bodlák a plevel. Jde především o léčivý bodlák s mnoha pozitivními účinky. Pro svou nenáročnost si najde místo kdekoli na zahradě.
Dobromysl neboli oregáno je typickou bylinkou Středozemí. Čerstvá dobromysl by neměla chybět v každé kuchyni milovníka středozemních jídel na jakékoli těstoviny nebo pizzu..
parcha nebo také Maralí kořen je nenáročná dekorativní trvalka, která bez problémů přezimuje ve vaší záhrade. Nápadně se podobá bodláku, skrývá však daleko větší užitek než plevel..
Yzop - latinsky hyssopus officinalis je moderní bylinkou, která si teprve hledá místo v kuchyni. Přesto ji můžeme použít čerstvou k dochucování a pěstovat jako trvalku po celý rok.
Jahodník měsíční, Fragaria vesca semperflorens, je odrůda lesních jahod. Vyskytuje na chladných lesních místech, na pasekách, na slunných místech ale můžeme ji pěstovat i na zahradě..
Mák je nenáročnou a dekorativní letničkou, která obsahuje vysoké množství uklidňujících látek. Co jste možná o maku nevěděli se dozvíte dále v článku..
Provensálské koření se skvěle hodí k dochucení masa, polévek nebo salátů, navíc prospívá i Vašemu zdraví. Podívejme se, z čeho se toto koření skládá a jak si jej můžete snadno vyrobit i doma.
Kmín kořenný je velmi oblíbený pro své použití v kuchyni. Má však také pozitivní účinek na lidské tělo, zejména na trávicí soustavu. Podívejme se na použití a pěstování této užitečné rostliny...
Zima za sebou konečně zavřela vrátka a vy se můžete konečně plně věnovat zahradničení. V dubnu je ideální čas pro výsevy, výsadby i pro další jarní práce.
Kdo by neznal kyselý šťovík. Jako dítě ho ochutnal snad každý. Někdy je považována za plevel, málokdo však ví, že se dá využít i v kuchyni a jako léčivka.
Drobné ovoce je lahodné a zároveň nabité vitaminy. Jeho pěstování není náročné a dá se různě využít. O různých druzích a jejich pěstování se dočtete zde...
Pěstování citrusů je velmi oblíbená činnost. Vlastní vypěstovaná mandarinka, citron či pomeranč nám udělá velkou radost. Nehledě na jejich báječnou chuť a skvostnou vůni.
Jak chutná nešlechtěná zelenina? - dnes si představíme netradiční a staletí nešlechtěné odrůdy zeleninym tak jak si je pamatují naši předci. Čtěte více...
Stévie - sladší a zdravější než cukr - rostlina původem z Jižní Ameriky. Je 300x sladší než cukr a bez jediné kalorie! Jednoduše ji pěstujte za oknem, a slaďte zdravě. Čtěte více...
Banánovník - prověří každého pěstitele - vypěstovat impozantní, vytáhlý a zdravý banánovník je umění. Čtěte dále a staňte se i vy úspěšným pěstitelem...
Někdo to rád horké... nebo pikantní? - Chilli papričky vždy čerstvé, ihned k utrhnutí, na parapetu nebo záhonku. Čtěte více a vypěstujte si tyto dobrůtky...
Noni - zázračné ovoce - které má nejen léčivé účinky (antiseptické), ale také hospodářský význam ve své domovině - na Hawaji. Vypěstujte si tento exotický keř se šťavnatými plody. Čtěte více...
Chilli paprička - národní symbol Maďarska - jak si vypěstovat opravdu pikantní papričku? Co pořebuje ke své specifické chuti? Aby nebyla sladká? Nebojte se ji vypěstovat ze semímek. S úrodou sklidíte úspěch! Čtěte více...
Goji na naší zahradě - pěstování Goji neboli kustovnice čínské - rozšiřte si obzory a ochutnejte plody kustovnice čínské. Dostane vás nejen jejich lahodná chuť, ale také blahodárný vliv na lidský organismus. Čtěte více...
Čajovník - každý jej zná a kdo jej pěstuje? Čaj je nejrozšířenější nápoj na světě. Čajovník mezi atraktivní rostliny. Přečtěte si o jeho pěstování více...
Slunečné místo je pro saturejku nejvhodnější, umisťujeme ji do květináčů, truhlíků a misek na balkón, do květináčů před okno, v zimě na okenní parapet.
Rozmarýn pěstujeme hlavně pro jeho listy, které se sklízí v jejich největší zralosti a síle od června do srpna, sklizené listy pak sušíme ve stínu a následně umisťujeme do uzavíratelných skleniček. Rozmarýna se k nám do Evropy dostala přes Alpy do klášterních zahrad, kde se již v té době pěstovala jako okrasná i léčivá rostlinka.
Pro svůj vysoký obsah účinných látek je brusinka v poslední době velmi vyhledávanou rostlinkou. Její plody obsahují plodové kyseliny, třísloviny, minerální látky, pektin a hlavně vitamíny. Z listů těžíme také třísloviny, dále flavonoidy a urbutin, které mají blahodárný účinek na trávení a desinfekci močových cest a měchýře.
Kávovník - exotická rostlina s vyhlídkou vlastní pražené kávy - víte, že na celém světě se odhaduje na 15 miliard kávovníků zabírajících 100 000 km čtverečných? Vypěstujte si také jeden doma. Čtěte více...
Palmy pocházející z horkých oblastech světa, palmy poskytnout exotický nádech vašeho interiéru. Tradiční středomořské pobřežní, přístavní a elegantní olistění originály i nadále svádět fanouškům, kteří sní o rostliny aklimatizovat ve svých zahradách.
Jaké rostliny se hodí do stínu? Stínomilné rostliny! Tady je pár kandidátů k pěstování, třeba v paneláku za oknem, na stinné zahrádce, v zahradě s vzrostlými stromy....
Rukola - listová zelenina na vzestupu - je na pěstování nenáročná brukvovitá zelenina, která pochází ze středomoří. Je bohatá na vitamíny. Pro svou výraznou chuť má uplatnění hlavně v gastronomii.
Salát je nejrozšířenější a na českých zahrádkách nejoblíbenější zeleninou. Je nenáročný na pěstování, na záhonu pěkně vypadá a dá se z něj vykouzlit nespočet pokrmů
Brokolice na záhonu resp. na českém záhonu není tolik rozšířená. Je však nepřeberným zdrojem vitamínů a zdraví prospšných látek. Je velice chutná a již po první sklizni budete spokojeni s úrodou.
Květák - chutná brukvovitá zelenina, u které využíváme zdužňatelé květenství. Bílé růžičky vaříme, smažíme, pečeme, zavařujeme ,ale také sadíme a pěstujeme a učíme se rozšířit tuto chutnou zeleninu na české záhony
Meloun - jak pěstovat melouny na zahradě - stejně tak jako jiné tropické plodiny, i meloun si můžeme vybrat a zakoupit na pultech supermarketů. Stejně tak jednoduše si ho můžeme vypěstovat ze semínek na vlastní zahrádce. BIO, se svou historií půdy a hnojením.
Bob - je významnou zemědělskou plodinou, na českých záhoncích zažívá obnovenou premiéru, pro svůj vysoký obsah bílkovin, aminokyselin a dopaminu, které mají příznivý vliv pro zdravé tělo i zdravého ducha.
Lahodný patison je tykvovitou zeleninou se sploštělými plody diskovitého tvaru. Je nenáročný na pěstování a potěší každého pěstitele nejen krásnými a chutnými plody.
Okurky jsou lehkou zahradní zeleninou, kterou úspěšně pěstujeme jak v pařeništích a sklenících, tak na záhonech, Nejčastěji pěstujeme okurku salátovku a nakládačku. Především pro jejich chuť.
Rajče je plodová zelenina zastoupená velkým počtem druhů, které se od sebe liší barvou, chutí a tvarem, a které sjednocuje to, že jsou velmi chutnou a pestrou zeleninou oblíbenou u dětí i dospělých.
Divoké ostružiny ze zahrady - jsou vyhledávanou pochoutkou našich zahrad a záhonů pro děti. Vypěstováním těchto chutných bobulí jim uděláme velikou radost.
Papája - krásné sladké plody a kousek exotiky v bytě pro každého. Snadné pěstování, opečovávání, a výsledek je lahodný žlutý plod. Vyzkoušejte si vypěstovat papáju.
Vinná réva pro balkon nebo altán - kdo by si nepřál nejen okrasný porost zábradlí, zídky, podpěry altánu, než je vlastní vypěstovaný hrozen vína, či do červena zbarvený podzimní list této pnoucí rostliny.
Durman přezdívaný též andělské trumpety je ozdobou každé okrasné zahrady. Nádherná vůně a objemná škála barev nám umožní vybrat si typ, který k nám bude sedět nejvíce. Pozor však na tuto rostlinku, je vysoce jedovatá.
Kanadské borůvky - keřík se sladkými plody, který již patří na každou zahrádku, či okrasnou zahradu. Velké modré plody jsou sladkou odměnou každého pěstitele.
Jistě každého, kdo se zabývá pěstováním rostlin, láká myšlenka vypěstovat si vlastní hrozny. Péče o keře vinné révy však vůbec nemusí být jednoduchá a při nedodržení některých základních opatření se vidina chutné úrody může rozplynout
Inspirujte se bylinkami do stínu - většina bylinek prospívá na slunném místě, můžeme však bylinky pěstovat i na stinném stanovišti, poradíme vám s výběrem, aby i ve vaší kuchyni vystoupili bylinky ze stínu
Pěstujeme bylinky v kuchyni - ze semínka vypěstované bylinky vydrží, jídlo příjemně doochutí a zpestří pobyt v kuchyni kouskem voňavé zeleně po celý rok
Jablka jsou tradicí českého venkova. V nedávných letech se však namísto českých odrůd začaly i v zahrádkách vysazovat odrůdy světové, které jsou méně odolné a ještě ke všemu na slabě vzrůstných podnožích. Co je potřeba udělat, abychom neměli na zahradě neduživý stromek plodící ošklivé ovoce?
Jak na moření česneku - vypěstovat si dobrý český česnek se stalo téměř povinností. Preferujete české věci před zahraničními, pak při pěstování česneku nejlépe oceníte českou kvalitu.
Saturejka zahradní - lidově se jí říká satorie, šibr či čubra. Tato jednoletá bylinka je účinným lékem a kořením a neměla by chybět v žádné bylinkové zahrádce
Hydroponické pěstování rostlin - je pěstování rostlin ve vodě (živném roztoku) bez zeminy. Tedy bez alergenů, plísní a prachu. Hydroponicky můžeme pěstovat skoro všechny druhy pokojových rostlin. Tato metoda pěstování je vhodná pro alergiky.
Milujete lekníny? - a nemáte místo na zahradní jezírko? Zkuste si vypěstovat tyto plovoucí okouzlující rostliny ve vodotěných nádobách klidně u vás na zahradě.
Bylinka, která krášlí i léčí - Divizna velkokvětá - najdete ji na rumištích i železničních nástupištích, stejně tak skvěle ozdobí a rozzáří vaši zahradu. Je vhodná na bylinkové kůry při nachlazení a průduškových onemocněních. Tak "vstávej semínko holala"...
Brutnák lékařský - opomenutá léčivka - budete letos nakládat okurky, nebo zkoušet domácí majonézu? Dejte prostor této bylince a objevujte nové chutě v gastronomii
Angínovník čínský - leopard mezi liliemi - kvetoucí trvalka původem pocházející z Číny, kde je hojně využívána v léčitelství. Je ozdobou každého květinového zákoutí.
Dilenie indická - potrpíte si na thajskou či indickou kuchyni, umíte připravit kari? Pak jistě znáte - aspoň podle chuti - plody této rostliny nazývané sloní jablko. Z jejích plodů, kokosu a koření si můžete připravit výborné čatní pro přípravu těchto orientálních pokrmů.
Karambola - hvězdné ovoce - pamatujete si na vánoce po revoluci, kdy se karambola objevila mezi ovocem na svátečním stole? Loupat neloupat, chuť jako okurka. Teď je známá, exotická, chutná, oblíbená a můžeme si ji sami i vypěstovat.
Lotos indický - posvátná rostlina - subtropická rostlina, která na vás dýchne svou krásnou a omámí vás svou libou vůní. Lotosy si zamilujete a jejich pěstování bude pro vás radostí
Murraya - nevěsta v bílém - jedním slovem ozdoba každé domácnosti. Křehké bílé květy a kontrastní lesklé tmavě zelené listy. Pěstování je snadné, estetický dojem stoprocentní.
JARO - aby semena lépe klíčila - naučte se výsadbu zeleniny plánovat! Nakupujte semena včas! Prohlédněte si naši nabídku a vyberte třeba i odrůdy, které jste zatím nepěstovali a vyzkoušejte nové chutě. Vyzkoušejte nové metody na zvýšení klíčivosti semen.
Výsev zeleniny do skleníku - výhody sleníku oceňují snad všichni zahrádkáři. Výsev zeleniny se povádí v jarním a předjarním období. Skleník, ač je náročnější stavbou na zahradě, vždy se vyplatí
Jarní výsev zeleniny - do volné půdy vyséváme otužilejší druhy zeleniny, které nemusíme předpěstovávat. Přečtěte si o výsevu mrkve, petržele, pastiňáku a dalších...
Libeček lékařský - jedna rostlina na rodinu - postačí. Ochucení polévek zejména zeleninových vývarů vás nadchne. Je to takové maggi koření, pro které si kdykoliv zaskočíte na zahradu.
Podzimní řez maliníku - se provádí po opadu listí. Ještě teď možná sbíráte sladké plody. Pamatujte si, na kterých výhonech je sbíráte, a které výhony ještě neplodily. Zavařte poslední skleničku a pomalu si připravte nůžky...
Exotické pepíno - přemýšlíte, jakou dobrotu byste si rádi vypěstovali? Pak vyzkoušejte Pepíno - aromatické sladké plody podobné malým melounkům. Můžete je pěstovat i na terase nebo parapetu. V závěsných květináčích tvoří bohaté převisy a jsou také dekorativní.
Vyzkoušejte si vypěstovat vlastní rýži - Rýže setá - exotická plodina, kterou můžete vyzkoušet vypěstovat v květináči. Zajistit příhodné podmínky není nemožné. Je to zážitek i pro děti, pěstovat vlastní rýži v kbelíku za oknem.
Bylinky, které uzdraví - nejste zastáncem volně prodejných léků a neradi do sebe lijete sirupy zaručeně z přírody? Pak je tu článek pro vás, o bylinkách, které si můžete sami vypěstovat a uvařit si třeba čaj proti nachlazení
Pepřovník černý - stálezelená popínavá rostlina, jejíž plody jsou snad nejpoužívanějším kořením v české kuchyni - pepř. Čtěte více a dozvíte se nejen o pěstování, ale také o účincích pepře na naše tělo i mysl...
Echinacea - dekorativní léčivka a trvalka. Je úžasná. Patří mezi životabudiče. Připravíte si z ní skvělý čaj proti nachlazení. Sušená je vhodná do dekorativních vazeb. Rostlina s komplexním využitím. Čtěte více...
Kolokázie jedlá - zvaná taro - patří mezi velmi rozšířenou a chutnou potravinu tropických a subtropických oblastí. Natě se zpracovávají jako špenát. Hlízy mají podobné vlastnosti jako brambory. Zpracovávají se do teplých pokrmů, na mouku, škrob i do sladkých desertů...
Proces začínáme vždy setím a předpěstováním sazenic pro výsadbu nebo již přímým setím. Následovat pak bude samozřejmě pěstování bylinek a pak kýžená sklizeň. Pokud budeme mít vytrvalé rostlinky, budeme se věnovat i zazimování a jarní kultivaci po přezimování.
. Majoránka zahradní i majorán jsou stará lidová jména, též je také známa jako mar(i)jánka. Meduňka lékařská se běžně zase označuje jako meduňka citrónová. Jinak ale jméno meduňka je staročeského významu a je známa také pod jmény jako jsou meduň, medunice, mateční bylina či rojovník
Všechny máty obsahují silice, které podporují trávení a nejznámější je její využití na čaje. Také ale i v kuchyni máme časté využití jejích listů a květů. V malém množství se čerstvé listy máty dávají do salátů, čokoládových desertů, tvarohových pokrmů, masových omáček i rybích polévek.
. Díky silicím byla levandule oblíbena již v antice a prostřednictvím mnichů se dostala přes Alpy do střední Evropy. Nyní se nejvíce vyskytuje v jižní Evropě a jen ve Francii je jediná středomořská oblast, kde se levandule pěstuje pro získávání levandulového oleje, kterého je potřeba jako surovina voňavkářského průmyslu. Komerčně využívané plochy pro pěstování levandule také nalezneme v Maďarsku či Bulharsku.
Tymián je jako rostlinka velmi specifická svou vůní a chutí, která je jemně nahořklá a silně aromatická. Tymián lze zaměnit s mateřídouškou obecnou, která u nás hojně roste na stráních, mezích a v suchých travnatých porostech. Od tymiánu se liší tím, že je to trvalka a její lodyha je ve spodní části slabě zdřevnatělá.
Libeček používáme v čerstvé formě, usušený, zamrazený či nasolený. Těhotné ženy by neměli libeček používat. Jeho chuť je silně kořeněná a dokonce ji můžeme přirovnat k chuti celeru. Neměl by se používat ve velkém množství, neboť jeho chuť je dominantní.
A již je tady ten měsíc, na který se každý zahrádkář těší či netěší. Nastává totiž čas velké práce a dřiny, která se nám však posléze odvděčí. Ať v podobě rozkvetlých záhonů s květinami, nádherně zelenajícími se bylinkami s jejich nezaměnitelnou vůní, či plody našeho úspěchu v podobě sklízené zeleniny, která nám dodává potřebné živiny skoro celoročně. Nesmíme také zapomenout na různé keře, které svou neskonalou jedinečností nás provázejí na každém kroku, sladké plody malin a angreštů a v neposlední řadě stromy, které nám svou velikostí ukazují, kdo je tady pánem nad celou zemí.
Chcete si vypěstovat maličkaté stromky v květináčcích, ale nevíte jak na to? Dáme vám pár rad do začátku.Chcete si vypěstovat maličkaté stromky v květináčcích, ale nevíte jak na to? Dáme vám pár rad do začátku.
I když venku stále panuje bílá zima, únor je ideálním měsícem pro předpěstování barevných Petúnií. Tyhle kvetoucí krásky si můžeš krok po kroku vypěstovat v pohodlí domova a na jaře mohou tvému balkónu či zahradě pro změnu kralovat jejich pestrobarevné květy!
Venku to tak ještě nevypadá, ale zahradní sezóna právě začíná. Mnoho rostlin, které budete na záhon vysazovat třeba až v květnu, musíte doma za oknem vysévat už v únoru. Které to jsou a jak postupovat?
Přestože zanedlouho bude červen, stále existují zeleninové druhy a odrůdy, které můžete sít na nezaplněné záhony. Možná vás dokonce překvapí jejich bohatý výběr.
Každý trávník chce svoje. Některým travinám se daří na slunci, jiným ve stínu a zase jiné snesou namáhání. Proto existují různé druhy travních směsí, ze kterých můžete vybírat.
Již od lednového mrazivějšího období můžeme začít s různým výsevem či přípravou zeleninové, květinové či jiné zahrady. Čím dříve začneme, tím dřív se nám zahrada odvděčí svou úrodou.
Na úspěchu našeho pěstování záleží v první řadě na půdě, ve které pěstujeme. Půda je výsledkem zvětrání hornin a vytvořena převážně z jílu, hlíny a písku. Jenom při určitém složení půdy dosáhneme úspěšného růstu našich rostlin.