Citlivka stydlivá (Mimosa pudica) 7 semen

Citlivka stydlivá je fascinující rostlina, která reaguje na dotek a je známá svými uzavírajícími se listy. Tato interaktivní rostlina přitahuje pozornost svým obranným mechanismem a stala se zajímavým doplňkem interiérů a zahrad. Více informací

74 Kč
66 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Citlivka stydlivá - Mimosa pudica - 7 semen

Citlivka stydlivá je rostlina známá svou schopností reagovat na fyzické podněty tím, že uzavře své listy. Pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, konkrétně ze Střední a Jižní Ameriky a Karibiku. Citlivka stydlivá je známá svými listy, které mají schopnost rychle reagovat na dotek nebo jiný druh podnětu. Na dotyk reaguje uzavřením listů. Tato reakce je obranným mechanismem, který chrání rostlinu před hmyzem nebo jiným potenciálním nebezpečím. Jakmile podnět pomine, listy se postupně opět otevřou. Často se pěstuje jako pokojová rostlina. Díky svému vzhledu a interaktivitě je oblíbená u dětí i dospělých. Pokud se ji však rozhodnete pěstovat jako pokojovou rostlinu, vyžaduje jistou míru péče.

Citlivka stydlivá

Citlivka stydlivá: Popis vzhledu rostliny

Citlivka stydlivá je malá, keřovitá rostlina s unikátním vzhledem. Má tenký a rozvětvený kmen, který obvykle dorůstá do výšky 30-50 cm, v přírodě však může dorůst až 1 metru. Listy se skládají z řady malých lístků, které jsou uspořádány podél stonku. Listy jsou oválné, na okrajích jemně zubaté. Mají světle zelenou barvu a hedvábně se lesknou. Vykvétá drobnými růžovými nebo fialovými květy uspořádanými v trsech na špičkách větví. Nejznámější vlastností citlivky stydlivé je její schopnost reagovat na dotek. Když se jí někdo dotkne, rychle zavře listy. Listy se po určité době znovu otevřou. 

Celkově je citlivka stydlivá zajímavá rostlina, která zaujme svým pohyblivým charakterem a jedinečným vzhledem. Pro svou interaktivitu je oblíbená nejen mezi botaniky, ale i u široké veřejnosti.

Citlivka stydlivá

Jak pěstovat citlivku stydlivou?

1. Příprava půdy: citlivka stydlivá dobře roste v propustné půdě bohaté na živiny. Smíchejte univerzální substrát s perlitovým pískem nebo vermikulitem, abyste zajistili dobrou drenáž.

2. Výsev semen: semena rovnoměrně rozprostřete po povrchu půdy a mírně je přitlačte, ale nezasypávejte je zcela vrstvou zeminy. Při výsevu vytvořte mezi semeny dostatečný prostor, aby měly rostliny prostor k růstu.

3. Zalévání: půdu jemně zalijte vodou. Dbejte na to, aby byla půda stále vlhká, ale ne přemokřená, abyste zabránili hnilobě kořenů.

4. Teplota a osvětlení: udržujte teplé prostředí, ideálně kolem 24-27 °C. Rostlina vyžaduje jasné, ale nepřímé sluneční světlo. Pokud nemá dostatek denního světla, můžete použít umělé osvětlení.

5. Klíčení a sazenice: po několika týdnech by semena měla začít klíčit. Jakmile sazenice vyrostou, můžete je přesadit do větších květináčů, aby měla dostatek prostoru k růstu.

6. Péče o sazenice: udržujte půdu mírně vlhkou, ale nepřelévejte ji. Postupně zvyšujte intenzitu světla, aby se sazenice přizpůsobily většímu množství světla.

7. Přesazování: jakmile sazenice dosáhnou dostatečné velikosti, můžete je přesadit do větších květináčů, aby měly dostatek prostoru pro růst kořenů.

8. Přivykání na dotyk: abyste podpořili reakci na dotek, můžete se sazenic jemně dotýkat, aby si rostliny osvojily svou charakteristickou pohyblivost.

9. Vhodná péče: rostlinu pravidelně zalévejte a hnojte. Rostlina by měla začít projevovat svou typickou reakci na dotek, jakmile dosáhne zralosti.

Parametry a specifikace

DruhCitlivka
Druh exotických rostlinOkrasné
Výška vzrůstuPopínavé rostliny
PěstováníVenku, Ve stínu, V květináči, Uvnitř, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZC

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-