Petržel nať.hl.GIGANTE D´ITALIA +

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Petržel naťová hladká Gigante d´Italia

Odrůda naťové petržele vyznačující se hladkými aromatickými listy. Odolná vůči mrazu, může přezimovat na stanovišti. BIO osivo z ekologického zemědělství. Balení obsahuje 1300 semen. Více informací

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Petroselinum crispum - Gigante d'Italia

Kořenová zelenina, která se řadí mezi dvouleté rostliny. Je zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. Silice podporují činnost ledvin, snižují krevní tlak a zlepšují funkci celého trávicího traktu. Rostlina první rok vytvoří bílý vřetenovitý kořen a lesklé, dlouze řapíkaté, bohatě vykrajované listy. Druhý rok v létě vykvete. Petržel dělíme na kořenovou a naťovou. Naťovou pak na petržel hladkolistou a kadeřavou. Petržel kadeřavá se používá do polévek a salátů. Petržel hladkolistá se používá především jako koření a na čaj, který povzbuzuje chuť k jídlu. Naťová forma se používá také k dekoraci studených pokrmů a jejich ochucení. Lze ji také sušit a mrazit. Kořenová forma je velmi vhodná k tepelné úpravě, především do polévek, salátů a také ke smažení. Hodí se i ke skladování.

Jak pěstovat petržel

  • Kořenová petržel vyžaduje dostatek světla, petržel kadeřavá snáší dobře i polostín. V suchém období potřebuje pravidelnou závlahu. Během vegetace vyžaduje petržel pravidelnou zálivku a přihnojování. Při období sucha je nutné pravidelně zavlažovat! Během pěstování kořenové petržele pozemek odplevelujeme.

  • Rané odrůdy petržele kořenové se vysévají na záhony v říjnu až listopadu, pozdní odrůdy petržele vyséváme na počátku jara, kdy je ještě půda nasáklá vodou z tajícícho sněhu. Petržel naťovou vyséváme na záhony v březnu, v dubnu a pak ještě znovu v srpnu. Semena obou druhů petržele vyséváme do hloubky 2 cm.

  • Petržel pěstujeme na hluboce zpracovaných půdách, které jsou lehké. Ptimální pH je 6.

  • Při přehnojení dusíkem trpí rzivostí. Nesnáší zasolení. Nikdy nehnojíme záhony před výsadbou hnojem! vysoký obsah dusíku způdobuje následnou špatnou skladovatelnost. Během vegetace přihnojujeme komplexním NPK hnojivem s nižším obsahem dusíku a vyvarujeme se použití hnojiv s obsahem chloru. K hnojení můžeme použít Cererit či Kristalon.

  • Petržel napadají klopušky, které sají na rostlinách. Posátá pletiva se deformují a zasychají. Květy a mladé plody postupně opadávají. Rostliny můžeme chránit přípravkem Decis Mega.

    Pokud se na rostlinách objevují bělavé, moučnaté povlaky houby, které se postupně zbarvují do špinavě hnědošeda, byly napadeny padlím miříkovitých. Ošetřujeme porost přípravkem Kumulus WG či Ortiva.

    Nejzávažnější skládkovou hnilobou kořenů petržele je černá hniloba. Přenáší osivem a především posklizňovými zbytky. Šíří se za vlhkého počasí a zálivkou na kořenové krčky. Ochrana spočívá především ve výsevu kvalitního osiva, ošetřeného fungicidem.

    Mšice či svilušky likvidujeme pomocí přípravku Pirimor či Decis.

    Kořeny občas napadají háďátka. Bezpečnou ochranou je vysadit do okolí Afrikány (Tagetes).

    Na rostlinách se může vyskytnou také rez. Ošetřujeme je vhodným fungicidem.

  • Listovou petržel sklízíme dle potřeby. Kořenovou sklízíme tehdy, dosáhne-li požadovaé velikosti. Hlavním termínem pro sklizeň je říjen.

Parametry a specifikace

Druhpetržel
Vytrvalostdvouletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-