Výprodej! Physalis alk/mochyně/or 71732

pošli přes

Physalis alkekengi - Mochyně židovská

Mochyně neboli židovská třešeň. Tato odrůda se vyznačuje velkými plody, které jsou velmi dekorativní. Hodí se pro přípravu věnců do suchých květinových vazeb či jako dekorace na hřbitov. Balení obsahuje 75 semen. Více informací

13 Kč
11 Kč bez DPH

-50%

25 Kč

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 30.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Physalis alkekengi

Vytrvalá záhonová rostlina, která má expanzivní růst. Dorůstá výšky 60 - 120 cm. Nenáročná, snadno se pěstuje i množí. Na jaře ji zdobí nenápadné kvítky, později jsou květy nahrazeny nafouknutými měchýřky, jejichž barva přechází ze zelené, žlutou až do svítivě oranžové a červené. Měchýřky se velmi podobají lampiónkům a ukrývají malé kulovité plody, které mají červenou, oranžovou, případně žlutou barvu. Podle toho, o jaký druh mochyně se jedná, je lze konzumovat či nikoliv.

Jak už bylo zmíněno výše, existuje asi přes 100 druhů mochyně. Mezi nejznámější patří mochyně peruánská (P. peruviana), jejíž plody jsou jedlé a mají ananasovou chuť. Mochyně židovská (P. alkekengii) se pěstuje především jako dekorativní rostlina. Mochyně dužnoplodá neboli mexická (P. Ixocarpa) patří mezi jednoleté druhy mochyní. Její plody jsou jedlé a pěstují se v Americe jako zelenina.

Bobule jedlých mochyní mají pikantní, sladkokyselou, velmi osvěžující chuť. Obsahují malé množství cukrů, pektiny, provitamin A a vitamin C. Z minerálních látek je významný obsah draslíku, fosforu a vápníku. Z plodů lze vyrábět marmelády, omáčky, lze je také konzumovat syrové či dušené s medem. Mochyně židovská mezi nejvyhledávanější dekorativní rostliny. Její lampionky je možné využít k nejrůznější tvůrčí činnosti. Z lampionků lze udělat suchou vazbu do vázy, případně je otrhat a zakomponovat do podzimních věnců, nebo je oloupat a vytvořit z nich hvězdičky, které dáte do mísy jako dekoraci. Největším plusem mochyní je však jejich rychlý růst.

Jak pěstovat mochyně

  • Rostliny vyžadují slunné až polostinné stanoviště. Rostliny zaléváme podle potřeby. V našich podmínkách se pěstuje jao letnička. Roste velmi bujně. Dobře proto zvážíme místo, kam rostlinu vysadíme. Hrozí riziko, že bude utlačovat ostatní rostliny v záhoně.

  • Semena vysazujeme v březnu až dubnu do speciálního substrátu určeného pro výsev a množení. Vzrostlé sazenice vysazujeme na cílové stanoviště až v květnu po zmrzlých. Pro jednu rostlinu je dobré nechat prostor asi 0,5 x 0,5 m.

  • Mochyně židovská nevyžaduje žádnou speciální půdu. Nejvhodnější je výživný, propustný, vlhký substrát s mírně zásaditou reakcí.

    Mochyně peruánská vyžaduje hluboce zpracované humozní půdy.

  • Rostliny nemusíme na výživných půdách přihnojovat, především nemusíme hnojit mochyni židovskou. Mochyně peruánská vyžaduje každých 14 dní ve formě zálivky přihnojení plným NPK hnojivem. Vhodné je zvolit např. Cererit či Kristalon - plod a květ.

  • Rostliny nejsou napadány žádnými škůdci ani ptactvem.

  • Mochyni peruánskou sklízíme od září do října. Jejich zralost poznáme podle nahnědlé barvy lampiónku. Otrhává se i s kalichem, který je však nutné po sklizni odstranit, aby plody nezhořkly.

    Mochyni židovskou určenou k dekorací sklízíme dle potřeby. Lze ji sušit v teplé, tmavé a vzdušné místnosti.

Parametry a specifikace

Druhmochyně
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-