Pór Hannibal BIO

Odrůda s jemně pikantní chutí, kterou se můžeme těšit na podzim a na zimu. Bio osivo ekologického zemědělství. Více informací

69 Kč
60 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 20.12

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pěstík.cz - Družstevní 35. Luhačovice

Výdejní místo Zásilkovna: 45 Kč

Do 2 dnů je uložena na zvoleném výdejním místě.

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Allium porrum - Hannibal BIO

Porek je zelenina dvouletá. V prvním roce mu naroste užitková část v mírné hloubce nebo na povrchu půdy a teprve ve druhém roce prorůstají do kvetení a uzraje semeno. Dorůstá až 60cm výšky. U nás můžeme setkat s více než dvaceti odrůdami. Existuje jich ale mnohem více. Porek můžeme dělit na letní, podzimní a zimní odrůdy. Pór vytváří nad cibulovitým ztlustlým podzemním stonkem velmi bohatou růžici plochých listů. Listy obsahují řadu minerálních látek, vitaminů a esenciálních látek, které dávají póru typickou vůni a šťavnatost. Význam mají i éterické oleje póru, které podporují vyměšování žaludečních šťáv a povzbuzují chuť k jídlu. Pórek čistí krev, a proto je vhodný proti revmatickým bolestem i při dně.

Jak pěstovat porek

  • Půda pro pěstování póru musí být dobře zpracovaná, prokypřená do větší hloubky než třeba pro cibuli nebo salát. Vyžaduje světlé, slunné stanoviště. Po výsadbě postupně zeminu přihrnujeme ke krčkům, na začátku zimy jsou už silné sazenice v nakopčených brázdách. Dokud se nově vysazené rostliny neujmou, musíme je vydatně každý den zalévat. Později je závlaha nutná jen výjimečně, pouze za suchého počasí.

  • Výsev letních kultur provádíme ve skleníku na přelomu prosince a ledna. Při teplotě kolem 18°C, od výšky sazenic 5 cm lze teplotu snížit na 15°C. V dubnu se provede výsadba na záhon do sponu 30×10 cm.

    Výsev podzimních kultur se provádí od poloviny února do poloviny března do skleníku. V polovině června sazenice vysazujeme na záhon.

    Všechny výsev různých kultur provádíme do hloubky 1 cm, do sponu 10×1–2 cm. Na cílové stanoviště vysazujeme rostliny, které jsou velké jako tužka.

  • Vyžaduje velmi výživnou, dobře prokypřenou půdu. Optimální pH 7–7,8.

  • N 100 kg N/ha, z toho 50 kg 5 týdnů po výsadbě. P 80 kg P2O5/ha, K 200 - 250 kg K2O/ha. Ideální je porek vysazovat po plodinách hnojených kravským hnojem.

  • Porek ohrožuje blanokřídlá moucha vrtalka pórová, která klade vajíčka na rozmezí podzemní a nadzemní části. Z nich vylíhlé larvičky způsobují žír v pletivu a znehodnocují je. Proti vrtalce pór ošetřujeme postřikem přípravkem Decis EW 50 v koncentraci 0,03 %. Podobné přípravky jsou také účinné proti méně časté květilce cibulové.

    Objevit se může také plíseň cibulová. Na listech se objevují šedozelené pokryté šedavým povlakem podhoubí a výtrusů; u cibulí zahnívají vnitřní suknice . Ochranou jsou fungicidy se smáčedlem.

  • Pór sklízíme za 16 až 20 týdnů po výsevu, ale vydrží na místě ve sklizňové zralosti celé měsíce. Pórek sklízíme vyrýváním od léta kdykoliv dle potřeby.

Parametry a specifikace

Druhpór
Měsíc výsevuDuben, Květen