Mochna nátržník (Potentilla erecta) 8 semen

Vysoká bylina, která dosahuje výšky až 60 cm. Působí protizánětlivě. V zahradě se uplatní ve výsadbách s ostatními trvalkami či vysázená v nádobách. Balení obsahuje 8 semen. Více informací

51 Kč
46 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Mochna nátržník - Potentilla erecta - 8 semen



Druh mochna (potentilla) je naším původním botanickým druhem. Patří sem desítky nejrůznějších rostlin, od nizoučkých nenápadných druhů až po dřevnaté keře. Pro zahradnické využití můžeme tyto trvalky rozdělit na tři základní skupiny – nízké druhy do skalek, polovysoké trvalky a dřevité polokeře. Skalkové druhy jsou nenáročné vděčné trsnaté trvalky s listy podobnými jahodníku a třešňově červenými květy. Asi dvoucentimetrové pravidelné květy jsou pětičetné. Květy jsou většinou barvy žluté, existují ale i odrůdy s květy oranžovými, červenými a jemně do růžova. Kvete od května do července. Dorůstá výšky od 20 do 60 cm dle druhu.

Ve skalkách se pěstuje celá řada druhů. Často se kobercovitě rozrůstají, některé druhy i dosti divoce. Takový druh je mochna pochybná (Potentilla ambigua). Dalším oblíbeným skalničkovým druhem mochny je mochna triglavská (Potentilla nitida). Na rozdíl od nejčastěji vybarvených žlutě kvetoucích mochen jsou její květy sytě růžové.

Z trvalek jsou nejznámější mochna nátržník (Potentilla erecta), která je charakteristická čtyřmi korunními žlutě zbarvenými plátky. Jedná se o vytrvalou rostlinu s výškou až 40 cm. Druh P. nepaliensis má květy karmínově růžové. Tento druh patří mezi vyšší druhy, dorůstá 50 – 60 cm.

Na pěstování jsou nenáročné, jsou mrazuvzdorné a hodí se do lemů, záhonů, ale i skalek. Mochna nátržník patří mezi léčivé rostliny. Používá se kvetoucí nať, někdy kořen. Působí především na hladké svalstvo, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a svíravě. Může se použít také při krvavých průjmech, kolikových bolestech, peptickém vředu a cévním křečím. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí ochranně na sliznice trávícícho ústrojí, podporuje činnost jater a tvorbu žluči.


Jak pěstovat mochnu

  • Vyžadují slunce, ale rostou i v polostínu, kde se květy lépe vybarvují. Jsou mrazuvzdorné. Vyhovují jim sušší místa, ale nic se nezkazí pravidelnou zálivkou. Kvete na jednoletém dřevě, proto je důležité každoroční důkladné seřezávání.

  • Semena vyséváme na jaře nebo na podzim do květináčků. Vhodný substrát je speciální určený pro výsev a množení. V létě přesazujeme na konečné stanoviště.

  • Rostliny nejsou náročné na substrát. Důležité je, aby byla půda dobře propustná. pH vyžaduje spíše kyselé.

  • Rostliny nevyžadují přihnojování.

  • Rostliny netrpí chorobami a škůdci.

  • Sbíráme kvetoucí nať, někdy i kořen.

Zdroje fotografií:
Autor: User:Tigerente – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1022156

Parametry a specifikace

DruhMochna
Druh exotických rostlinMrazuvzdorné, Užitkové, Bylinky a léčivky
Výška vzrůstuByliny
PěstováníVenku, Ve stínu, V květináči, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZM

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-