Primula el/prvosenka/sm 32119

pošli přes

Primula eliator - Prvosenka vyšší

Jarní posel, který rozzáří záhony po dlouhé zimě! Prvosenka je nenáročná na pěstování. Dorůstá 30 cm. Nádherně kvete. Balení obsahuje 80 semen. Více informací

35 Kč
31 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Primula elatior

Prvosenka je součástí rodu Primula, který zahrnuje asi 500 druhů volně rostoucích na severní polokouli, ale dokonce i v Jižní Americe. Prvosenky lze dělit do skupin nízkých, etážových, kulovitých nebo okolíkovitých. V současnosti se můžeme setkat s mnoha odrůdami s krásnými velkými květy. Prvosenka bezlodyžná (Primula vulgaris) je skutečný posel prvních jarních dnů. Rozkvétá v únoru až dubnu a patří mezi nejdrobnější prvosenky. Dalším zástupcem jarních primulí je Prvosenka zoubkatá (Primula denticulata) s kulatým okolíkem květů v barvě bílé, fialové nebo rubínově rudé. Robustnější, a také dekorativnější, je prvosenka vyšší (Primula elatior), která dorůstá do výšky dvaceti centimetrů. Kvete od dubna do června, často však rozkvétá i na podzim.

Prvosenka, neboli petrklíč obsahuje saponiny, glykosidy a éterické oleje, které tělo zbavují škodlivých látek, působí jako sedativum při suchém a dráždivém kašli a pomáhá při horečce z nachlazení a rýmě. Bylinkáři doporučují užívat prvosenkové víno nebo čaj z listů či květů petrklíče. Prvosenka je květina vhodná na obruby a k rozveselení jarních záhonů. Přitom je nenáročná na pěstování.

Jak pěstovat prvosenku

  • Vysazujeme je v blízkosti stromů a keřů. Vyžadují spíše polostín až stín. Nejlépe se jim daří při 8 až 10 °C, ale snesou i vyšší, maximálně však 15 °C. Při vyšších teplotách rychleji odkvétají a listy vadnou. Zaléváme je v případě potřeby vždy tak, aby substrát nepřeschnul. V průběhu pěstování odstraňujte odkvetlé stonky, podpoříte tak další kvetení. Na zimu rostlinu chraňte chvojím.

  • Ve skleníku je můžeme pěstovat od března, ven je vyséváme až v květnu či červnu. Semena vyséváme na povrch speciálního substrátu určeného pro výsev a klíčení. Nezasypáváme je. Klíčení trvá 4 - 6 týdnů.

  • Půda by měla být tedy mírně vlhká, propustná a bohatá na živiny.

  • Rostliny přihnojujeme každých 14 dní plným hnojivem ve formě zálivky. Vhodné je aplikovat i dobře rozložený kompost či plné granulované hnojivo, které se rozhodí na záhon, kde rostliny pěstujeme.

  • Na prvosence jarní se často vyskytuje plíseň šedá. Přílišná zálivka, hustá výsadba, to vše podporuje vznik této plísně. Jsou-li napadené rostliny (ve skleníku či pařeništi je celý porost) třeba ihned přečistit od napadených částí, rostliny rozestavit, snížit vlhkost vzduchu, zvýšit teplotu, vydatně větrat a použít vhodný fungicidní přípravek.

    Hnědnutí kořenů se vyskytuje u malých semenáčků i u starších rostlin. Kořínky hnědnou, scvrkávají se a rozkládají se. Rostliny chřadnou, vadnou a hynou. Na napadených částech se vyskytuje ojíněný bílý povlak, který později hnědne. V tomto případě omezíme hnojení a rostliny nepřeléváme.

    Vzácně se vyskytuje i rez. Vytváří na rubu čepele žlutavé, prášivé, na líci i na rubu hnědočerné krupky. Je nutné napadené části rostlin co nejopatrněji odstranit a spálit, omezit nadměrnou vlhkost a použít fungicidy.

    Z živočišných škůdců napadají rostliny háďátka, třásněnky, molice či mšice. K ochraně proti hmyzu je vhodné použít insekticidy jako je Pirimor, Decis, Karate, Zolone, Sumithion či nejznámější Mospilan. Na háďátka spolehlivě fungují aksamitníky.

Parametry a specifikace

Druhprvosenka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-