Rajče Roma

Oválné středně velké plody s vysokým obsahem vitamínů A a C. Plody mají málo semen a velmi dobrou chuť. Hodí se k přímé spotřebě i ke kuchyňské úpravě. Více informací

59 Kč
53 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Lycopersicon lycopersicum - Roma

Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Rostliny jsou až 2m vysoké, pokryté jemnými chloupky. Listy jsou hluboce vykrajované, lichozpeřené. Květenstvím je vijan se třemi až dvaceti oboupohlavními květy, které mají žlutou barvu. Plodem je bobule, neboli rajče. Pěstují se tyčkové nebo keříčkové odrůdy rajčat, na nichž rostou plody červené, žluté, oranžové, růžové i bílé.

Kromě toho, že jsou velmi zdravá, mají také svou specifickou chuť. Jejich využití v kuchyňských úpravách je mnohočetné. Obsahují vitaminy C, E, A, draslík, železo, karoten a velké množství vlákniny. Podporují krvetvorbu a prospívají kůži, vlasům a nehtům. Jsou močopudná, doporučují se při léčbě ledvin nebo močových cest. Posilují organismus. Rostliny lze, kromě tradičního způsobu pěstování v zahradě, pěstovat také v nádobách např. na terase či balkoně!

Jak pěstovat rajčata

  • Vyžadují slunné a chráněné stanoviště. Ideální teplotní podmínky pro pěstování jsou mezi 21 a 24 °C. Pěstování rajčat ve skleníku nebo fóliovníku je také možná varianta, avšak bereme na vědomí, že při teplotách nad 27 stupňů Celsia rajčata nerostou. Vyšší teploty dokonce způsobují jejich zasychání. Nutná je také vydatná zálivka. Vyhýbáme se zalévání na listy, mohly by rostliny napadnout plísně. Pravidelně zaštipujeme boční výhonky, aby jsme podpořili růst plodů. K tyčkovým rajčatům a rajčatům, které rostou vyšších rozměrů, je nezbytné umístit podporu a vyvázat je, aby se rostliny nezlomily.

  • Rajčata vyséváme nejdříve v polovině února, lépe však začátkem března do substrátu pro výsev a množení. Za 1 – 2 týdny musíme rostliny přepíchat do sadbovačů - substrát je stejný. Po 3 – 4 týdnech rostliny přesadíme do květináčů minimálně o rozměrech 8×8cm se zahradnickým substrátem. Pro pěstování rajčat je vhodná nízká teplota a slabší zálivka. Pro rostliny v květináčích stačí teplota do 15°C. Rostliny velmi brzy otužujeme - větráme a nebo je přes den umístíme ven. Do fóliovníku vysazujeme v dubnu, do volné půdy pak v květnu po zmrzlých.

  • Rostliny jsou náročné na organickou hmotu a živiny, proto je potřeba do pěstebního substrátu navíc přimíchat hnůj. Vhodné je použít granulovaný - přidáváme do substrátu 300 – 400 g na rostlinu.

    Rajčata pěstovaná na záhonech vyžadují přípravu půdy před výsadbou. Na dobrých a humozních půdách není nutné aplikovat hnůj či kompost. Na chudých půdách zapravujeme již na podzim do země 2-4 kg na m2 uleželého kompostu nebo hnoje.

  • Rostliny pravidelně přihnojujeme. Vhodná je aplikace formou hnojivé zálivky hnojivy Kristalon Start nebo Plod a Květ. Kristalonem START hnojíme hlavně na začátku růstu rostlin, jakmile začnou rostliny kvést, můžeme začít používat Kristalon PLOD a KVĚT. Dávky připravujeme podle návodu na obalu výrobku.

  • Nejčastěji se vyskytující chorobou u rajčete je plíseň rajčete (plíseň bramborová). Pozná se podle charakteristických hnědých skvrn na listech, stoncích i plodech. Proti této chorobě je potřeba zasáhnou preventivně. Pokud očekáváme deštivé počasí, ošetřujeme rostliny přípravky Acrobat, Alliete, Ridomil, Kuprikol atd.

    Černání pupku rajčete je porucha ve výživě rostliny - nedostatek vápníku. Postihuje plody a ty jsou pak zdeformované a na špičce plodu se objevuje černá skvrna. Rostliny pravidelně hnojíme. Pokud se porucha objeví rostliny ošetříme přípravky pro výživu vápníkem, jako je např. přípravek InCa.

    Saví škůdci jako jsou např. mšice nebo svilušky napadají rajčata velmi často. Vhodné je i proti houbovým chorobám a savým škůdům použít přípravek Agro NATURA Symfonie 3 v 1.

    Na plíseň rajčat je vhodný přípravek DITHANE. Pro biozemědělství jsou vhodné přípravky Bioton a Bioan.

  • Keříčkové odrůdy rajčat sklízíme cca 8 týden od výsadby. Tyčkové druhy se sklízejí od 10. až 12. týdne. Vždy se řídíme vzhledem sklízeného plodu. Rajčata by měla být červená, pevná, nepřezrálá.

Parametry a specifikace

Druhrajče

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-