Citronová tráva (Cymbopogon flexuosus) 20 semen

Citronová tráva je aromatická tráva s výraznou citronovou vůní, známá svým esenciálním olejem zvaným citronella. Často se pěstuje jako okrasná rostlina a může se vysazovat i na zahradách jako ochrana proti hmyzu. Více informací

58 Kč
52 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Citronová tráva - Cymbopogon flexuosus - 20 semen

Citronová tráva pochází z jižní a jihovýchodní Asie, zejména z Indie, Indonésie, Thajska a Vietnamu. Je známá svou silnou citronovou vůní. Tato tráva se hojně využívá k extrakci esenciálního oleje, který se nazývá citronella. Citronella je proslulá svými repelentními účinky proti hmyzu, zejména komárům, a proto se často používá v různých repelentních přípravcích, svíčkách, sprejích a krémech. Tato tráva se často pěstuje jako okrasná rostlina a také se může vysazovat na zahradách jako ochrana proti hmyzu.

Citronová tráva

Citronová tráva: Popis vzhledu rostliny

Je tráva s charakteristickým vzhledem. Listy citronové trávy jsou úzké a tmavě zelené. Mají podlouhlý tvar a mohou dosahovat délky až 1 metr. Listy jsou plné éterického oleje, který má charakteristickou citronovou vůni. Stonky jsou vzpřímené a hladké. Mohou dorůstat výšky až 2 m. Jsou obvykle tuhé a silné, což rostlině pomáhá odolávat vnějším vlivům. Kořeny citronové trávy jsou podobny trávě a rozrůstají se do země. Jsou schopné dobře absorbovat vlhkost, což rostlině pomáhá přežít v suchých oblastech. Rostlina vytváří květenství v podobě trsů, které mohou mít zelenou až fialovou barvu. Nejvýraznějším znakem citronové trávy je její intenzivní citronová vůně. Tato vůně pochází z esenciálního oleje obsaženého v listech rostliny.

Celkově má citronová tráva půvabný a travnatý vzhled, který se vyznačuje schopností produkovat vonné silice a odolností vůči vnějším vlivům prostředí.

Citronová tráva

Jak pěstovat citronovou trávu?

1. Příprava půdy: citronová tráva potřebuje dobře propustnou a úrodnou půdu. Připravte směs zahradní zeminy a kompostu, abyste zajistili dostatečnou drenáž a výživu.

2. Klíčivost semen: před výsadbou je vhodné semena naklíčit, aby se zvýšila pravděpodobnost jejich vyklíčení. Semena namočte na několik hodin nebo přes noc do vody. To pomůže změkčit obal a urychlí klíčení.

3. Výsadba: po vyklíčení můžete semena zasadit do půdy. Do půdy udělejte malé otvory a umístěte semena asi 1 cm hluboko. Mezi semeny udržujte dostatečnou vzdálenost.

4. Zalévání: po výsadbě půdu zavlažte, aby se semena zvlhčila. Půdu udržujte vlhkou, ale ne přemokřenou. 

5. Teplota a osvětlení: dbejte na to, aby semena byla v teplém a světlém prostředí. Ideální teplota pro klíčení je přibližně 25-30 °C. K vytvoření příznivého mikroklimatu můžete použít miniskleník nebo plastovou nádobu.

6. Klíčení: klíčení by mělo začít během několika týdnů. Jakmile se objeví první sazenice, můžete postupně snižovat vlhkost vzduchu a zvyšovat množství světla.

7. Přesazování: jakmile rostliny dostatečně zesílí a mají několik listů, můžete je přesadit do větších nádob nebo na zahradu. Mezi rostlinami udržujte dostatečný odstup.

8. Péče o rostliny: pokračujte v řádné zálivce a postupně rostliny adaptujte na venkovní podmínky. Rostliny by měly být umístěny na slunném místě.

9. Pravidelná péče: citronovou trávu je třeba pravidelně stříhat, aby se podpořil růst nových listů a uvolnilo se místo pro nové výhonky. Listy je možné sklízet pro kuchyňské použití nebo pro získávání esenciálního oleje.

Parametry a specifikace

DruhCitrónová tráva
Druh exotických rostlinBylinky a léčivky, Užitkové, Okrasné
Výška vzrůstuByliny, Keře
PěstováníVe stínu, Venku, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZC

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-