Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkupošli přes
Citronela neboli citrónová tráva je báječný doplněk pro vaší kuchyni. Jídlům dodává pikantní chuť a není náročná na pěstování. Balení obsahuje zhruba 50 semen. Více informací
Dostupny od:
Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč
Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice
Doprava zdarma nad 1500 KčVoňatka, lidově citronela či vousatka. Citronová je statná, vytrvalá tropická tráva. Původem pochází z Malajsie. Vyniká silnou citrónovou vůní a využívá se zejména k dochucení pokrmů asijské kuchyně. Má úzké a dlouhé tenké šedozelené listy. Ty dorůstají až do výšky 150 cm. Vůni citrusů způsobuje obsažená silice citral.
Můžeme ji pěstovat na zahrádce, balkoně, ale i v interiéru. Používá se především čerstvá, ale i sušená či zmrazená. Pokrmům dodává lehce pikantní chuť, nikoliv kyselou. Dobře se kombinuje s česnekem, paprikou a koriandrem. Čerstvá je vhodná do zeleninových salátů, sušená se zase často přidává do čajových směsí. Lahodná je především kombinace se zeleným čajem.
Jemně pokrájené spodní části výhonků a cibulek se přidávají čerstvé do zeleninových salátů nebo jsou součástí různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb.
Rostlina vyžaduje světlé stanoviště. Substrát nenecháme vyschnout. Voda nesmí být příliš studená. Nejlépe je nechat konvičku s vodou k zalévání nějaký čas při pokojové teplotě. Ideální je 21°C až 24°C během dne a 13°C až 15.5°C v noci.
Výsev by měl být pouze povrchový. Vlhkost udržujeme tak, že konkrétní sadbu zakryjeme fólií. Klíčení trvá asi 10 až 20 dní, udržujte teplotu 20 – 22 °C. První zálivku provedeme podmokem.
Vhodný je dobrý zahradnický substrát.
Hnojivo aplikujeme 1 - 2x za 14 dní. Můžeme použít jakékoliv plné hnojivo, např. Kristalon.
Rostliny může napadnout houbové onemocnění Puccinia nakanishikii, rez travní. Projevuje se hnědými puchýřky na spodní straně listů, hnědými a žlutými flíčky na listech rostliny. V případě napadení rostlinu ořežeme a zmírníme zálivku.
Využíváme nejměkčí část stonků pro přípravu jídel. Tužší části se využívají jako koření. Sklízíme dle potřeby.
Zdroje fotografií:
CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=189911
Druh | Citrónová tráva |