Myrta obecná (Myrtus communis) 5 semen

Stále zelený keř spojovaný v řecké mytologii s láskou a krásou. Sušené nebo čerstvé listy se používají jako koření. Myrta je nenáročná pokojová rostlina. Balení obsahuje 5 semen. Více informací

89 Kč
80 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Myrta obecná - Myrtus communis - 5 semen

Myrta je stálezelený keř, dorůstající až do výše 5 m. Pěstovaná v nádobách dorůstá pouze do výšky okolo 0,5 m. Pochází ze středomořské oblasti, ale rod má nad 3000 druhů, z nichž některé rostou v Austrálii, Novém Zélandu, Polynésii i Jižní Americe. Je velmi vhodná na tvarování jako bonsai.

Vejčité tmavě zelené listy jsou velmi aromatické, květy dlouze a silně voní. Listy bývají až 4 cm dlouhé a 2 cm široké. Vonné květy jsou bílé drobné. Jiné druhy mají květy i jemně zbarvené např. do růžova. Kvete celé léto od června do září.

Myrta je mrazuvzdorná přibližně do -8°C, pěstuje se u nás zejména v interiéru. Olej obsažený v listech je využíván v kosmetice, zejména na kůži a vlasy. Má výrazné revitalizující účinky. Čajem z čerstvých pupenů se léčí horní cesty dýchací a problémy s dásněmi. Sušené nebo čerstvé listy se používají jako koření. Větvičky myrt se tradičně používají do klopy svatebčanů a věnečků nevěst.


Jak pěstovat myrtu

  • Rostlina vyžaduje slunné stanoviště. Přes léto lze myrtu umístit i venku na slunné stanoviště. Od jara do léta bohatě zaléváme odraženou vodou. Rostlina je citlivá na přeschnutí substrátu. Rostlině svědčí rosení listů. Rostlinu nejlépe přesazujeme na jaře. Ideální zimní teplota kolem 8-12°C. Při teplejším zimování rostlinu umístíme dál od ústředního topení a omezíme zálivku. Rostlina dobře reaguje na řez, lze ji pěstovat jako bonsaj. Každoročně vyměníme svrchní vrstvu substrátu.

  • Semena před výsevem namočíme na 1h do teplé vody. Semena vyséváme na povrch substrátu, který je stejný, jako pro dospělé rostliny. Optimální teplota pro výsev je v rozmezí 20 - 25 °C. První rostliny se objeví za 20 až 60 dní. Po celou dobu uržujeme dostatečnou vlhkost substrátu.

  • Mladé rostliny vyžadují lehčí zeminu s vyšším obsahem rašeliny, starší rostliny dobře reagují na středně těžkou, dobře propustnou půdu s vyšším obsahem ornice.

  • Rostliny přihnojujeme od jara do podzimu každých 14 dní. Vhodná jsou 0,1–0,2% plná hnojiva, která jsou rozpustná ve vodě.

  • Rostlinu mohou napadnout molice, červci a štítěnky. Při letnění mohou rostlinu občas napadnou mšice, které lze odstranit osprchováním mýdlovou vodou. Pokud napadení nezmizí, použijte vhodné isekticidy - Mospilan. Na listech se může objevit i houbová skvrnitost listů a puklice. Houbovou skvrnitost lze odstranit fungicidním přípravkem. Puklice se odstraňují buď mechanicky nebo systémovým insekticidem.




Zdroje fotografií:
Autor: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6174803
Autor: Javier martin – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5086156

Parametry a specifikace

DruhMyrta
Druh exotických rostlinOkrasné, Užitkové, Mrazuvzdorné, Bylinky a léčivky
Výška vzrůstuKeře, Byliny
PěstováníVenku, Ve stínu, Uvnitř, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZM

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-