Eukalyptus citronový (Eucalyptus citriodora) 7 semen

Eukalyptus citronový je strom, který je známý svou výraznou citronovou vůní. Esenciální olej z listů tohoto eukalyptu slouží jako přírodní repelent proti hmyzu a v aromaterapii navozuje pocit uvolnění. Více informací

89 Kč
80 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Eukalyptus citronový - Eucalyptus citriodora - 7 semen

Eucalyptus citronový je druh eukalyptu, který pochází z Austrálie a je známý svou citronovou vůní. Jeho listy obsahují esenciální olej s vysokým obsahem citronelalu, což je látka používaná v kosmetice a při výrobě repelentů díky svým odpuzujícím účinkům působícím proti hmyzu, zejména komárům.Tento druh eukalyptu má také řadu léčivých účinků a tradičně se v medicíně používá pro své protizánětlivé a antiseptické vlastnosti. Esenciální olej z eukalyptu citronového lze používat v aromaterapii, při inhalacích nebo i při masážích.

Eucalyptus citronový

Eucalyptus citronový: Popis vzhledu rostliny 

Eukalyptus citronový může dorůstat až do výšky 40 metrů, čímž se řadí mezi větší stromy. Listy eukalyptu citronového mají charakteristický podlouhlý tvar a světle zelenou barvu. Jsou poměrně velké, dosahují délky až 30 cm, a mají výraznou citronovou vůni, která je také základním charakteristickým znakem tohoto druhu eukalyptu. Květy eukalyptu citronového jsou bílé až krémové a jsou uspořádány v květenství. Květy jsou medonosné a lákají včely a další opylovače. 

Eukalyptus citronový je známý nejen svým vzhledem, ale také výraznou citronovou vůní, která se line z listů a která je pro tento druh stromu charakteristická. Díky svým vlastnostem se často používá při krajinářských úpravách, výrobě esenciálních olejů a také jako přírodní repelent proti hmyzu.

Eucalyptus citronový

Jak pěstovat eukalyptus citronový?

1. Příprava semen: před výsadbou můžete semena na několik hodin nebo přes noc namočit do vlažné vody, abyste urychlili jejich vyklíčení. Obvykle se nedoporučuje semena stratifikovat (vystavovat chladu) jako u některých jiných druhů eukalyptů.

2. Příprava pěstebního substrátu: použijte dobře propustný substrát, například směs zahradní zeminy, perlitu a rašeliny. Vhodný je také substrát určený pro sazenice.

3. Zasévání semínek: semena zasaďte do nádoby nebo malého květináče do hloubky přibližně 2-3násobku velikosti semene. Zakryjte je jemnou vrstvou substrátu.

4. Zalévání a vlhkost: substrát udržujte vlhký, ale ne přemokřený. Nádobu můžete zakrýt průhledným plastovým krytem nebo sklem, abyste vytvořili skleníkové podmínky a udrželi vlhkost. Jakmile začnou semena klíčit, odstraňte kryt, aby rostliny měly více vzduchu.

5. Světlo a teplota: pro zdravý růst potřebují rostliny dostatek světla. Umístěte je na světlé místo, ideálně na přímé sluneční světlo, ale chraňte je před přímým poledním sluncem. Teplota by měla být mírná a stabilní, ideálně kolem 20-25 °C.

6. Přesazení: jakmile sazenice dostatečně zesílí, můžete je přesadit do větších květináčů. Dávejte pozor, abyste nepoškodili kořeny.

7. Péče o rostliny: substrát udržujte stále mírně vlhký a sledujte růst a stav rostlin. Pravidelně kontrolujte, zda se na rostlinách nevyskytují škůdci nebo nemoci.

8. Výsadba na zahradu: pokud jsou rostliny dostatečně velké a silné, můžete je přesadit na zahradu. Vyberte dobře zastíněné místo s dobře propustnou půdou.

Parametry a specifikace

DruhEukalyptus
Druh exotických rostlinBylinky a léčivky, Eukalypty, Listnaté stromy, Mrazuvzdorné, Užitkové
Výška vzrůstuGigantické stromy, Velké stromy
PěstováníNa slunci, Ve stínu, Venku
Vhodné proPokročilé
Od A do ZE

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-