Strelície královská (Strelitzia reginae) 3 semena

Strelície královská je exotickou kráskou s květy připomínajícími ptáky ve výrazných oranžových a modrých barvách. Tato nenáročná rostlina dodává interiérům a zahradám výjimečný nádech exotiky a estetiky. Více informací

39 Kč
35 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Strelície královská - Strelitzia reginae - 3 semena

Strelície královská je druh rostliny pocházející z Jižní Afriky. Je oblíbená především svými výraznými a neobvyklými květy, které připomínají tvar ptáka s otevřeným zobákem. Je ceněna svým jedinečným vzhledem a nenáročnou péčí. Nejlépe roste v dobře propustné půdě a na světlém, slunném stanovišti. Je často používaná jako okrasná rostlina ve sklenících, interiérech nebo zahradách v mírném klimatickém pásmu. Tento druh rostliny bývá také někdy nazýván "rajská květina" nebo "květina ráje" a to díky svému exotickému vzhledu a krásným květům.

Strelície královská

Strelície královská: Popis vzhledu rostliny

Strelície královská je okrasná rostlina s charakteristickým a nezaměnitelným vzhledem. Rostlina může dorůst do výšky1,5 až 2 metrů. Rostlina má dlouhé, tvrdé, kožovité listy. Ty jsou obvykle střídavé a mohou dorůstat délky až 1,5 metru. Listy mají charakteristický tvar, který je často přirovnáván k ptačímu peří. Nejvýraznějším znakem strelície královské jsou nepochybně její květy. Ty vytvářejí výrazná květenství, která vyčnívají nad zbytkem rostliny. Tvar květů připomíná ptáka s otevřeným zobákem a pestrými barvami. Uvnitř květů se mísí intenzivní oranžová a modrá barva, což rostlině dodává jedinečný a atraktivní vzhled. 

Celkově má strelície královská exotický a elegantní vzhled, který ještě více umocňují jedinečné tvary květů a listů. Tato rostlina se často používá k okrášlení interiérů, skleníků a zahrad a díky své nenáročnosti se může stát oblíbenou volbou pro zahradníky i milovníky rostlin.

Strelície královská

Jak pěstovat strelícii královskou?

1. Příprava semen: semena strelície královské jsou mohou mít tvrdou skořápku. Pro zvýšení úspěšnosti klíčení můžete skořápku na jedné straně semen poškrábat nebo lehce obrousit. To usnadní přístup vody a vzduchu ke klíčícímu semenu.

2. Příprava půdy: vyberte propustnou zahradní půdu, která zajišťuje správné odvodnění a zabraňuje přemokření. Vhodná směs může obsahovat rašelinu a písek.

3. Výsadba semen: semena zasaďte do půdy asi dvakrát tak hluboko, než je velikost samotného semene. Nezaměňujte horní a spodní část semínka - pokud jste mírně poškrábali skořápku, zasaďte tu stranu, která byla poškrábaná.

4. Vytvoření vlhkého prostředí: po výsadbě semen půdu lehce zalijte, aby byla vlhká, ale ne přemokřená. Poté květináč nebo nádobu zakryjte průhlednou fólií. Tím vytvoříte vlhké prostředí vhodné pro klíčení.

5. Teplota a světlo: květináč nebo nádobu umístěte na teplé a světlé místo, ale ne na přímé sluneční záření. Teplota pro klíčení by se měla pohybovat kolem 20-25 °C.

6. Kontrola klíčení: klíčení semen může trvat několik týdnů až měsíců, buďte proto trpěliví. Během této fáze udržujte půdu vlhkou, ale nepřemokřujte ji.

7. Přesazení do většího květináče: jakmile se sazenice dostatečně vyvinou a mají několik pravých listů, můžete je přesadit do většího květináče s vhodnou zeminou.

8. Další péče: o rostliny pečujte, udržujte půdu vlhkou, ale nepřelévejte ji. Pokud chcete rostlinu vysadit na zahradě nebo na balkoně, postupně ji vystavujte světlu a venkovnímu prostředí.



Parametry a specifikace

DruhStrelície
Druh exotických rostlinOkrasné, Strelície
Výška vzrůstuMalé stromy
PěstováníNa slunci, Uvnitř, V květináči, Ve skleníku, Ve stínu, Venku
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZS

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-