Výprodej! Rozmarýn lék./L/ +

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Rozmarýn lékařský Aromatic plants

Rozmarýn je oblíbenou bylinkou nejen v kuchyni, ale také na zahradě. Připomíná nám středomoří. Hodí se k ochucení masa, omáček, brambor a také k přípravě domácích olejů. Balení obsahuje 50 semen. Více informací

20 Kč
17 Kč bez DPH

-50%

39 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Rosmarinus officinalis

Jedná se o stálezelený polokeř s tuhými čárkovanými zelenošedými listy. Na rubu jsou plstnaté a při dotyku vydávají silnou aromatickou vůni. Dorůstá výšky až 1 m. Kvete v červnu až srpnu, květy jsou drobné. Barva květů je světlemodrá, fialovorůžová nebo i bílá.

Kromě vzpřímených, velmi dobře známých odrůd rozmarýnu si stále větší popularitu získávají rozmarýny převislé označované prostratus. Tuto podobu oceníme zejména v závěsných nádobách. Jednotlivé odrůdy rozmarýnu také vykazují rozdílné vlastnosti včetně důležité mrazuvzdornosti.

Rozmarýn má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Z rozmarýnu lze připravit čaj proti nespavosti, podporuje klidný spánek. Používá se do mastí pro prokrvení. Rozmarýnová mast léčí revmatismus, záněty nervů a křeče. V kuchyni má své nezastupitelné místo jako ochucovadlo pro masa - pečeně, drůběž. Používá se také do bylinkových olejů.

Jak pěstovat rozmarýn

  • Vyžaduje světlé stanoviště. Výborně snáší slunce, dokonce snese i částečný přísušek. Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Zaléváme opatrně, protože rozmarýn nesnáší přemokření. Koncem léta začneme postupně omezovat zálivku, aby výhonky zdřevnatěly. Přes zimu vyžaduje rozmarýn vegetační klid. Před příchodem mrazů jej ze zahrady přeneseme do světlé chladné místnosti nebo sklepa. Optimální teplota pro přezimování je 10 st. Celsia. Zálivku omezíme na nejnutnější minimum.

  • Semena vyséváme v březnu. Používáme speciální substrát pro výsev a množení. Výsevy pěstujeme při teplotě kolem 20 stupňů. Následně se vzrostlé rostliny přesazují a teplota se snižuje cca na 16 stupňů. Ven se mladé rostliny vysazují po otužení, počátkem června.

  • Daří se mu v propustné hlinito- písčité zemině. Pokud pěstujeme rozmarýn v nádobě, přidáváme do substrátu písek nebo perlit. Nezbytná je dobrá drenáž z keramzitu, výbornou možností je lávová drť.

  • 1x za 14 dní ho přihnojujeme roztokem tekutého hnojiva. Vhodný je např. Cererit či Kristalon nebo speciální hnojivo na bylinky. Nadměrné hnojení působí špatně na celkový zdravotní stav a navíc snižuje žádoucí obsah aromatických látek.

  • Mezi nejčastější škůdce patří molice a někdy bývá napaden padlím.

  • Listy se používají v čerstvém i sušeném stavu k ochucování pokrmů. Zastřiháváme celé větvičky či zaštipujeme konce.

Parametry a specifikace

Druhrozmarýn
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.5 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-