Azijské saláty - výsevný pás

pošli přes

Kiepenkerl zahradní potřeby

Azijské saláty - výsevný pás

Směs japonských salátů, která příjemně zpestří váš stůl. Pikantní chuť si doslova zamilujete! Saláty se vyznačují vysokým obsahem vitamínů!  Více informací

128 Kč
111 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 30.07

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na místě expedice Pěstík.cz - Družstevní 35. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Saláty - Misome, Komatsuna(Green boy), Mustard(Red Giant), Mizuna

Misome/strong>

Tato odrůda je nově vyvinutý hybrid mezi druhy Komatsuna a Tah-Tsai. Roste velmi rychle a již 30 dní po výsadbě můžete sklízet! Tento druh je velice aromatický. Listy se hodí do salátů, můžeme je smažit, vařit. Je výborným zdrojem vitamínů C, A a obsahuje další vitamíny a minerály, stejně jako vlákninu a proteiny.


KOMATSUNA

Jedná se o nejoblíbenější japonskou zeleninu vůbec. V ČR je známá pod názvem - Listová čínská hořčice (Brassica rapa var. komatsuna). Komatsuna má zajímavou chuť. Je sladká, lehce nakyslá a velmi jemná. Jemná chuť je zajímavým kompromisem mezi nevýrazností běžného salátu a ostrostí orientální hořčice.

Jedná se o jednoletou rostlinu, která je bohatá na živiny, obsahuje hodně vápníku. V asijské kuchyni má rostlina široké uplatnění. Kromě salátů se konzervuje solením, sušením nebo se nakládá do sójového nálevu. U nás se konzumuje jako salát a nebo se upravuje dušením. Hořčičné silice, které obsahuje mají i léčivé dezinfekční účinky, takže napomáhá překonat různá zimní nachlazení.

V našich podmínkách snadno přezimuje ve studeném skleníku nebo pařeništi. V zimním období je tedy vhodné ji pěstovat v nádobě.


Mustard 'Red Giant'

Pro svoji výraznou chuť je v Asii vysoce ceněná. Vytváří veliké, masité listy, připomínající mangold. V asijské kuchyni se konzumuje čerstvá. Můžeme ji lehce podusit s rýží, čočkou nebo špaldou, případně použít i na ochucení polévek.

Výhodou listové hořčice je velmi krátká vegetační doba, první lístky můžeme při ideálních podmínkách sklízet již za 20 dní od výsevu. Rostlinu můžeme pěstovat ze semen i přes zimu doma v květináči blízko okna. Po sklizni velmi dobře obrůstá.


Mizuna/strong>

Velmi se hodí do salátů, k dušenému masu či k přípravě špenátu. Mizuna je bohatá na provitamin A (karotenoidy), vitaminy skupiny B, C, také vitamin E. Z minerálních látek je bohatě zastoupen draslík, vápník, hořčík. Obsahuje i pro trávení potřebnou vlákninu a má minimum cukrů. Nízký obsah cukrů dělá z této zeleniny vítané zpestření pokrmů pro diabetickou i redukční dietu. Listy jsou vysoké jako čínské zelí, netvoří hlávku. jsou velmi křehké a sladké.

Na podzim můžeme celé trsy vyrýt, zasadit do květináčů a rychlit podobně jako třeba pažitku.

Jak pěstovat azijské saláty

  • Pěstování této asijské zeleniny je nenáročné. Vyžadují pravidelnou zálivku jako každá jiná listová zelenina. Jsou odolné vůči chladu. Rostliny lze pěstovat také v květináči a dalších nádobách - volíme větší nádoby. Rostlinám takto pěstovaným zajistíme dostatek světla. Pokud pěstujeme rostliny v zahradě vyžadují polostín.

  • Výsevné pásky se pokládají do 1cm hlubokých brázd. Následně se zalijí vodou a přikryjí zeminou. Sadbu udržujeme stejnoměrně vlhkou. Sazenice sázíme na záhony ve vzdálenosti 30 cm od sebe do řádek vzdálených mezi sebou 40-50 cm.

  • Rostliny vyžadují propustné půdy bohaté na organickou hmotu. Důležitý je vysoký obsah dusíku pro správný růst rostlin. Ideální ph 6 - 7.

  • Přihnojujeme dusíkatým hnojivem každých 14 dní.

  • Rostliny jsou náchylné na okus slimáky, dřepčíky a mšicemi. Doporučujeme použít v případě napadení insekticid. Dodržujeme vždy ochrannou lhůtu před komzumací! OL je uvedená na obalu přípravku.

  • Sklízíme rostliny vysoké více než cca 10 cm. Obecně první sklizeň provádíme po 30 - 50 dnech od výsevu.

Parametry a specifikace

Druhsalát
Měsíc výsevuČerven, Červenec