Výprodej! Nejprodávanější Šalvěj lék./L/ 71739

pošli přes

Šalvěj lékařská

Velmi dobře známá bylinka, která nádherně voní a i kvete. Má léčivé účinky a je nenáročná na pěstování. Balení obsahuje 60 semen. Více informací

18 Kč
16 Kč bez DPH

-50%

35 Kč

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 31.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Salvia officinalis

Šalvěj lékařská je vytrvalá rostlina polokeřovitého vzhledu, pro kterou je typické silné aroma. Dorůstá výšky v rozmezí 20 – 70 cm. Kvete v červnu a v červenci fialovými květy. Řapíkaté a podlouhlé listy jsou široké 1 – 4 cm, dlouhé 2 – 8 cm a mají stříbrnošedou až zelenou barvu. Mladé rostliny mají šedoplstnaté listy.

Využití šalvěje je skutečně pestré! Ze sušených listů se vyrábí koření lehce nahořklé chuti. Můžete ho přidat do omáček, nádivek, ale také s ním ochutit sýry. Perfektně umocňuje chuť vepřového a telecího masa. Kromě listů se využívá také kvetoucí nať a to díky svým protizánětlivým, antivirotickým a antibakteriálním účinkům. Dokáže zabránit průjmům a omezuje pocení. Používá se také jako přísada do čajových směsí a údajně přispívá k léčbě mnoha druhů rakoviny. Uplatnění našla také v kosmetickém průmyslu. Vyrábí se z ní přípravky pro potlačení tvorby lupů. Její dezinfekční účinky ji předurčily také jako pleťovou vodu a účinná je i při léčbě zánětů v ústní dutině.

V zahradní tvorbě je šalvěj součástí především středomořsky laděných zahrad. Skvěle se doplňuje s levandulí a rozmarýnem. Její květy jsou medonosné, přitahuje značné množství včel a motýlů. Kromě šalvěje lékařské existuje i spousta druhů šalvěje, které jsou pěstované především pro své krásné květy. Jako letničky se pěstují zejméma šalvěj zářivá (Salvia splendens), šalvěj pomoučená (S. farinacea) nebo šalvěj odstálá (S.patens), šalvěj zahradní (S. horminum). Šalvěj zářivá je velmi častá v městských štěrkových i ornamentálních výsadbách. Kvete v barvě červené, růžové nebo tmavě fialové a vskutku září! Šalvěj pomočněná má vazačské uplatnění. Je ideální pro sušení a následné použití do suchých aranžmá. Mají dlouhou trvanlivost a květy si drží svou barvu i po uschnutí.

Jak pěstovat šalvěj

  • Rostlina vyžaduje slunné stanoviště. Zálivka by měla být pravidelná, zaléváme až po proscíhnutí substrátu. Zamoření je pro rostlinu smrtelné. Pokud pěstujeme rostlinu v květináči a žloutnou jí listy, je třeba jí přesadit. Šalvěj je vhodné pravidelně zaštipovat, aby se větvila. Po odkvětu je dobré květy ostříhat, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Na zimu, při pěstování v zahradě je vhodné ji zakrýt chvojím.

  • Semena vyséváme od února do března do pařeniště, či za okno. Klíčí při teplotách 18–20°C. Rostliny musíme před výsadbou na stanoviště otužovat. Výsev provádíme v druhé polovině května, kdy nehrozí mrazíky. Semena můžeme vysévat i přímo na stanoviště od května do října. Semena sázíme do sponu 40x60 cm.

  • Rostlina vyžaduje úrodnou, nezamokřenou půdu. Vyhovuje jí půda vápnitá. Pokud pěstujeme rostlinu v květináči, smícháme substrát 1:1 s pískem a na dno umístíme drenáž.

  • Rostliny je vhodné během vegetace přihnojit speciálním hnojivem na bylinky či běžně dostupnými vodorozpustnými hnojivy, např. Cererit, Kristalon. Hnojivo za celou vegetaci stačí aplikovat 4x.

  • Rostlina je odolná proti řadě škůdců a chorob. Jediným rizikem je zamokření půdy, které vede k uhnití kořenů.

  • Od května do července sklízíme lístky a nať. Čerstvé listy šalvěje můžeme sklízet kdykoliv. Celou nať sklízíme dvakrát do roka, uřízneme ji 10 cm nad zemí.

Parametry a specifikace

DruhŠalvěj
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-