Nejprodávanější Gypsophila pan/šáter lat/bí =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Šáter k sušení White

Záplava něžných květů u Vás na zahradě! Šáter se hodí k sušení a řezu. Je to nenáročná trvalka z babičiny zahrádky. Balení obsahuje 140 semen. Více informací

32 Kč
29 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Gypsophila paniculata

Rod šater (Gypsophila) neroste jen v Evropě, ale také v Severní Africe a Asii najdeme asi sto druhů. Najdeme mezi nimi byliny jednoleté i dlouhověké, některé druhy mají keřovitý růst se zdřevnatělými staršími stonky. Tvoří hladké stonky, značně se větvící do velkého, polokulovitého trsu. Drobné přisedlé lísty jsou rovněž hladké. Na konci stonků jsou bohatá květenství drobných kvítků.

Nízké šatery se dobře uplatní ve skalkách, vyšší v trvalkových záhonech. Nejznámější je šater latnatý (G. paniculata) neboli nevěstin závoj. Tento druh je domovem ve střední Evropě. Odolná trvalka, která je ozdobou trvalkových záhonů, kde mezi barevnými květy působí efektně droboučké něžné bílé kvítky šateru, vysokého až 100 cm. Šater ozdobný (G. elegans). Je nižší, maximálně 50 cm vysoký. Opravdu droboučký je šater zední (G. muralis), kompaktní odrůdy s bílými až růžovými květy, jsou vysoké jen pár centimetrů. Jsou jednoleté, ale stačí vytvořit krásný bohatě kvetoucí polštářek ve skalce nebo v suché zídce. Větší květy na naopak velice malém keříku jen asi 10 cm vysokém nese původně himálajský šater Gypsophila cerastioides.

Šáter se hodí do všech druhů zahad, nejlépe vynikne v těch venkovských. Lze jej pěstovat také v nádobách. Hodí se k řezu do vázy i k sušení do suchých aranžmá.

Jak pěstovat šáter

  • Vyžaduje slunné stanoviště. Šater latnatý a svazčitý potřebují vlhčí půdu a za suchého léta zalévat, nižší druhy, hodící se pro skalky a zídky, dají přednost půdě sušší. Během období květů pouze mírně zaléváme. Na podzim celou rostlinu zkrátit. Zimovzdorná, půdu chráníme mulčem.

  • Výsev semen se provádí v březnu až červnu buď doma do výsevných truhlíčků, nebo do pařeniště s doporučenou teplotou okolo 15 stupňů. Vzrostlé sazeničky se na stanoviště vysazují v červnu a červenci. Při pěstování na záhonu se vysazují na spon 40x40 cm.

  • Půda by měla být hluboká, vápenitá, spíše suchá.

  • Na jaře lehce přihnojit univerzálním hnojivem. Vhodný je např. Cererit či Kristalon.

  • Netrpí chorobami ani škůdci.

  • Větvičky odstřihněte dříve, než se květy zcela rozvinou. Pro sušení šateru se doporučuje způsob ve vzpřímené poloze ve váze s malým množstvím vody, tak mezi jedním až třemi centimetry.

Parametry a specifikace

DruhŠáter
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-