Šeflera (Schefflera actinophylla) 9 semen

Šeflera je exotická rostlina pocházející z tropických oblastí. Jejím charakteristickým znakem jsou složené listy, které se podobají deštníkům. Díky snadné péči a schopnosti přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám je oblíbenou volbou zahrádkářů i zkušených pěstitelů.  Více informací

61 Kč
55 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Šeflera - Schefflera actinophylla - 9 semen

Šeflera je stálezelený keř pocházející z tropických a subtropických oblastí. Původně pochází z Austrálie, Nové Guineje a Indonésie, ale díky své dekorativnosti a exotičnosti byl dovezen a rozšířen i do dalších částí světa. Šeflera má složené listy, které se skládají z několika podlouhlých lístků a připomínají tvar deštníku, proto se jí začalo přezdívat "paraplíčník". Je oblíbená jako okrasná rostlina díky svému zajímavému vzhledu a schopnosti dorůst do vysoké výšky. Vzhledem ke svému původu v tropických oblastech dává přednost teplým a vlhkým podmínkám, ale některé odrůdy jsou odolné i v mírnějším podnebí. Výsadba šeflery je vhodná nejen do interiéru jako pokojová rostlina, ale také do zahrad a parků.

Šeflera

Šeflera: Popis vzhledu rostliny

Šeflera je stálezelená rostlina, která může dorůst do výšky až několika metrů, takže je ve vhodných klimatických podmínkách vhodným dekorativním doplňkem interiérů, teras nebo zahrad. Šeflera má složené listy, které vytvářejí deštníkovitý tvar. Každý list může být až několik centimetrů dlouhý a jejich barva je obvykle tmavě zelená, ale některé odrůdy mohou vykazovat barevné odstíny, například červené nebo žluté. Jakmile rostlina vyroste a dostatečně se rozvine, může tvořit drobné květy, které jsou spíše nenápadné. Z estetického hlediska nejsou hlavním důvodem, proč je tato rostlina oblíbená na pěstování. Po opylení se na rostlině mohou vytvořit malé bobule, které mají často červenou nebo černou barvu. Celkově má šeflera robustní a atraktivní vzhled díky svému olistění a nezaměnitelným deštníkovitým listům, které jí dodávají tropický nádech. 

Šeflera

Jak pěstovat šefleru?

1. Příprava pěstebního substrátu: pro klíčení semen je nejlepší použít kvalitní pěstební substrát, který je dobře propustný. Můžete použít směs rašeliny, perlitu a kvalitní zahradní zeminy.

2. Klíčení semen: semena šeflery mohou klíčit delší dobu a jejich vyklíčení může být obtížnější než u jiných rostlin. Pro podporu klíčení můžete semena před výsevem namočit na několik hodin nebo přes noc do vody. Namočená semena pak vložte do pěstebního substrátu. Přikryjte je lehkou vrstvou substrátu a mírně je zalijte.

3. Zajištění vlhkého prostředí: po výsevu semen přikryjte nádobu s pěstebním substrátem a semeny průhlednou fólií nebo sklem, abyste vytvořili skleníkový efekt a udrželi vlhkost. Místo, kde budou semena klíčit, by mělo být teplé (ideálně kolem 20-25 °C).

4. Péče o klíčící semena: pravidelně kontrolujte vlhkost substrátu a ujistěte se, že není příliš suchý ani příliš vlhký. Klíčící semena vyžadují stálou, ale ne příliš velkou vlhkost. Dbejte na to, aby nádoba s klíčícími semeny měla dostatek světla, v této fázi je však vhodnější nepřímé světlo než přímé sluneční světlo.

5. Péče po vyklíčení: jakmile semena vyklíčí a sazenice začnou růst, můžete postupně snižovat vlhkost prostředí, protože rostliny sílí. Rostliny můžete také začít postupně přesazovat do větších květináčů s novým substrátem.

6. Postupné přesazení: jak rostliny rostou, přesazujte je postupně do větších květináčů. Šeflera preferuje mírně kyselou a dobře propustnou půdu. Někteří pěstitelé doporučují přidat do substrátu písek nebo perlit, které zajistí lepší drenáž.

7. Péče o dospělé rostliny: jakmile rostlina doroste do dostatečné velikosti, dopřejte jí dostatek světla, pravidelně ji zalévejte a občas přihnojujte vhodným hnojivem.

Parametry a specifikace

DruhŠeflera
Druh exotických rostlinBylinky a léčivky, Listnaté stromy
Výška vzrůstuKeře, Malé stromy
PěstováníUvnitř, V květináči, Ve skleníku, Ve stínu, Venku, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZS

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-