Nejprodávanější Bellis per/sedmikráska/pl.sm

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Sedmikráska chudobka plnokvětá

Plnokvětá dvouletka vhodná na záhonové výsadby, obruby i do nádob a truhlíků. Kromě estetických účinků má také účinky léčivé! Více informací

32 Kč
29 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Bellis perennis - plnokvětá

Dvouleté rostliny pocházející z Evropy. Je to trvalka, ale u nás se pěstuje jako dvouletka. Jedná se o nenáročné květiny, které kvetou na jaře v březnu až květnu, planné odrůdy i celé léto. V současné době existuje již celá řada vyšlechtěných kultivarů. Mají plné či jednoduché květy, které vydrží pouze jednu či dvě sezóny. Mohou se pěstovat jako trvalky, ale musí se počítat s tím, že pak se květy zmenšují. Květy sedmikrásek jsou složeny z úzkých jazykovitých úkrojků. Jejich množství závisí na tom, jestli se jedná o plnokvětou či jednoduše kvetoucí odrůdu. Obecně dorůstají výšky až 30 cm.

Sedmikrásky kromě jejich estetických vlastností mají také vlastnosti léčivé. Díky obsahu saponinů, tříslovin, hořčin, minerálních látek, pryskyřic, organických kyselin, flavonoidů a inulinu se používají k podpoře vykašlávání, působí protizánětlivě a hojivě. Sbíranou částí jsou květy nebo kvetoucí natě. Koupele ze sedmikrásek se užívají k léčbě ekzémů, lupénky, lišajů, vyrážek a akné. Odvar ze sedmikrásek lze používat i při chorobách žlučníku.

Sedmikrásky se v zahradě uplatní nejen ve skupinových výsadbách, ale také samostatně jako obruba záhonů či v nádobách. V zahradní architektuře se používají především v parcích a zámcích k vytváření ornamentálních výsadeb.

Jak pěstovat sedmikrásky

  • Vyžadují slunné stanoviště, v polostínu kvetou výrazně méně. Zálivku vyžadují pravidelnou, dle aktuálního stavu počasí. Rostliny, které jsou v nádobách zaléváme častěji, půda by neměla vysychat. Pěstované v zahradě na jednom stanovišti se pravidelně vysemeňují. Pokud je pěstujeme jako víceleté rostliny, počítejme s tím, že každý rok se velkokvěté a plnokvěté odrůdy dočkají menších květů.

  • Semena vyséváme v červenci až srpnu do pařeniště či přímo na stanoviště. Do podzimu vytvoří listy. Takto vzešlé rostliny vyjednotíme. Druhým rokem vykvetou.

  • Vyhovuje jim výživná, kyprá půda, mírně vlhká, nepřemokřená.

  • Sedmikrásky není třeba přihnojovat.

  • Sedmikrásky netrpí významnými chorobami ani škůdci.

Parametry a specifikace

DruhSedmikráska
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-