Ostatní koření

Chtěli byste mít na balkoně či zahrádce bylinkový záhonek a chybí vám pažitka nebo medvědí česnek. Náš eshop Pěstík a průvodce pěstováním vám tyto bylinky pomůže vypěstovat. Poradíme vám, jak naše 100% čerstvá semena bylinek sadit, pěstovat i sklízet. Jak je nechat vyklíčit, i jaký substráthnojivo zvolit. Pomůžeme vám s ochranou rostlinek před škůdci! S námi je pěstování jedna velká radost!

Co to je pažitka a jaké látky obsahuje? 

Pažitka patří mezi vytrvalé rostliny. Řadí se do amarylkovité čeledi. Hojně se používá jako koření do omáček, polévek, salátů, dipů i pomazánek a másel. 

Nutriční hodnoty pažitky:

Výživová hodnotaHodnota na 100 gVýživová hodnotaHodnota na 100 g
Energetická hodnota46 kcalVláknina2 g
Bílkoviny3 gSacharidy7 g
Cukry2 gVoda87 g
Vápník174 mgTuky0,64 g
PHE148 mg--
Více

Ostatní koření 

Chtěli byste mít na balkoně či zahrádce bylinkový záhonek a chybí vám pažitka nebo medvědí česnek. Náš eshop Pěstík a průvodce pěstováním vám tyto bylinky pomůže vypěstovat. Poradíme vám, jak naše 100% čerstvá semena bylinek sadit, pěstovat i sklízet. Jak je nechat vyklíčit, i jaký substráthnojivo zvolit. Pomůžeme vám s ochranou rostlinek před škůdci! S námi je pěstování jedna velká radost!

Jak pěstovat pažitku na zahradě či v květináči na balkoně?

Pažitka je považována za pěstitelsky jednoduchou bylinu. Zvládne ji vypěstovat i naprostý začátečník. Pažitku vyséváme buď na záhon nebo do skleníku či květináče v bytě. Pažitka potřebuje ke svému růstu středně těžkou a živenou půdu, polostín a vlhko.

S výsevem semen pažitky začínáme na jaře. A to na přelomu dubna a května po opadnutí mrazíků. Před mrazíky můžeme rostliny chránit netkanou textilii nebo si semínka předpěstovat doma v truhlíku. Osivo pažitky sázíme v rozestupech 30 cm od sebe. Semena pažitky jsou rychle klíčivá a zhruba za 3 týdny budeme mít sazeničku. Po dvou měsících úž můžeme začít sklízet. Semínka po dobu svého růstu zaléváme dostatečným množstvím vody. Dáváme si pozor na přemokření zeminy, s tím má pažitka problém a začne vám uhnívat. Pažitku hnojte pouze organickým hnojivem. Nikdy nepoužívejte chemické hnojivo. Chemické látky by se vám pak dostaly do jídla. 

Jak sklízet pažitku a jak ji skladovat, abychom ji mohli dlouhodobě používat?

Pokud budete pažitku pravidelně stříhat, rozroste se vám a bude krásně bohatá. Vždy ji stříhejte v minimální vzdálenosti 5 cm od zeminy. Bude se vám krásně košatit. Pokud nechcete semínka petržele, zastřihávejte rostlinku před květenstvím. U pažitky jsou jedlé i květy. Takže pokud květenství proběhne, nezoufejte! Květy pažitky přidejte do těstovin nebo s nimi ozdobte zeleninový salát

Pažitku můžeme buď zamrazit nebo nasušit. Záleží na preferencích. Před sušením musíme pažitku očistit, osušit do sucha a nakrájet na drobnější kousky. Takto upravujeme pouze zdravou pažitku. Sušíme na suchém, stinném a teplém místě. Nasušenou pažitku uskladníme ve sklenici, která se dá uzavřít vrškem a nebo v látkovém pytlíku.  Postup zmrazení pažitky je stejný, akorát dáte sekanou pažitku do mikrotenového sáčku nebo do tvořítka na led. Tvořítko naplníte bylinkami a zalejete vodou. Po zmrznutí budete mít pažitkové ledové kostky ihned k užití do polévky nebo omáček. 

Co to je pažitka a jaké látky obsahuje? 

Pažitka patří mezi vytrvalé rostliny. Řadí se do amarylkovité čeledi. Hojně se používá jako koření do omáček, polévek, salátů, dipů i pomazánek a másel. 

Nutriční hodnoty pažitky:

Výživová hodnotaHodnota na 100 gVýživová hodnotaHodnota na 100 g
Energetická hodnota46 kcalVláknina2 g
Bílkoviny3 gSacharidy7 g
Cukry2 gVoda87 g
Vápník174 mgTuky0,64 g
PHE148 mg--