Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuPokud chcete mít doma opravdu čerstvé BIO bylinky, zakupte si naše čerstvá semena! Chcete poradit se sadbou a sklízením osiva? Pokud ano, využijte našeho průvodce pěstováním a vypěstujte si třeba exotický banánovník či okrasnou rostlinu. Zakupte si také speciální substrát, hnojivo a konkrétní ochranu proti škůdcům a nemocem pro opravdu hojnou úrodu! Jak pěstovat byliny?
Byliny se v léčitelství používaly již od pradávna a mají velkou škálu léčivých účinků. Každá bylina má své specifické schopnosti a účinky. Z bylin si můžeme připravit různé léčebné produkty. Pro využití jejich maximální léčebné síly po celý rok, je třeba byliny zpracovat. Můžeme z nich vyrobit likér, tinkturu, sirup, ocet, mast, odvar i víno, olej a v neposlední řadě čaj.
Pro přípravu lahodného bylinkového čaje nasušíme z bylin květy, nedřevnaté stonky a listy. Dávejte si pozor na to, jak dlouho byliny ve vroucí vodě louhujete. Pokud je louhujete příliš dlouho, byliny ztrpknou. Optimální délka je 5 - 15 minut.
K přípravě odvaru využíváme kůru, bobule a samotný kořen. Tyto části je potřeba 40 minut povařit. Pro čerstvost ho uložíme v lednici, kde nám vydrží zhruba 72 hodin. Z odvaru se pak vyrábí sirup, do kterého přidáme potřebné množství medu či cukru.
Olej je výborným pomocníkem v kuchyni a je ideální volbou pro zdravé vaření. Nejlepší olej vytvoříte z majoránky, rozmarýnu, šalvěje, pelyňku a estragonu. Pro přípravu takového oleje použijte kvalitní olivový olej, ve kterém byliny 4-6 týdnů louhujeme. Po této době olej scedíme a ukládáme ho do špajzu či jiných míst, kde je chlad a tma.
Pokud chcete mít doma opravdu čerstvé BIO bylinky, zakupte si naše čerstvá semena! Chcete poradit se sadbou a sklízením osiva? Pokud ano, využijte našeho průvodce pěstováním a vypěstujte si třeba exotický banánovník či okrasnou rostlinu. Zakupte si také speciální substrát, hnojivo a konkrétní ochranu proti škůdcům a nemocem pro opravdu hojnou úrodu! Jak pěstovat byliny?
Bylinky ke svému spokojenému růstu potřebují mírně zásaditou zeminu. Pokud pěstujeme bylinky v truhlíku stačí nám smíchaná zemina s pískem a kompost. Pokud bylinky pěstujeme na zahrádce, vyrostou nám i v nehnojeném záhoně. Při určování kde pěstovat bylinku, si musíme ujasnit, zdali se jedná o bylinku středomořskou. Středomořské bylinky jsou zvyklé na horko a slunce. Mezi ně můžeme zařadit tymián, levanduli, estragon, yzop, rozmarýn a další. Čím více sluníčka jim dopřejete, tím vám to vrátí na svém aroma. U českých léčivek je to naopak. Vyhovují jim spíše stinná místa, hlavně při slunných dnech. Dalším typem bylinek je pažitka, petržel, kopr a bazalka. Tyto bylinky milují teplo, ale pokud jim nedopřejete dostatek vláhy, budou velmi trpět. Také vám velmi poděkují za místo v záhonku bez přímého slunce. Jak zpracovat bylinky a jejich využití v léčitelství?
Bylinky můžeme pěstovat celoročně a to v tom případě, když je pěstujeme doma v truhlíku či květináči. V případě, že semena vysazujeme na zahradě, začínáme sadit v měsíci březnu nebo v první polovině dubna. Nezapomeňte jim dát vhodný substrát. Avšak ven je dáváme až skončí poslední mrazíky. Jinak by nám bylinky umrzly. Bylinky přesazujte až jsou rostlinky trochu mohutnější a větší. Než je dáte ven, najdete jim nějaké vhodné místo se slunečním svitem. Voňavé léčivky můžeme začít sklízet v měsíci květnu a to až do podzimních měsíců. Pokud vysazujeme bylinky doma či na balkóně, bude pro suchomilné byliny nejlepší volbou květináč, který udržuje optimální vlhkost a nedojde k utopení byliny. Léčivky, které nejsou milovníky vody. vysadíme do samozavlažovacích truhlíků.
Byliny se v léčitelství používaly již od pradávna a mají velkou škálu léčivých účinků. Každá bylina má své specifické schopnosti a účinky. Z bylin si můžeme připravit různé léčebné produkty. Pro využití jejich maximální léčebné síly po celý rok, je třeba byliny zpracovat. Můžeme z nich vyrobit likér, tinkturu, sirup, ocet, mast, odvar i víno, olej a v neposlední řadě čaj.
Pro přípravu lahodného bylinkového čaje nasušíme z bylin květy, nedřevnaté stonky a listy. Dávejte si pozor na to, jak dlouho byliny ve vroucí vodě louhujete. Pokud je louhujete příliš dlouho, byliny ztrpknou. Optimální délka je 5 - 15 minut.
K přípravě odvaru využíváme kůru, bobule a samotný kořen. Tyto části je potřeba 40 minut povařit. Pro čerstvost ho uložíme v lednici, kde nám vydrží zhruba 72 hodin. Z odvaru se pak vyrábí sirup, do kterého přidáme potřebné množství medu či cukru.
Olej je výborným pomocníkem v kuchyni a je ideální volbou pro zdravé vaření. Nejlepší olej vytvoříte z majoránky, rozmarýnu, šalvěje, pelyňku a estragonu. Pro přípravu takového oleje použijte kvalitní olivový olej, ve kterém byliny 4-6 týdnů louhujeme. Po této době olej scedíme a ukládáme ho do špajzu či jiných míst, kde je chlad a tma.