Akácie perská Albízie (Albizia julibrissin) 2 semena

Tento okouzlující strom s jedinečnou elegancí a půvabem vás ohromí svými nádhernými květy a elegantními, jemně členěnými listy. Akácie perská je oblíbeným okrasným stromem v mnoha zahradách po celém světě. Její nádherné růžové nebo bílé květy lákají motýly a další hmyz, díky čemuž si vysloužila přezdívku "strom poletujících motýlů". Více informací

41 Kč
37 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Akácie perská Albízie - Albizia julibrissin - 2 semena

Akácie perská, označovaná jako strom poletujících motýlů, je strom pocházející z Asie, konkrétně z oblasti od Perského zálivu až po Čínu. Tento strom byl rozšířen do různých částí světa a v současné době se běžně pěstuje jako okrasná rostlina

Akácie perská je oblíbeným stromem k tvorbě stinných míst v zahradách a parcích a využívá se také jako alejový strom. Díky svým atraktivním květům a elegantním listům se často používá k výzdobě okolí domů a veřejných prostranství. Roste v mírném a teplém podnebí a je poměrně nenáročná na péči, což přispívá k její oblibě mezi zahradníky a krajináři.

Akácie perská

Akácie perská: Popis vzhledu rostliny 

Akácie perská dorůstá do výšky 6 až 12 metrů, ve vhodných podmínkách však může dorůst i do větších výšek. Koruna stromu je široká a rozložitá, s mnoha větvemi, které vytvářejí dekorativní tvar a poskytují stín. Tvar koruny může být oválný nebo kulovitý, v závislosti na stáří a podmínkách růstu rostliny. 

Listy akácie perské jsou dvojité, což znamená, že se skládají z několika párů vedlejších lístků. Lístky jsou tenké a mají zelenou barvu, která zajímavě kontrastuje s květy. Květy jsou jedním z nejvýraznějších znaků této rostliny. Vytvářejí velká kulovitá květenství, která jsou světlerůžová nebo bílá. Květy intenzivně voní a jsou přitažlivé pro motýly, včely a další hmyz. Je oblíbená jako ozdobný prvek parků, zahrad, alejí a veřejných prostranství, a to zejména v teplejších a mírných klimatických oblastech. Je odolná vůči sušším podmínkám, takže je vhodnou rostlinou do míst s omezenými zdroji vody.

Akácie perská

Jak pěstovat akácii perskou?

1. Stratifikace semen (nepovinné): někteří zahrádkáři doporučují stratifikaci semen akácie, která podporuje jejich klíčení. Vložte semena na několik dní do ledničky, aby prošla chladným cyklem. Tento krok lze vynechat, ale může pomoci zvýšit pravděpodobnost úspěšného vyklíčení.

2. Příprava květináče a půdy: vyberte květináč s dostatečnou hloubkou a drenážními otvory. Naplňte jej mírně vlhkou a dobře propustnou zeminou vhodnou pro rostliny. Dobře poslouží směs zeminy pro sazenice nebo univerzální zemina s přídavkem perlitu nebo vermikulitu.

3. Výsev semen: semena položte na povrch půdy a jemně je zasypte tenkou vrstvou zeminy. Semena by neměla být příliš hluboko, aby k nim při klíčení snadno pronikalo světlo.

4. Zalévání: zalévejte mírně a dbejte na to, aby byla půda stále vlhká, ale ne přemokřená. Zalévejte jemně, aby nedošlo k vyplavení semen nebo poškození klíčících sazenic.

5. Teplota a osvětlení: nádobu uchovávejte na teplém a světlém místě, nejlépe na slunném okně nebo venku. Optimální teplota pro klíčení je obvykle kolem 20-25 °C.

6. Péče o sazenice: po vyklíčení se postupně objevují malé sazenice. Postupně zvyšujte intenzitu osvětlení, abyste zabránili jejich přílišnému vzrůstu. Pokud jsou sazenice nasazeny příliš natěsno, přemístěte je do větších nádob s dostatečným prostorem pro kořeny.

7. Přesazení do větších květináčů: jakmile sazenice vyrostou, přesaďte je do samostatných větších květináčů s dobrou drenáží.

8. Přesazení do zahrady: pokud jsou rostliny dostatečně silné a vyrostly do dostatečné výšky, můžete je přesadit na zahradu. Vyberte jim slunné a dobře odvodněné místo.

Parametry a specifikace

DruhAkácie
Druh exotických rostlinOkrasné, Mrazuvzdorné, Listnaté stromy
Výška vzrůstuStředně velké stromy, Malé stromy
PěstováníVenku, Ve stínu, Na slunci
Vhodné proPokročilé
Od A do ZA

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-